Στη Βουλή έφερε ο Μανόλης Στρατάκης την αντίδραση Δήμου και Νομαρχίας Ηρακλείου προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τόσο για δημιουργία Νομαρχιακού Λιμενικού Ταμείου για τη διαχείριση των αλιευτικών καταφυγίων στο Νομό Ηρακλείου όσο και την “επεκτατική” πολιτική του ΟΛΗ.

Ο κ. Στρατάκης ρωτά καταρχήν τον κ.Βουλγαράκη για τη Νομαρχία που ενώ σε προφορικό επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε συμφωνηθεί η υιοθέτηση της ως άνω λύσης και είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες διαμόρφωσης σχετικού σχεδίου, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας απαντά τώρα στη ΝΑΗ πως τα αλιευτικά καταφύγια έχουν όλα δοθεί στον ΟΛΗ ΑΕ από τον περασμένο Ιούνιο.

Κι ερωτά τον υπουργό εάν προτίθεται να συναινέσει στην παραχώρηση των αλιευτικών καταφυγίων στα νότια του Νομού στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και όχι σε μια Ανώνυμη Εταιρεία, όπως είναι ο ΟΛΗ, προκειμένου να δημιουργηθεί το Νομαρχιακό Λιμενικό Ταμείο για τη διαχείρισή τους.

Για τη διαμαρτυρία του Δήμου Ηρακλείου επισημαίνει ότι ο φορέας διαχείρισης του λιμανιού που σήμερα αποτελεί Ανώνυμη Εταιρεία, βαπτίζει αυθαίρετα και παράνομα σε οικοδομήσιμες τις δημόσιες εκτάσεις που του έχουν παραχωρηθεί ώστε να διαχειρίζονται αποκλειστικά για λιμενικές εργασίες, όπως προβλήτες, αποβάθρες, αιγιαλοί κλπ. και επί αυτών των εκτάσεων επιζητούν με παράτυπες διαδικασίες πολεοδόμησης, να εγκρίνονται χρήσεις που αφορούν ουσιαστικά λειτουργίες πόλης (π.χ. εμπορικά, συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις αθλητισμού-αναψυχής, κατοικίες κλπ). και με συντελεστές δόμησης ιδιαίτερα υψηλούς.

Κι ερωτάται ο υπουργός Εάν προτίθεται να συναινέσει στον επανακαθορισμό των ορίων της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηρακλείου στον χώρο που προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με την υπ’ αρ. 725/2003 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου ο ΟΛΗ να περιοριστεί στην έκταση που είναι απαραίτητη για τις λιμενικές εργασίες.