Επιβεβαιώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι ακόμη... ψάχνεται για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου καθώς αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει πλήρης “βάση δεδομένων” για τη συνολική θεώρηση του θέματος”.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή κ. Κεγκέρογλου ο υφυπουργός κ. Ξανθόπουλος αναφέρεται στα όσα (λιγα) έχουν γίνει για το αεροδρόμιο Καστελίου και στο ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ μελετά το όλο θέμα.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου έχει εκδοθεί η με αρ. πρ. 144796/3.6.05 θετική γνωμοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ), η ισχύς της οποίας παρατάθηκε με το αρ. πρ. 100794/28.1.08 έγγραφό μας.

Η ΠΠΕΑ αποτελεί το πρώτο εκ των δύο σταδίων περιβαλλοντικής αδειοδότησης που απαιτείται για έργα και δραστηριότητες όπως τα μεγάλα αεροδρόμια. Η έναρξη του δευτέρου σταδίου, δηλαδή της διαδικασίας έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, πραγματοποείται με την υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Είναι προφανές ότι η μελέτη αυτή θα τεθεί υπόψη άλλων των αρμόδιων φορέων για διαβούλευση και βέβαια και του Δήμου Καστελίου.

Για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι έχουν ήδη γίνει με μέριμνα της ΥΠΑ οι ακόλουθες μελέτες:

• Master Plan

• Μελέτη αναγνώρισης και επιλογής θέσης

• Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Μελέτη νομικής προετοιμασίας για τον φορέα μελέτης και δημοπράτησης του έργου

Με μέριμνα του ΥΠΕΧΩΔΕ επικαιροποιείται και συμπληρώνεται το υπάρχον μελετητικό υλικό έτσι ώστε να υπάρξει πληρέστερη βάση δεδομένων για τη συνολική θεώρηση του θέματος.