Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Ψάχνουν φόρμουλα για να μείνει το “Τζάμπο”

“Θα τινάξουν στον αέρα” την εφαρμογή του σχεδίου πόλης;


Αναβλήθηκε τελικά χθες η συζήτηση της τροποποίησης του σχεδίου πόλης στην περιοχή του Τζάμπο, την οποία ζητά η ιδιοκτήτρια εταιρία του καταστήματος. Η συνεδρίαση αναβλήθηκε, με αίτημα της εταιρίας, επειδή εκπρόσωποι της όπως είπαν δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για τη χθεσινή συζήτηση, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την κυρωμένη πράξη εφαρμογής, το πολυκατάστημα θα πρέπει να κοπεί στη μέση, για να διανοιχθεί ο δρόμος και η περιοχή να αποκτήσει ελεύθερους χώρους κοινόχρηστες και κοινωφελείς εκτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά των ιδιοκτητών επιχειρεί να τεκμηριώσει ένα επιχείρημα για να εμποδίσει την κατεδάφιση του κτιρίου, ισχυριζόμενη ότι έχει αρχιτεκτονική αξία και είναι αξιόλογο προκειμένου να διατηρηθεί.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν, ότι γίνονται παρεμβάσεις προς το δήμο, προκειμένου να δρομολογηθεί μια φόρμουλα, για τη διατήρηση του κτιρίου, ώστε να μην κοπεί στο σύνολο του, αλλά ένα τμήμα του τόσο όσο χρειάζεται για να επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων στο δρόμο.

Το σενάριο αυτό το οποίο κυκλοφορεί στη Λότζια έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αφού όλοι ξεκαθαρίζουν ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί η πλήρης και ολοκληρωτική εφαρμογή του σχεδίου πόλης, την οποία οφείλει να περιφρουρήσει ο δήμος για να σφραγιστεί οριστικά, η πιο σκανδαλώδης πολεοδομική υπόθεση των τελευταίων χρόνων, προκειμένου να μην χαριστεί σε ιδιώτες μια έκταση εννέα στρεμμάτων, που σύμφωνα με το σχέδιο πόλης είναι κοινόχρηστος χώρος.Οικόπεδο ΛυδάκηΑνοίγει ο δρόμος για τον καθορισμό τιμής μονάδος για την εξαγορά του οικοπέδου Λυδάκη, καθώς το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα, αποφάσισε ο δήμος να επισπεύσει την πράξη αναλογισμού. Η εξέλιξη αυτή, ισχυροποιεί τη θέση του δήμου στο δικαστήριο που καλείται να αντιμετωπίσει στις 26 Μαρτίου, που αναμένεται να συζητηθεί η δικαστική προσφυγή την οποία έχει καταθέσει η πλευρά των τεσσάρων ιδιοκτητών που ζητά την άρση της απαλλοτρίωσης του ακινήτου.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης σχολιάστηκε σκωπτικά η μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του σχεδίου πόλης (στις οδούς Ιτάνου, Λεωνιδίου, Μονής Τοπλού των Πατελών) στην περιοχή, με κίνδυνο αποχαρακτηρισμού του οικοπέδου.

Όπως τονίσθηκε απόφαση του συμβουλίου, για επίσπευση των διαδικασιών σύνταξης της πράξης αναλογισμού και καθορισμού τιμής μονάδας από το Πρωτοδικείο έπρεπε να είχε παρθεί πριν από χρόνια…

Οι απαλλοτριώσεις στις Α.Παπανδρέου και Παπαναστασίου

Με 500 ευρώ το τ.μ. θα αποζημιωθούν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Παπαναστασίου προκειμένου να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις που δρομολογούνται στην περιοχή, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τους ιδιοκτήτες της Α.Παπανδρέου, όπου διαπλατύνεται ο δρόμος θα είναι 400 ευρώ το τ.μ. Στην απόφαση αυτή κατέληξε στη χθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα δύο σημαντικά αυτά έργα τα οποία έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, χωρίς να έχουν ξεκαθαριστεί το μείζον ζήτημα των απαλλοτριώσεων.