Ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της έκθεσης «Από τον τόπο του Λαβύρινθου: Μινωική Κρήτη, 3000-1100 π.Χ.» που θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», στο Μανχάταν. Τα εγκαίνια θα τελεστούν στις 12 Μαρτίου και η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Λουκάς Τσίλας, ανέφερε ότι «η έκθεση γίνεται πραγματικότητα με τη συνεργασία κρητικών μουσείων, τα οποία ανταποκρίθηκαν με μεγάλη γενναιοδωρία», σημειώνοντας ότι «επειδή το μουσείο Ηρακλείου είναι κλειστό λόγω ανακαίνισης, σταθήκαμε τυχεροί και έτσι μας παραχώρησαν πολλά από τα αντικείμενα, που πιθανό να μην έβγαιναν ποτέ προς τα έξω».

Η έκθεση θα περιλαμβάνει συνολικά 260 αρχαιολογικά ευρήματα (χρυσά κοσμήματα, αγγεία, χάλκινα όπλα, εργαλεία και ειδώλια, διπλοί πέλεκεις και θραύσματα τοιχογραφιών, μια κεφαλή ταύρου από το Ανάκτορο της Ζάκρου, ένα σπάνιο Μινωικό πολεμικό κράνος), αρκετές φωτογραφίες και 17 μονογραφίες ανωτάτου επιστημονικού επιπέδου.

Η έκθεση θα στηρίζεται σε δύο διαδρομές στην ιστορία του μινωικού πολιτισμού. Η πρώτη είναι χρονολογική και αρχίζει από τα τέλη του νεολιθικού πολιτισμού, γύρω στο 3.000 π.Χ., ενώ η δεύτερη είναι θεματική και είναι αφιερωμένη στα μινωικά ανάκτορα, τις πρώτες κοινότητες, τις λατρείες και την καταστροφή του μινωικού πολιτισμού.