Στον παλμό» της AGROTICA, «ζουν» αυτές τις μέρες ο αγροτικός κόσμος, οι συνεταιριστικές και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι γεωπόνοι και οι έμποροι της χώρας. Αναμφίβολα, η 22η AGROTICA 2008 η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, αποτελεί το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός στον αγροτικό χώρο της Ν. Α. Ευρώπης, καθώς παρουσιάζει ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στον πρωτογενή τομέα.

Ήδη στους χώρους της έκθεσης περιοδεύουν οι εκπρόσωποι όλων των αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης, χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, γεωπόνοι και έμποροι, προσπαθώντας να διακρίνουν τις νέες τάσεις και τα μηνύματα της αγοράς. Εντυπωσιακό είναι και το περίπτερο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Οι επισκέπτες στο περίπτερο της Νομαρχίας έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα προϊόντα και να ενημερωθούν μέσα από πλήθος διαφημιστικού υλικού, αφού περισσότερες από 25 τοπικές επιχειρήσεις λαδιού, κρασιού, μελιού, κηπευτικών αρωματικών φυτών κ.α. ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Νομαρχίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης όπως τα συνέδρια.

Κατά τη διάρκεια εργασιών συνεδρίου για τις νέες τάσεις της γεωργίας και του εμπορίου, έγινε γνωστό ότι περίπου τα μισά βιολογικά προϊόντα που καταναλώνονται στην Ελλάδα διακινούνται μέσω των σούπερ-μάρκετ, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί οι βιοκαλλιεργούμενες εκτάσεις και οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία. Όπως είπε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιολογικής Γεωργίας, Γιάννα Βρανάκη, το κόστος των βιολογικών προϊόντων παραμένει υψηλό, αυξάνονται οι εισαγωγές και οι εξαγωγές και η διάθεσή τους γίνεται κατά 45% από σούπερ - μάρκετ, 5% από μικρά ειδικά καταστήματα και 5% από τις βιολογικές αγορές.

Την ανάγκη να δημιουργηθούν συνεταιριστικές μονάδες σε όλη τη χώρα για την επεξεργασία των προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς όπως συνεταιριστικά τυροκομεία, επεσήμαναν σε άλλο συνέδριο στο πλαίσιο της Agrotica οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ. Αξίζει να πούμε τέλος ότι πραγματοποιήθηκε και συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων όλης της χώρας, στο οποίο πήραν μέρος παραγωγοί και από την Κρήτη.Τρακτέρ με δορυφορικό σύστημα πλοήγησηςΈνα εντυπωσιακό, αυτόματο τρακτέρ με δορυφορικό σύστημα πλοήγησης παρουσιάζεται στους επισκέπτες της 22ης Agrotica που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Το νέο τρακτέρ θα ανατρέψει όλα όσα ξέραμε για την αγροτική ζωή, αφού οι αγρότες θα μπορούν πλέον να σπέρνουν και να οργώνουν τα χωράφια τους, διαβάζοντας εφημερίδα και πίνοντας καφέ!

Το πρωτοποριακό αυτό όχημα, καθώς και άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα, εκτίθενται στη διεθνή έκθεση γεωργικών μηχανημάτων που φιλοξενείται στους χώρους της ΔΕΘ και θα διαρκέσει μέχρι αύριο. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο πωλήσεων του τρακτέρ κ. Κώστα Καρανάσιο, αυτό οργώνει και σπέρνει μέσω δορυφορικού συστήματος, «στρίβει μόνο του το τιμόνι, το μόνο που κάνει ο οδηγός είναι να επιβλέπει. Μπορεί να εκτελεί εντολές που λαμβάνει από ηλεκτρονικό υπολογιστή και με αυτόματο τρόπο συντονίζει τις γεωργικές εργασίες». Ο οδηγός μπορεί ανενόχλητος να διαβάζει εφημερίδα, να οργώνει και να σπέρνει παράλληλα το χωράφι του, αφού με ένα πέρασμα το τρακτέρ κάνει τρεις εργασίες ταυτόχρονα. Ακόμη όμως και από το σπίτι του μπορεί ο σύγχρονος αγρότης να ρυθμίσει την απόσταση αλλά και τη σειρά των εργασιών που θα κάνει το τρακτέρ. Η τιμή του αγγίζει τα 200.000 ευρώ. Τα πλεονεκτήματα του, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, είναι η εξοικονόμηση χρόνου και η μείωση κόστους καυσίμων.

Στη φετινή έκθεση γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων Agrotica συμμετέχουν 1.686 εκθέτες από 39 χώρες. Η έκθεση διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Φέτος παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 36% στον αριθμό των εκθετών και 25% αύξηση των επισκεπτών από την πρώτη ημέρα λειτουργίας. Η έκθεση είναι ανοικτή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, το Σάββατο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και την Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το βραδύ.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιείται το 2ο Διεθνές Συνέδριο Agrotica με το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα «Κλιματικές αλλαγές και γεωργία» που διοργανώνουν από κοινού η Helexpo και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την αιγίδα της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.ΈντομαΣτο μεταξύ η αύξηση της θερμοκρασίας, του διοξειδίου του άνθρακα και του όζοντος αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των εντόμων και τα νέα έντομα να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες σε ανθρώπους και φυτά. Τα καινούρια περιβαλλοντικά δεδομένα εξετάζονται στο συνέδριο «Κλιματικές αλλαγές και γεωργία», που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη μέχρι το Σάββατο, στο περιθώριο της Αgrotica, σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Εντομολογίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δημήτρη Κωβαίο, που θα μιλήσει στο συνέδριο αύριο το πρωί με θέμα οι «Επιδράσεις κλιματικών αλλαγών σε πληθυσμούς εντόμων», ήρθε η ώρα της επαγρύπνησης. «Πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τα στοιχεία, να φροντίζουμε το περιβάλλον, να γνωρίζουμε τα δεδομένα και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα», εξηγεί ο κ. Κωβαίος. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια η θερμοκρασία της Ευρώπης θα αυξηθεί ως και 5,5 βαθμούς και τα ποσοστά του διοξειδίου του άνθρακα -που είναι ήδη αυξημένα κατά 35% σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή- θα διπλασιαστούν, δημιουργώντας έναν νέο κόσμο κουνουπιών, αιμοβόρων μυγών και τσιμπουριών που θα φέρνουν από την Αφρική στην Ευρώπη επικίνδυνες, μολυσματικές και θανατηφόρες ασθένειες.