Τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, ανακοίνωσε χθες, προφανώς υπό την πίεση του σημερινού, πανελλήνιου κτηνοτροφικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, χωρίς όμως να ικανοποιεί τα βασικά αιτήματα που θέτουν οι κτηνοτρόφοι.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης, πολλά από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες, είχαν ήδη ανακοινωθεί. Επίσης, δεν υπάγεται στα ζημιογόνα αίτια ο θάνατος ζώων λόγω ψύχους, αίτημα το οποίο θέτουν οι κτηνοτρόφοι του νησιού.

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί σήμερα με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων και από την Κρήτη, με την υποστήριξη της ΓΕΣΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Πρώτη φορά, κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα, συγκεντρώνονται στην Αθήνα και έχουν σκοπό να ρίξουν γάλα μπροστά από το υπουργείο Ανάπτυξης, πράγμα που αναδεικνύει το μέγεθος των προβλημάτων του κλάδου.

Αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο κ. Κοντός είναι:

-Αύξηση από 10 σε 15 ευρώ ανά ζώο των άτοκων δανείων στους αιγοπροβατοτρόφους που κατέθεσαν αιτήσεις μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2008.

-Απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης μελετών στο πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης. Δίδεται η δυνατότητα ένταξης μικρών επενδυτικών σχεδίων ζωικής παραγωγής (αγορά αλμεκτικών μηχανών, κ.λπ.) κόστους μέχρι και 50.000 ευρώ, με την υποβολή απλών αιτήσεων , βάσει προεγκεκριμένων από το Υπουργείο μελετών

- Δίνεται η δυνατότητα για ευχερέστερη και ταχύτερη έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνο-πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Ζημιογόνα αίτιαΕπεκτείνονται οι καλύψεις από τον ΕΛΓΑ, σε επιπλέον ζημιογόνα αίτια (ασθένειες και φυσικούς κινδύνους) στο ζωικό κεφάλαιο, όπως παραφυματίωση αιγών & προβάτων, προϊούσα πνευμονία αιγών & προβάτων, λιστερίαση αιγών & προβάτων, λοιμώδης πλευροπνευμονία αιγών, νόσος οιδήματος αιγών, γαγγραινώδης μαστίτιδα, ειλεός βοοειδών, ατυχήματα (κατάγματα εκτός περιόδου τοκετού) βοοειδών, νοζεμίαση μελισσοσμηνών, σηψηγονία, σεισμός, κατολίσθηση και καθίζηση εδάφους, πυρκαγιά από ανωτέρα βία, ζημιά από άγρια ζώα, παθολογικές καταστάσεις τοκετού, κεραυνός και πυρκαγιά που προκαλείται από αυτόν.

Κτηνιατρικά φάρμακαΜειώνεται το κόστος παραγωγής με τη δυνατότητα λήψης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων σε χονδρική τιμή για τις συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρήσεις, τις ομάδες κτηνοτρόφων παραγωγικών ζώων καθώς επίσης και για τα εργοστάσια – εργαστήρια παρασκευής ζωοτροφών που έχουν λάβει σχετική άδεια από τον ΕΟΦ και διαθέτουν υπεύθυνο κτηνίατρο.

Εφαρμόζεται ενιαίο & πλήρες έντυπο κτηνιατρικής συνταγής, με σκοπό την ορθή χρήση των φαρμακευτικών προϊόντων στα παραγωγικά ζώα.

Προωθείται η εισαγωγή των φαρμακευτικών σκευασμάτων & ιδιοσκευασμάτων που προορίζονται για κτηνιατρική χρήση, στην κατηγορία των διατιμημένων ή ελεγχόμενου κέρδους ειδών, διαμόρφωση κόστους και υποχρέωση αναγραφής ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης στην συσκευασία πώλησης των προϊόντων αυτών.Στις αποδείξεις λιανικής

Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομίας & Οικονομικών και Ανάπτυξης καθιερώνεται η αναγραφή της προέλευσης, ποσότητας και είδους των κρεάτων στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών, με σκοπό την αποφυγή των «ελληνοποιήσεων» εισαγόμενων κρεάτων.

Διερευνάται η δυνατότητα επιστροφής του Ειδικού Φόρου καυσίμων και στην κτηνοτροφία.