Ανάμεσα σε συμπληγάδες προχωρεί το έργο ανάπλασης του τρίτου τμήματος της Κνωσού, καθώς από τη μια πλευρά η αρχαιολογία δεν έχει δώσει ακόμα την έγκριση της, για να προχωρήσουν τα έργα, από την ανατολική πλευρά του δρόμου, ενώ από τη δυτική εξακολουθεί η εμπλοκή που έχει ανακύψει από τη διοίκηση του Βενιζελείου σε σχέση με το τοιχίο που πρόκειται να κατασκευαστεί.

Η απίστευτη κωλυσιεργία του πολύπαθου έργου, το οποίο χωρίς υπερβολή έχει περάσει από «σαράντα κύματα», και εξακολουθεί να παραμένει μετέωρο, με αποτέλεσμα καθημερινά η πόλη να επιβαρύνεται σε επίπεδο όχλησης και κυκλοφορίας, φαίνεται ότι δεν θα τελειώσει τόσο σύντομα, εάν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν μπουν σε μια διαδικασία διαλόγου για να ξεμπλοκάρουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Όπως είναι γνωστό, πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του Βενιζελείου βάζει «φρένο» στην ολοκλήρωση της παρέμβασης της ανάπλασης της ιστορικής οδικής αρτηρίας, εμποδίζοντας το δήμο να προχωρήσει στην κατεδάφιση του εξωτερικού τοιχίου του νοσοκομείου, με σκοπό να διαπλατυνθεί περισσότερο ο δρόμος και να ευθυγραμμιστεί με το υπόλοιπο τμήμα του. Σύμφωνα με την μελέτη του έργου της ανάπλασης, το εξωτερικό τοιχίο του περίβολου του νοσοκομείου, από την πλευρά της λεωφόρου Κνωσού, θα πρέπει να κατεδαφιστεί, και να διαμορφωθεί ένα καινούριο το οποίο θα τραβηχτεί αρκετά μέτρα προς την εσωτερική πλευρά του αύλειου χώρου. Έτσι θα απελευθερωθεί μια έκταση 80 τμ. που θα επιτρέπει αφενός τη διαπλάτυνση της Κνωσού, και αφετέρου, ο δρόμος διαμορφωθεί αντίστοιχα με το υπόλοιπο τμήμα της προέκτασης του στο ίδιο μοτίβο, (δηλαδή με τη διαμόρφωση της νησίδας και πεζοδρομίων πλάτους 1.80 μ.). Το τελεσίγραφο της διοίκησης του νοσοκομείου αναφέρει ότι εάν ο δήμος επιμένει στην κατεδάφιση του τοιχίου, μπορεί να προχωρήσει μόνο με αναγκαστική απαλλοτρίωση, πράγμα το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι το συγκεκριμένο εργοτάξιο θα κολλήσει τουλάχιστον για ένα χρόνο!... Η Λότζια αντέδρασε έντονα, μετά την εξέλιξη αυτή, και ακολούθησαν καθησυχαστικές παρεμβάσεις από κορυφαία στελέχη στο χώρο της υγείας, τα οποία δεσμεύτηκαν ότι θα παρέμβουν για να αποκατασταθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Στην πράξη όμως, τίποτα δεν έχει προχωρήσει, γεγονός που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στη Λότζια, που αναμένει με αγωνία την επανεξέταση και την ακύρωση της τελευταίας απόφασης του νοσοκομείου.

Από την πλευρά του πάντως ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Κ.Μαμουλάκης, σημειώνει, ότι σ’ αυτή τη φάση το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προχωρήσουν οι εργασίες για τη διαμόρφωση του οδοστρώματος, από το ύψος της Φορτέτσας μέχρι το Βενιζέλειο, προκειμένου να μην «στραγγαλίζεται» η κυκλοφορία. Ήδη έχει μπει η βάση θα ακολουθήσει η υπόβαση και τέλος η ασφαλτόστρωση, για να δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος.