Toυ Κώστα Μπογδανίδη

Στην Ευρώπη μεταφέρεται τώρα η μάχη για τον ΕΝΙSΑ καθώς οι φίλοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού προσπαθούν να πείσουν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μην φύγει η έδρα από την Κρήτη και το Ηράκλειο. Ήδη δημοσιεύματα σε εφημερίδες και αναφορές σε άλλα μέσα της Κεντρικής Ευρώπης κάνουν λόγο για την μάχη που δίνουν οι κρητικοί ώστε να μην φύγει ο ΕΝΙΣΑ από το Ηράκλειο.

“Εμείς δίνουμε την δική μας μάχη και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Θα είναι ντροπή για την Κρήτη να χάσουμε ένα σπουδαίο οργανισμό που τα επόμενα χρόνια λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας θα παίξει σημαντικό ρόλο και από μόνος του θα είναι διαφήμιση για την Κρήτη” τόνισε ο κ.Ηρακλής Γαλανάκης που ηγείται αυτής της προσπάθειας. Ήδη η μεγαλύτερη εφημερίδα της Αλσατίας που έχει έδρα το Στρασβούργο η “Les Dernières Nouvelles d'Alsace” έκανε ένα ουσιώδες αφιέρωμα στο θέμα με τον χαρακτηριστικό τίτλο ‘η επανάσταση των κρητικών’.

«Για μας είναι σημαντικό διότι θα το μάθουν και οι ευρωβουλευτές που συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο” επισημαίνει ο κ.Γαλανάκης που συνέβαλε στο να πάρει διάσταση το θέμα.

Στο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας γίνεται λόγος για τον ‘θυμό των κρητικών’ που βλέπουν τις προσπάθειες ορισμένων στελεχών της ΕΕ να πάρουν τον οργανισμό από την Κρήτη που είναι τόπος ανάπτυξης πανεπιστημίων και ιδρυμάτων έρευνας. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τις μεθοδεύσεις των ίδιων κύκλων να φτιάξουν ένα οργανισμό που θα έχει έδρα τις Βρυξέλλες ή μία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Και αναφέρει ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να παραμείνει και αν διευρυνθεί περαιτέρω ο οργανισμός αυτός.

Μάλιστα προσθέτει ότι έχει ιδρυθεί πριν δύο χρόνια ο “Σύλλογος Φίλων του ΕΝΙSΑ” που υποστηρίζει τις προσπάθειες του οργανισμού και φυσικά στηρίζει το αίτημα για παραμονή. Έχει ήδη κάνει ιστοσελίδα με ψήφισμα μεταφρασμένο σε 7 γλώσσες και συγκεντρώνει υπογραφές για την στήριξη του αιτήματος.

Θυμίζουμε ότι μέσω της ιστοσελίδας τους http://www.friendsofenisa.eu/- καλούν όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπογράψουν και να στηρίξουν το ψήφισμα που υιοθέτησε η Γενική τους Συνέλευση, με το οποίο απευθύνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το αίτημα για επ’ αόριστο ανανέωση της εντολής λειτουργίας του ΕΝΙSΑ στο Ηράκλειο και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της λειτουργίας του με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής του προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Στο ψήφισμα που απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρεται ακόμα ότι «διαφωνούμε με οποιαδήποτε πρόταση η οποία υποσκάπτει την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί για τη δημιουργία μιας ασφαλούς τεχνολογικής υποδομής στην Ευρώπη, ακυρώνει την επένδυση πόρων η οποία έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα και παραβιάζει την Ευρωπαϊκή πολιτική για αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη». Παράλληλα, ζητάνε την ανανέωση της εντολής λειτουργίας του ΕΝΙSΑ στο Ηράκλειο.

Ο σύλλογος έχει συντάξει ένα κείμενο σε διάφορες γλώσσες της ΕΕ όπου παρουσιάζονται οι λόγοι για τους οποίους οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να υπογράψουν το ψήφισμά του. Όπως αναφέρεται, η ασφαλής διακίνηση πληροφοριών και η ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών είναι σήμερα μία αναγκαιότητα για την ευημερία της Ευρώπης, κάτι που ο ΕΝΙSΑ μπορεί να διασφαλίσει. Παράλληλα, η Κρήτη έχει αποκτήσει και αναγνωρισμένη φήμη, τα τελευταία χρόνια, για την εξέχουσα δραστηριότητα των επιστημονικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων της που λαμβάνουν διεθνείς διακρίσεις ενώ ο ΕΝΙSΑ έφερε στο νησί το αίσθημα και την ικανοποίηση ότι η Κρήτη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, και συμβάλλει έμπρακτα στην ανάπτυξη μιας ευημερούσας Ευρωπαϊκής κοινωνίας που βασίζεται στην οικονομία της υψηλής τεχνολογίας.