Νέες συστάσεις Γκαργκάνα για “πάγωμα” των μισθών

Στο 3,7% θα συρρικνωθεί το 2008 ο ρυθμός ανάπτυξης, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, μετά την παράδοση της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική


Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, προτείνοντας και την εφαρμογή περιοριστική πολιτικής στη μισθολογική πολιτική. Χθες ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική έτους 2007-8. Ηδη οι δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, περιορισμένη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού το 2008 προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική.

Ο διοικητής της ΤτΕ συνέστησε αυτοσυγκράτηση στις μισθολογικές αυξήσεις, καθώς, όπως είπε, η απώλεια εισοδήματος που έχει προκύψει εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με ισοδύναμες ονομαστικές αυξήσεις των μισθών, επειδή κάτι τέτοιο θα διάβρωνε περισσότερο την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών εξαιτίας της πυροδότησης πρόσθετων πληθωριστικών πιέσεων. Εξέφρασε, παράλληλα, την κατανόησή του όσον αφορά τα φαινόμενα φτώχειας και κοινωνικής ανισότητας στην ελληνική κοινωνία, για τα οποία, όπως είπε, προκειμένου να αντιμετωπιστούν, απαιτούνται διαρκείς μεταρρυθμίσεις. Για το Ασφαλιστικό, ο κ.Γκαργκάνας επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των προτάσεων της κυβέρνησης, αναμένοντας το τελικό νομοσχέδιο. Χαρακτήρισε πάντως το ισχύον σύστημα άδικο και αναποτελεσματικό και τάχθηκε υπέρ των διαδοχικών μεταρρυθμίσεών του σε βάθος χρόνου, επισημαίνοντας ότι καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος της απαιτούμενης μεταρρύθμισης.

Πιο αναλυτικά, η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της προβλέπει ότι το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί γύρω στο 3,7% από 4% πέρυσι. Ωστόσο ο κ. Γκαργκάνας δεν απέκλεισε ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ να υποχωρήσει κάτω από το 3,7% εξαιτίας της αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι καιροί είναι δύσκολοι για όσους κάνουν οικονομικές προβλέψεις». Η οικονομική ανάπτυξη και φέτος εκτιμάται ότι θα στηριχθεί κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης, ενώ αρνητική θα είναι η συμβολή του εξωτερικού Ισοζυγίου, καθώς το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών το 2008 ενδέχεται να ξεπεράσει το 14% του ΑΕΠ, επίπεδο στο οποίο διαμορφώθηκε πέρυσι.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού η ΤτΕ προβλέπει περαιτέρω άνοδό του, εκτιμώντας ότι ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,4% από 3% το 2007. Η εκτίμηση αυτή αντανακλά κυρίως την προβλεπόμενη αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου στα 85,5 - 88,5 δολάρια το βαρέλι. Επιπλέον, υψηλότερος από ό,τι στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνει και το 2008 ο λόγος του εγχώριου κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, ενώ αντίθετα οι πληθωριστικές πιέσεις που συνδέονται με τη συνολική ζήτηση εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν ελαφρά το 2008 λόγω της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και της αναμενόμενης επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης.

Όπως διαπιστώνει η ΤτΕ, η διαφορά του πληθωρισμού έχει οδηγήσει σε υποχώρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας ως προς τις τιμές κατά την επταετία 2001 - 2007, κατά την οποία οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα, σε σχέση με τις τιμές καταναλωτή στους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας, αυξήθηκαν κατά 15%, ενώ το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά 19% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 41% στη μεταποίηση. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η σημαντική αυτή υποχώρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας ευθύνεται για την εκτίναξη του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών (14% του ΑΕΠ) σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ο κ. Γκαργκάνας ζήτησε το εξαιρετικά υψηλό αυτό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο να βρεθεί στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής. Οπως είπε, αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, τότε ένα αυξανόμενο μερίδιο του εθνικού εισοδήματος θα απορροφάται από την πληρωμή τόκων επί του εξωτερικού χρέους, με δυσμενείς συνέπειες για τις επενδύσεις, την οικονομική ανάπτυξη και, συνακόλουθα, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.

Οσον αφορά στις δημοσιονομικές εξελίξεις, ο κ. Γκαργκάνας εκτίμησε ότι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών θα απαιτήσει συνέχιση των προσπαθειών επί σειρά ετών προκειμένου να επιτευχθεί σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα που θα διασφαλίζει τη μείωση του δημοσίου χρέους, το οποίο, όπως είπε, παραμένει το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ε.Ε. Υπογράμμισε ακόμα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται για τη μείωση του χρέους, είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι υποδηλώνει το σημερινό επίπεδο του χρέους, αν ληφθεί υπόψη η αναμενόμενη μακροπρόθεσμα αύξηση των κοινωνικών δαπανών λόγω της γήρανσης του ελληνικού πληθυσμού.

