Του Γιάννη Ζωράκη

Τη χρυσή τομή προσπάθησαν να βρουν χθες δήμος και καταστηματάρχες, αναφορικά με την ανάπλαση της κεντρικής αγοράς Ηρακλείου, στη διάρκεια παρουσίασης της σχετικής μελέτης.

Στην παρουσίαση της μελέτης, όπου παραβρέθηκαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μαμουλάκης, οι μελετητές και αρχιτέκτονες του έργου, καθώς και πλήθος καταστηματαρχών, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη περιγραφή του έργου. Η παρουσίαση ωστόσο προκάλεσε πολλά ερωτήματα με τρία από αυτά να απασχολούν κατά κανόνα τους καταστηματάρχες: πότε θα ξεκινήσει η ανάπλαση, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αποπεράτωση της και πόσος χώρος τελικά θα αποδοθεί εξωτερικά σε κάθε κατάστημα.

Παρά τα ερωτηματικά και τις σχετικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν κατά την διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Μαμουλάκης μιλώντας προς την «Π» δήλωσε ικανοποιημένος από την έκβαση της συνάντησης: «Υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες που δεν γνώριζαν ακριβώς τη μελέτη, αλλά όταν ενημερώθηκαν, αυτές κόπασαν και κλείσαμε καλά» ανέφερε, για να προσθέσει αναφορικά με τους προβληματισμούς των καταστηματαρχών: «Τα πράγματα ηρέμησαν όταν επεξηγήσαμε πως το έργο θα διαρκέσει εφτά μήνες, αλλά θα εκτελεστεί τμηματικά, με αποτέλεσμα το κάθε κατάστημα να μη μείνει κλειστό για περισσότερους από δύο μήνες». Ο κ. Μαμουλάκης παράλληλα, δεσμεύτηκε προσωπικά πως θα πιέσει τους εργολάβους όσο γίνεται, ώστε το έργο να παραδοθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, ενώ δήλωσε παράλληλα πως, μόλις οριστικοποιηθεί η μελέτη από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα πραγματοποιήσει νέα, ιδιαίτερη συνάντηση με τους καταστηματάρχες, για να επιλυθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο πρόβλημα προκύψει.ΕπεξηγήσειςΟ αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μαμουλάκης προσπάθησε να περιγράψει εκτενέστατα την κατάσταση, διαφωτίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το τοπίο της ανάπλασης. Στο πλαίσιο της αρχικής αναφοράς του στο έργο, ο κ. Μαμουλάκης τόνισε πως η ανάπλαση της κεντρικής αγοράς αποτελεί ένα έργο υψίστης σπουδαιότητας για την πόλη, το οποίο θα είναι άρτιο ποιοτικά, καθώς στηρίζεται σε μία άριστη μελέτη.

Διευκρίνισε παράλληλα, πως στην κεντρική αγορά δεν μπορεί να τοποθετηθεί ενιαίο στέγαστρο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, αφού κάτι τέτοιο δεν εγκρίθηκε από το Αρμόδιο Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Έτσι, θα δημιουργηθούν μονάχα κάποια επιτοίχια στέγαστρα, τα οποία θα ενταχθούν σε άλλη μελέτη, που προβλέπεται ωστόσο να έχουν πλάτος περίπου ίσο με αυτό των πεζοδρομίων που ήδη υπάρχουν στην αγορά και θα ανακατασκευαστούν.

Αναφορικά με την ημερομηνία έναρξης του έργου, ο κ. Μαμουλάκης διευκρίνισε πως αυτή ορίζεται στα μέσα περίπου του Ιανουαρίου, καθώς υπάρχει ένα πρακτικό ζήτημα, αυτό της επίσημης έγκρισης του έργου από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.ΑνάπλασηΣε ότι αφορά την ανάπλαση, υπενθυμίζεται πως αυτή σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει επεμβάσεις που αφορούν όχι μόνο την 1866, αλλά και τους κάθετους σε αυτή δρόμους, μέχρι το ύψος της πλατείας Κορνάρου και συγκεκριμένα την οδό Καρτερού.

Η οδός 1866 θα διατηρήσει τα τρία επίπεδα της - πεζοδρόμιο, δρόμος, πεζοδρόμιο-, τα οποία ωστόσο θα ανακατασκευαστούν, ενώ οι κάθετοι σε αυτή δρόμοι θα πεζοδρομηθούν, με εξαίρεση μέρος της οδού Κόσμων, της οδού Θησέως και μέρος της οδού Καρτερού, που θα εξυπηρετούν τη διέλευση οχημάτων στο υπόγειο γκαράζ της οδού Θησέως. Επιπρόσθετα, η μελέτη περιλαμβάνει υπογειοποίηση των καλωδίων της Δ.Ε.Η. και έργα ανάπτυξης των τηλεφωνικών δικτύων με οπτικές ίνες.ΑντιδράσειςΗ παρουσίαση της μελέτης προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των καταστηματαρχών, οι οποίοι τόνιζαν πως επιθυμούσαν μια περισσότερο εμπεριστατωμένη παρουσίαση, που θα έδινε απαντήσεις στα ερωτήματα τους και θα ξεκαθάριζε σε αυτούς το τοπίο και τα χρονοδιαγράμματα της ανάπλασης.

Την πρώτη γενική αντίδραση προκάλεσε το ζήτημα, της μη κατασκευής σκέπαστρου για την αγορά και της αντικατάστασης του από επιτοίχια στέγαστρα.

“Θα κλείσουμε τώρα τα μαγαζιά μας για την ανάπλαση και μετά θα πρέπει να τα ξανακλείνουμε για να βάλουμε τα νέα στέγαστρα που θα τοποθετηθούν με νέα μελέτη;” δήλωνε ο καταστηματάρχης κ. Περβολαράκης.

Ο δήμος διαμέσου του αρμόδιου μελετητή κ. Φουρναράκη, προσπάθησε να εξηγήσει πως τα στέγαστρα τοποθετούνται πολύ απλά και πως η μελέτη των στεγάστρων θα πραγματοποιηθεί σε άλλη φάση ως ξεχωριστό έργο, αλλά η επεξήγηση δεν έδειξε να πείθει τους καταστηματάρχες, που δεν φάνηκαν να θεωρούν μια τέτοια λύση πρακτική και συμφέρουσα.

Δεύτερη μεγάλη αντίδραση προκάλεσε η αναφορά του κ. Μαμουλάκη για τα πεζοδρόμια, τα οποία μετά την ανακατασκευή τους θα διατηρούν παρόμοιες διαστάσεις.

“Στην 1866 και την Κόσμων, το νερό φτάνει όταν βρέχει τους 25 πόντους. Τα πεζοδρόμια πρέπει να ψηλώσουν αν δεν τοποθετηθεί στέγαστρο” διατείνονταν ο κ. Γιανακάκης και μαζί του οι υπόλοιποι καταστηματάρχες, τους. “Η μελέτη επιλύει όλα τα προβλήματα, είναι αρκετά καλή και κάποια ενδεχόμενα, μεμονωμένα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν” απαντούσε ο κ. Μαμουλάκης για να λάβει την ανταπάντηση: “Δεν είναι δεδομένο ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν και πρέπει τώρα να βρούμε λύσεις, όχι μετά την ανάπλαση”. Σημειώνεται πως, ειδικά για την 1866, ο δήμος μέσω του κ. Μαμουλάκη δηλώνει πως θα βελτιώσει το δίκτυο όμβριων υδάτων που υπάρχει στην οδό, ενώ στο πλαίσιο της ανάπλασης, για όσους οδούς δεν διαθέτουν δίκτυο, προβλέπεται η κατασκευή του.ΚορυφώσειςΣε δύο μόνο περιπτώσεις οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν. Η πρώτη σχετιζοταν με την επίδοση έγγραφης διαμαρτυρίας από τον καταστηματάρχη κ. Περισυνάκη, ο οποίος ζητούσε εφαρμογή σχεδίου πόλης και ρυμοτόμηση κτισμάτων, ενώ δήλωνε: “Εσείς θερίζετε, εσείς καταστρέφετε. Ποιος θα πληρώσει τους ανθρώπους που θα κλείσουν τα μαγαζιά τους;”.

Η δεύτερη σχετίζονταν με την ήπια τοποθέτηση της κ. Μαθιουδάκη, η οποία ζήτησε πλήρη εικόνα του έργου, σαφές χρονοδιάγραμμα και ποινικές ρήτρες, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Μαμουλάκη, ότι τη συνεδρίαση πρόκειται να ακολουθήσει δεύτερη πληρέστερη διαβούλευση.

Ωστόσο, η κ. Μαθιουδάκη δεν φάνηκε να πείθεται και τόνισε: “Θέλουμε να δεσμευτείτε για δεύτερη διαβούλευση, να ξεκαθαρίσετε τι σημαίνει πεζόδρομος και τι πεζοδρόμιο και να ξεκαθαρίσετε τη χρήση γης. Διαφορετικά, θα γίνει και η 1866 πολυκατάστημα”.