Ενδιαφέρουσες προτάσεις για την προώθηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη έγιναν στην πρόσφατη συνάντηση μελών της τοπικής επιτροπής Ηρακλείου και του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Στη συνάντηση παρευρέθη και ο πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ κ. Γ. Στασινάκης και η πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος κ. Πρίφτη Κλεοπάτρα.

Α. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη ενημέρωσε τα μέλη για:

1. Την τροποποίηση του κεντρικού καταστατικού της εταιρείας ως προς τον τρόπο εκλογής των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής. (Στο εξής θα εκλέγονται από τα περιφερειακά συμβούλια.

Στην Ελλάδα θα εκλεγούν 4 αντιπρόσωποι στη Συντονιστική Επιτροπή το Δεκέμβριο 2008).

2. Την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 12ης Ιανουαρίου 2008.

α. Να μη γίνουν συνέδρια αλλά στρογγυλές τράπεζες-συζητήσεις.

β. Να δοθεί παντού προτεραιότητα στα σχολεία.

γ. Να γίνει η 12η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 13/12/2008.

3. Τις εκδηλώσεις της ΔΕΦΝΚ με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας.

α. 01/06/2008 Θεσσαλονίκη-έκθεση βιβλίου ώρα 17.00: στρογγυλή τράπεζα-συζήτηση με θέμα:

Η ανθρωποθυσία στον πρωτομάστορα του Ν. Καζαντζάκη και στην παράδοση και λογοτεχνία των Βαλκανικών χωρών.

β. 13/12/2008 Ηράκλειο Κρήτης: στρογγυλή τράπεζα-συζήτηση με θέμα: νέες προοπτικές-προσεγγίσεις στο έργο του Ν. Καζαντζάκη.

γ. 14/12/2008 Μυρτιά-Βαρβάροι- Μουσίο Ν. Καζαντζάκη: απότιση φόρου τιμής στους Γ. Ανεμογιάννη, Ελ. Καζαντζάκη, Τιτίκα Σακλαμπάνη.

4. Την απόφαση να διεξαχθούν ημερίδες σε συνεργασία με τις αντίστοιχες τοπικές επιτροπές:

Στα Χανιά με θέμα: Ελευθέριος Βενιζέλος και Ν. Καζαντζάκης.

Στο Ρέθυμνο με θέμα: Παντελής Πρεβελάκης και Ν. Καζαντζάκης.

Στο Λασίθι (Σητεία) με θέμα: Βιτσέντζος Κορνάρος και Ν. Καζαντζάκης.

Β. Συζητήθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης ημερίδας και στο Ηράκλειο και αποφασίστηκε τελικά να διοργανωθεί για τα τέλη Οκτωβρίου 2008-αρχές Νοεμβρίου με θέμα: Ο Ν. Καζαντζάκης και το Ηράκλειο Κρήτης οι τόποι που τον σημάδεψαν Μ. Κάστρο-Μυρτιά-Κράσι.

Γ. Αποφασίστηκε η έκδοση του ενημερωτικού φυλλαδίου (που είχε ανακοινωθεί από προηγούμενες συναντήσεις) δύο φορές το χρόνο σε συνεργασία με τις τοπικές επιτροπές της Κρήτης, με τον τίτλο “Σύνθεση” (όπως δηλαδή και το ενημερωτικό δελτίο της ΔΕΦΝΚ) και με υπότιτλο: μία έκδοση των τοπικών επιτροπών Κρήτης.

Στόχος να συμπεριληφθούν οι δραστηριότητες όλων των τοπικών επιτροπών Κρήτης αλλά και των Κρητικών συλλόγων εκτός Κρήτης.

Δ. Ανακοινώθηκε η ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδήλωσης βράβευσης των έργων του μαθητικού διαγωνισμού, που τώρα βρίσκεται στη διαδικασία διόρθωσης των έργων που υποβλήθηκαν (α’ 15νθημερο Απριλίου 2008) και συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την οργάνωση της.

Ε. Έγιναν προτάσεις για την περαιτέρω προώθηση του έργου του Ν. Καζαντζάκη και τη γνωριμία του με τους νέους και αποφασίστηκε:

α. Να μελετηθούν και να παρουσιαστούν έργα του Ν. Καζαντζάκη κυρίως στα σχολεία από ειδικούς μελετητές.

β. Να συμμετέχουν και νέοι, μαθητές και φοιτητές, στις εκδηλώσεις για το Ν. Καζαντζάκη για ν’ακουστεί και η δική τους άποψη για το συγγραφέα.

γ. Να συνταχθεί υπόμνημα και να σταλεί στο ΥΠΕΠΘ με το οποίο να υποδεικνύονται κείμενα από τα έργα του Ν. Καζαντζάκη που μπορούν να συμπεριληφθούν στα διδακτικά βιβλία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης ή να συνταχθεί κατάλογος βοηθητικός για τους διδάσκοντες.