Η σήμανση του ελαιόλαδου για την παρουσίαση της προέλευσης και της ποιότητας του, είναι το θέμα που απασχολεί τελευταία την Ευρωπαϊκή Ένωση, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις ελαιουργικές Ενώσεις της χώρας.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε μάλιστα από τις Ενώσεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με το πώς πρέπει να είναι η σήμανση στις ετικέτες τους ελαιόλαδου. Ήδη το Υπουργείο έστειλε σχετικό έγγραφο στην ΠΑΣΕΓΕΣ με το οποίο αναφέρει τις προτάσεις που έχουν τεθεί προς συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ζητά να τοποθετηθούν μέχρι αύριο 16 Νοεμβρίου.



Σήμανση και στις ταβέρνες

Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου, η ιταλική πλευρά πρότεινε ότι και τα ελαιόλαδα που παρουσιάζονται στις μονάδες εστίασης, πρέπει να είναι σφραγισμένα και να φέρουν την ανάλογη σήμανση στις ετικέτες τους. Οι περισσότερες αντιπροσωπείες, διαφόρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιτάχθηκαν ισχυριζόμενες ότι αυτό το μέτρο θα έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα απορρίμματα των πολλών συσκευασιών… Εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν είναι δυνατόν να «περπατήσει» στη ζωή μία τέτοια ρύθμιση και πρότειναν να μην υπάρξουν αλλαγές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ότι το θέμα είναι δυνατόν να διευθετηθεί από κάθε κράτος μέλος ή να υπάρξει πιλοτική εφαρμογή ή να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν.



Εμφάνιση της προέλευσης στις ετικέτες



«Υπέρμαχοι» της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης του ελαιόλαδου στις ετικέτες των συσκευασιών εμφανίζονται τώρα οι Ιταλοί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε επίπεδο Ε.Ε. η αναγραφή της προέλευσης είναι μέχρι τώρα προαιρετική. Οι περισσότερες αντιπροσωπείες επίσης τάχθηκαν κατά της υποχρεωτικής αναγραφής, θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ουσιαστικός έλεγχος από τα κράτη μέλη.



Αναγραφή των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών



Η Επιτροπή παρουσίασε τα αποτελέσματα της εργασίας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου σχετικά με την αναθεώρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και της αντίστοιχης μεθόδου.

Οι περισσότερες αντιπροσωπείες τάχθηκαν υπέρ της προαιρετικής αναγραφής των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών.

Από ορισμένες αντιπροσωπείες εκφράσθηκαν αμφιβολίες ως προς τις έννοιες του “ώριμου φρούτου” του “απαλού” και του “ισορροπ-ημένου” και ως προς τη χρήση τους αλλά και ως προς τη μετρησιμότητά τους.

Η Επιτροπή παρατήρησε ότι τα προτεινόμενα από την εργασία μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση, δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν και υπάρχει κίνδυνος παραπλάνησης των καταναλωτών. Αναμένεται πάντως η υιοθέτηση των αποτελεσμάτων της εργασίας από τη Σύνοδο του ΔΣΕ.



Μείγματα ελαιολάδου με σπορέλαια

Οι αντιπροσωπείες των παραγωγών κρατών τάχθηκαν κατά των μειγμάτων.

Εντούτοις ορισμένες αντιπροσωπείες καταναλωτών κρατών επιθυμούν την παραγωγή και εμπορία των μειγμάτων λόγω του ότι τα παρασκευάζουν, αλλά και ότι ένα μέρος των καταναλωτών τα ζητά.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι δεν προτίθεται να τροποποιήσει τον κανονισμό, για ότι αφορά στα μείγματα, δηλαδή θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται η ανάμειξη του ελαιολάδου με σπορέλαια.



Διάφορα προσθετικά ή αρωματικά στα ελαιόλαδα

Για το θέμα των διαφόρων πρόσθετων αρωματικών κλπ., η Επιτροπή έθεσε το θέμα κατά πόσον είναι επιθυμητή ή όχι η παραγωγή νέων προϊόντων (με την προσθήκη π.χ. σκόρδου, πιπεριών κλπ.). Επίσης ανέφερε ότι νομικά επιτρέπεται η παραγωγή τέτοιων προϊοντων, όμως το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτά θα είναι χρήσιμα για το ελαιόλαδο.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν είναι ελαιόλαδα, σύμφωνα με τους κανονισμούς 2568/91 και 10109/02.

Τέλος η Επιτροπή έθεσε το θέμα της αναγραφής μόνον της μέγιστης οξύτητας και όχι των λοιπών ενδείξεων που ισχύει τώρα σύμφωνα με το άρθρο 3 του κανονισμού 1019/02.