Ένα όνειρο πολλών χρόνων του συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς νομού Ηρακλείου έγινε πραγματικότητα: Απέκτησε το πρώτο καζάνι το οποίο είναι δυνατόν να μετακινείται για την παρουσίαση στο κοινό της διαδικασίας της απόσταξης. Σήμερα μάλιστα θα γίνει η πρώτη επίσημη παρουσίαση του άμβυκα που θα στηθεί έξω από το κτίριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τον αποχαιρετισμό του 2007 οι αποσταγματοποιοί θα παρουσιάζουν στο κοινό από τις 11 το πρωί έως τις 7 το βράδυ τη διαδικασία της απόσταξης. Και οι φίλοι της εκλεκτής παραδοσιακής τσικουδιάς θα έχουν τη δυνατότητα να τη γεύονται λίγο μετά την απόσταξη.

Ο σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς πέρασε από…σαράντα κύματα μέχρι να αποκτήσει το καζάνι. Κι αυτό, διότι η νομοθεσία για τις αποστάξεις, λόγω φόρου, είναι εξαιρετικά αυστηρή. Χρειάστηκε ακόμα και η έγγραφη παρέμβαση του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Οικονομικών στις τοπικές υπηρεσίες για να γίνει η μεταβίβαση της άδειας από ιδιώτη στο σύλλογο, για να μεγαλώσει και να διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση το καζάνι.

Όπως είπε στην «Π» ο πρόεδρος του συλλόγου Αντώνης Φραγκιαδάκης, το καζάνι θερμαίνεται με την καύση ξύλων. Η χωρητικότητα του είναι 96 κιλά και σήμερα θα γίνει η πρώτη επίσημη παρουσίαση της λειτουργίας του. Έχει ήδη γίνει μία πρώτη παρουσίαση σε εκδήλωση του δήμου Τεμένους, αλλά τότε η κατασκευή του καζανιού δεν είχε ολοκληρωθεί πλήρως. Ολόκληρο το συγκρότημα μεταφέρεται αφού «κοτσάρεται» σε φορτηγό αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, ο σύλλογος προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να παρουσιάζει στο κοινό τη θαυμάσια διαδικασία της απόσταξης τσικουδιάς, προβάλλοντας το παραδοσιακό προϊόν της Κρήτης στους νέους κατοίκους του νησιού και στους ξένους επισκέπτες του.

Μέχρι τώρα υπάρχουν κενά στη νομοθεσία σχετικά με τη μεταφορά των καζανιών αλλά οι αποσταγματοποιοί ελπίζουν ότι και αυτά θα ξεπεραστούν. «Εμείς θέλουμε αυτό το καζάνι όχι για να παράγουμε τσικουδιά, αλλά για να προβάλουμε το παραδοσιακό προϊόν της Κρήτης, το προϊόν των αμπελουργών. Χρειάζεται να ενισχυθεί ο αμπελουργικός κόσμος που κρατά τη φύση της Κρήτης ζωντανή και πράσινη» επισημαίνει ο κ. Φραγκιαδάκης. Στόχος του συλλόγου είναι να παρουσιάζει τη διαδικασία σε εκδηλώσεις. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από δήμους και φορείς της υπαίθρου, από τουριστικές και αγροτουριστικές μονάδες.

Όπως ο κ. Φραγκιαδάκης λέει «η απόσταξη είναι μία σπουδαία τέχνη». Και οι αποσταγματοποιοί που σέβονται πράγματι την παράδοση και τα προϊόντα της, φροντίζουν η πρώτη ύλη, δηλαδή τα στέμφυλα, να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, οι χώροι παραγωγής και αποθήκευσης του προϊόντος να είναι πεντακάθαροι και σέβονται τους όρους της διαδικασίας της απόσταξης. Ήδη ο σύλλογος προσπαθεί να διατηρήσει την παραδοσιακή διαδικασία από γενιά σε γενιά και παράλληλα, όπως λέει ο κ. Φραγκιαδάκης, συνεργάζεται με επιστήμονες για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους οι αποσταγματοποιοί σχετικά με την απόσταξη. Ο σύλλογος διατηρεί θαυμάσια συνεργασία με τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης δρ Ευάγγελο Σουφλερό, ο οποίος έχει μιλήσει σε σεμινάρια αποσταγματοποιών του Ηρακλείου τα οποία παρακολούθησαν και χημικοί. «Εμείς οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί και ο σύλλογος δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα. Εκεί επενδύουμε διότι η τσικουδιά είναι ένα καθαρό απόσταγμα χωρίς χρωστικές και αρωματικές ουσίες, δίχως γευστικές μίξεις και βελτιώσεις» καταλήγει ο κ. Φραγκιαδάκης.