Σχολιάζοντας την επίπτωση της παγκόσμιας κρίσης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα ήταν πολύ περιορισμένη και κυρίως έμμεση. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθούν φέτος περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών (στο 3,5% του συνολικού υπολοίπου των δανείων, από 5% που είναι σήμερα), ενόψει μάλιστα των έντονων αναταράξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στην εγχώρια οικονομία ο ρυθμός αύξησης της συνολικής χρηματοδότησης των νοικοκυριών από τις τράπεζες εξακολούθησε να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, καθώς τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο κατά 22,8% και τα καταναλωτικά κατά 22,6%. Το αποτέλεσμα ήταν η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών να φθάσει στο 45,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προιόντος της χώρας, ενώ στην Ε.Ε κατά μέσο όρο ανέρχεται στο 60,4%.



Αντιδρά η αντιπολίτευση στις δηλώσεις του Διοικητή

Για κυκεώνα ύφεσης στον οποίο η Ελλάδα θα βρεθεί τα επόμενα χρόνια κάνει λόγο ο εισηγητής ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης και τονίζει ότι «χρειάζεται τώρα αλλαγη πολτικής».

«Το πολιτικό περιβάλλον είναι θολό και γκρίζο, με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης. Γίνεται ακόμα πιο βαρύ, γιατί τόσο ο κ. Μπαρόζο, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος, επιβεβαίωσαν το τελευταίο 24ωρο, αυτό που εκτιμούσαν όλοι οι πολίτες, αυτό που εκτιμήσαμε ως αξιωματική αντιπολίτευση: ότι η οικονομία έχει εξαντλήσει, κατά την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, όλο τον δυναμισμό και τ' αναπτυξιακά αποθέματα των προηγουμένων χρόνων και, συνεπώς, υποχωρεί» επισήμανε ο κ. Μαγκριώτης.

«Ήδη, ο κ. Μπαρόζο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο προϋπολογισμός, από τις πρώτες ημέρες του 2008, είναι σε τροχιά εκτροχιασμού. Και προτείνει λύσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί και, φυσικά, προσπαθεί να καλύψει, ή να πει πως δεν τις εφαρμόζει. Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία της ΤτΕ είναι συγκλονιστικά. Το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, το 2007, σε σχέση με το 2006, επιδεινώθηκε κατά 36,4%. Αυτό δείχνει μια κατρακύλα στην εξωστρέφεια της χώρας, μια κατρακύλα στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα» τόνισε ακόμη ο κ. Μαγκριώτης.

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχολιάζει «ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ως γνήσιος εκφραστής του κεφαλαίου και του 'ευρωμονόδρομου', για μια ακόμα φορά διατύπωσε με ωμότητα αυτό που η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λένε με μισόλογα αλλά υλοποιούν και υλοποίησαν στην πράξη: ότι οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, για να διατηρήσει την υψηλή κερδοφορία του, απαιτούν τη διαρκή λήψη αντιλαϊκών μέτρων, την ακόμα μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας, το ξεθεμέλιωμα στοιχειωδών ασφαλιστικών εργασιακών δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών».

«Αυτό το δρόμο οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τον αποδεχτούν, ούτε να συμβιβαστούν. Τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων απαιτούν ανυπακοή και αντιπαράθεση με τις επιλογές και τα κόμματα του κεφαλαίου» προσθέτει το ΚΚΕ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παν.Λαφαζάνης δήλωσε χαρακτηριστικά «μια φράση και μόνο μπορεί να χαρακτηρίσει την Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ κ. Ν. Γκαργκάνα: “τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα”».

«Την ίδια ώρα που ο κ. Ν.Γκαργκάνας είναι υποχρεωμένος να αναγνωρίσει τα τραγικά αποτυχημένα αποτελέσματα και τις εκτός τόπου και χρόνου προβλέψεις των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών οικονομικών επιλογών, ζητάει με την Έκθεσή του να εφαρμοστούν ακόμα περισσότερο ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές, σκληρότερη λιτότητα, περαιτέρω απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και νέα μέτρα κατεδάφισης ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων» πρόσθεσε ο Παν.Λαφαζάνης.

«Ο κ. Ν.Γκαργκάνας, με δύο λόγια, απέναντι στα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα διεκδικεί να κλιμακωθούν οι πολιτικές που τα δημιούργησαν. Οι συνταγές του, σε μια περίοδο, μάλιστα, οικονομικής κρίσης της καπιταλιστικής 'παγκοσμιοποίησης', είναι συνταγές οικονομικής πανωλεθρίας και κοινωνικής λεηλασίας. Το τραγικό είναι ότι αυτές οι συνταγές είναι προπομπός της κυβερνητικής πολιτικής» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.