Η έκθεση με θέμα «Ο El Greco από το πλατώ στην οθόνη» θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Πρόκειται για έναν «εικαστικό θησαυρό» που αναβίωσε την εποχή του 16ου αιώνα στην ταινία και που τώρα θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι θεατές της έκθεσης.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά κοστουμιών που ανέδειξαν οι πρωταγωνιστές της πολυβραβευμένης ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή «El Greco» και έργα τέχνης που χρησιμοποιήθηκαν ως σκηνικά στην ίδια ταινία και που επιμελήθηκαν οι ζωγράφοι Σάββας Γεωργιάδης, Στέλιος Πετρουλάκης και Νίκος Μόσχος. Δίπλα στα πολύτιμα υφάσματα των κοστουμιών από βελούδο, μεταξωτό ταφτά, αέρινες μουσελίνες, μπροκάρ, άγριο μαλλί και δέρμα θα εκτεθούν τα αντίγραφα των έργων του Greco σε φυσικό μέγεθος, πανομοιότυπα με τα αληθινά, αλλά και σπαθιά, παλέτες, πινέλα, πήλινα και γυάλινα δοχεία χρωμάτων, γύψινα εκμαγεία χεριών, βουλοκέρια, φτερά γραφής και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα της ταινίας, και αποτελούν αποτέλεσμα της δουλειάς του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, του σκηνογράφου Δαμιανού Ζαρίφη, της ενδυματολόγου Lala Huete, που συνεργάστηκαν για να αναπαραστήσουν την εποχή του Greco.

Την έκθεση επιμελήθηκε η Ελένη Σμαραγδή, που είναι και παραγωγός της ταινίας.

Αξίζει να σημειωθεί η παράλληλη λειτουργία της έκθεσης «Ο El Greco από το πλατώ στην οθόνη» με την έκθεση χαρακτικών έργων «Picasso, Suite 347» στο Τελλόγλειο, που δίνει την ευκαιρία για ενδιαφέροντες παραλληλισμούς, αφού στο έργο του Πικάσο ο μεγάλος Ισπανός καλλιτέχνης αξιοποίησε με τον δικό του τρόπο την έμπνευση του από έργα του Γκρέκο, όπως και του Τιτσιάνο.

Η έκθεση «Ο El Greco από το πλατώ στην οθόνη» θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Απριλίου. Μετά θα πάει στην Αμερική και θα επιστρέψει στο Δήμο Ηρακλείου, γενέθλια πόλη του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, αλλά και του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή όπου θα εγκατασταθεί μόνιμα υπό μορφή μουσείου.