Τη σύσταση πέντε ταμείων κύριας ασφάλισης, έξι επικουρικής και δύο πρόνοιας, προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει έτοιμο το υπουργείο Απασχόλησης, σύμφωνα με “Το Βήμα της Κυριακής”.

Τα πέντε κύρια ταμεία θα είναι το ΙΚΑ (στο οποίο θα ενταχθεί το Ταμείο της ΔΕΗ), ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυταπασχολούμενων και το Ενιαίο Ταμείο Εργαζομένων στα ΜΜΕ (χωρίς αλλαγή του καθεστώτος του ΕΔΟΕΑΠ).

Η κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει χωριστό Ταμείο δημοσίων υπαλλήλων, με άλλο νομοσχέδιο.

Σχεδιάζεται η ενοποίηση σε έναν ενιαίο κλάδο υγείας των φορέων υγείας της Εμπορικής Τράπεζας, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του ΗΛΠΑΠ, του ΗΣΑΠ, της Εθνικής Ασφαλιστικής, της ΕΤΒΑ και των τραπεζών Πίστεως, Γενικής και American Express.

Αναμένεται να εξαιρεθούν τρεις φορείς υγείας -της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής και της Αγροτικής- που είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Περικόπτεται σε μεγάλο βαθμό το ευνοϊκό καθεστώς των μητέρων. Το όριο ηλικίας των μητέρων ανηλίκων αυξάνεται κατά πέντε έτη, από το 50ό στο 55ο έτος της ηλικίας. Σε αντιστάθμισμα αυτού αυξάνεται ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης, ο οποίος είναι σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των παιδιών, με οροφή τα έξι χρόνια για τρία παιδιά, από τα τέσσερα χρόνια που είναι σήμερα.

Καταργούνται όλες οι συνταξιοδοτήσεις σε ηλικία κάτω 60 ετών, ενώ καθιερώνονται οικονομικά αντικίνητρα που καθιστούν «οικονομικά ασύμφορη» την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η σύνταξη θα μειώνεται κατά 8% για κάθε έτος προ του ορίου ηλικίας που θα συνταξιοδοτείται ο ασφαλισμένος. Στο νομοσχέδιο διατηρείται η ρύθμιση για συνταξιοδότηση στα 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας ενώ εξετάζεται η συνταξιοδότηση στα 40 έτη ασφάλισης χωρίς όριο στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης (π.χ. Ταμείο μισθωτών και Ταμείο ελευθέρων επαγγελματιών), λόγω υψηλού κόστους.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει περίοδο χάριτος ως το 2013, δηλαδή όσοι συνταξιοδοτηθούν ως τη χρονολογία αυτή δεν θα θιγούν. Ακολούθως θα υπάρξει σταδιακή αύξηση (με εξάμηνα) των απαιτούμενων ετών υπηρεσίας ή και της ηλικίας καταβολής της σύνταξης για όσους δεν έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από το 60ό και το 65ο έτος ηλικίας.

Η κυβέρνηση προχωρεί στην πάγια πλέον εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων με 3.500 ένσημα αντί των 4.500 ενσήμων που ίσχυε ως τώρα.