Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Καμία δέσμευση για τη χρήση των καταστημάτων του «Αχτάρικα» δεν θέλησε να δώσει χθες ο δήμαρχος Γ.Κουράκης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να διατεθούν σε ιδιώτες, και όχι στη Βικελαία, «αδειάζοντας» έτσι τον αντιδήμαρχο του και υπεύθυνο για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης Μ.Αλεξάκη, που με συνέντευξη του στην «Π» είχε προαναγγείλει στις 29-1-08 ότι στο σύνολο του, το κτιριακό συγκρότημα θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της Βικελαίας.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του δημάρχου, καθώς εξαπέλυσε για άλλη μια φορά επίθεση προς όλους όσοι συγκεντρώνουν υπογραφές και διεκδικούν να διατεθεί όλο το “Αχτάρικα” στη Βικελαία, γιατί όπως λέει... εδώ και τόσα χρόνια δεν είχαν ασχοληθεί με το επίμαχο θέμα….(!). Ο δήμαρχος Ηρακλείου, υπεραμύνθηκε της πολιτικής της δημοτικής Αρχής, τονίζοντας ότι προχώρησε στην ανάπλαση του στατικά επικίνδυνου κτιρίου, αποδίδοντας στη Βικελαία πολύ μεγαλύτερους χώρους από αυτούς που αρχικά είχε, γεγονός που κατά τον ίδιο δείχνει και το πραγματικό ενδιαφέρον της για τη στήριξη της βιβλιοθήκης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση εγκρινόταν μόνο η στατική και αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου και οι χρήσεις του ισογείου θα αποφασιστούν αργότερα… Στη διάρκεια της συνεδρίασης, παρενέβη με ένταση, ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Κ.Χατζάκης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της στάσης του δημάρχου, που όπως είπε καταβάλλει αγώνα για την αποκατάσταση του κτιρίου, και την στήριξη του θεσμού της Βικελαίας που θα επιστρέψει στο “Αχτάρικα”, όπου «κάποιοι κάποτε…είχαν διαμορφώσει ένα αυθαίρετο δώμα, και το χρησιμοποιούσαν ως χαρτοπαιχτική λέσχη…» χωρίς όμως να δώσει επιπλέον εξηγήσεις…

Η τοποθέτηση του δημάρχου, και των στελεχών της δημοτικής Αρχής προκάλεσε αίσθηση στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που σχολίασαν σκωπτικά το γεγονός ότι ενώ είχε ανακοινωθεί από τον υπεύθυνο της Βικελαίας Μ.Αλεξάκη, ότι όλο το “Αχτάρικα” θα διατεθεί στη Βικελαία, σήμερα αποδεικνύεται ότι όλα είναι «στον… αέρα». Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες μέρες, και χθες το πρωί, γίνονταν έντονες συζητήσεις στη Λότζια, αφού στελέχη της δημοτικής Αρχής, που βρίσκονται στο στενό πυρήνα του δημάρχου, επιμένουν ότι θα πρέπει τα ισόγεια καταστήματα που πρόκειται να διαμορφωθούν στο “Αχτάρικα”, είναι καλύτερο να ενοικιαστούν σε ιδιώτες, για να μπορεί ο δήμος να εισπράττει…ζεστό χρήμα… που θα του διασφαλίσει ένα καλό έσοδο…στο Δημοτικό Ταμείο. Από τη χθεσινή συνεδρίαση πάντως απουσίαζε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μ.Αλεξάκης, -ο οποίος βρίσκεται στη Μυτιλήνη για να συμμετέχει στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος «Κρήτης και νήσων Αιγαίου 2007-2013»- γεγονός που πολλοί σχολίασαν ότι ήταν σκόπιμο, προκειμένου να αποφευχθεί η απευθείας αντιπαράθεση, με την επίσημη θέση της δημοτικής Αρχής όπως τουλάχιστον την εξέφρασε ο δήμαρχος.

Στη διάρκεια της ψηφοφορίας που ακολούθησε, δύο σύμβουλοι της δημοτικής Αρχής οι Νώντας Σαρρής και Γιώργος Βασιλειάδης ψήφισαν λευκό, ενώ οι εκπρόσωποι της παράταξης του Μανόλη Βελγάκη, καταψήφισαν τις μελέτες όσον αφορά στη διαχείριση των ισόγειων χώρων του Αχτάρικα, που τόνισαν ότι θα πρέπει να διατεθούν στο σύνολο τους για τις ανάγκες της Βικελαίας, ώστε ο δήμος να δείξει έμπρακτα το αληθινό ενδιαφέρον του για τη στήριξη του σημαντικού αυτού φορέα, που ενώ μας έχει κάνει τόσο περιφανούς, στην πράξη σήμερα δεν στηρίζεται από τη Λότζια. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της παράταξης «Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη» τόνισαν ότι περίμεναν από τη δημοτική Αρχή να έχει διασφαλίσει την παραχώρηση όλου του κτιρίου για τις ανάγκες της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, να έχει εξασφαλίσει μια σοβαρή μελέτη του κτιρίου για να καλύπτει από άποψη προδιαγραφών τις ανάγκες μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης, τέτοιας μάλιστα βαρύτητας και σημασίας και τέλος να έχει εγγυηθεί η τήρησης όλων των σύγχρονων απαιτήσεων βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και ενεργειακής απόδοσης των μεγάλων κτιρίων. Αντίθετα, οι σύμβουλοι συνέταξαν μια κατά βάση συμβατική κτιριακή μελέτη, χωρίς τις προδιαγραφές και απαιτήσεις. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης κ.Τρουλλινός, σχολίασε με νόημα ότι «οι σύμβουλοι του έργου, προσπαθούν με συνεχείς επαναλήψεις να πείσουν πως το κτίριο εντάσσεται στην κατηγορία των «ειδικών κτιρίων». Δεν πείθουν όμως, γιατί αν πραγματικά το πίστευαν θα είχαν πάρει υπόψη ειδικές προδιαγραφές στη σύνταξη της μελέτης. Το κάνουν όμως γιατί φαίνεται πως δρομολογείται, βάσει αυτού του χαρακτηρισμού, η ανάθεση και του κτιριακού έργου στον ίδιο ανάδοχο της στατικής ενίσχυσης του κτιρίου. Αλλιώς, πώς δικαιολογείται η σπουδή της δημοτικής Αρχής να ζητήσει πριν από μήνες τη θετική γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Έργων πριν καν ολοκληρωθεί η μελέτη;»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών» Στ.Ορφανός, ψήφισε παρών, εκφράζοντας εντονότατες επιφυλάξεις για προδιαγραφές της μελέτης αλλά και τους συμβούλους που προσελήφθησαν για τη σύνταξη της μελέτης, και το αποτέλεσμα της, και τόνισε με έμφαση ότι θα πρέπει η δημοτική Αρχή να αποδώσει όλο το κτίριο του “Αχτάρικα” στη Βικελαία, σαν ελάχιστη ένδειξη της εκτίμησης της κορυφαίας πνευματικής προσφοράς της στον τόπο μας.