Μείζον πολιτικό ζήτημα προκύπτει από την αποκάλυψη των συνδικαλιστών της ΔΕΗ ότι ο πρόεδρος της Επιχείρησης Τ.Αθανασόπουλος έχει κάνει «κρυφή συμφωνία» με την RWΕ, με την οποία εκχωρεί το κρατικό μονοπώλιο ρεύματος στη γερμανική εταιρεία.

Οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι με αυτή τη συμφωνία στήνεται μία «δεύτερη ΔΕΗ», δίπλα στην υφισταμένη, χωρίς κανέναν διαγωνισμό ή οποιαδήποτε έρευνα της ευρωπαϊκής αγοράς και χωρίς να καταβληθεί ούτε ένα ευρώ από τη γερμανική εταιρεία.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγαν στο Βήμα ότι «ο υπουργός [Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας] δεν έχει διαβάσει το σχετικό συμφωνητικό, απλώς ήταν ενήμερος ότι υπάρχουν συνομιλίες και έχει υπογραφεί μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης».

Από το υπουργείο Ανάπτυξης, πάντως υπαινίσσονταν, ότι στην ενημέρωση που προ ημερών είχε γίνει από τον κ. Αθανασόπουλο προς τον κ. Φώλια δεν προέκυπτε σε καμία περίπτωση ότι πρόκειται για συμφωνία στρατηγικής σημασίας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι δίπλα ακριβώς από τη σημερινή ΔΕΗ με όλα τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει θα ιδρυθεί μία «νέα ΔΕΗ», δηλαδή μία ανεξάρτητη εταιρεία στην οποία οι Γερμανοί θα κατέχουν το 51% και η ελληνική εταιρεία το 49%.

Η νέα ΔΕΗ θα εκμεταλλευθεί τα στρατηγικά σημεία που κατέχει η σημερινή εταιρεία ανά την Ελλάδα (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Λαύριο, Μεγαλόπολη, Κερατσίνι, Κομοτηνή, υδροηλεκτρικά κέντρα) που είναι και το ασυναγώνιστο ατού της επιχείρησης και δίπλα στις παλαιές μονάδες θα χτίσει καινούργιες (λιγνιτικές, ανθρακικές, φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικές), οι οποίες όμως θα ανήκουν κατ΄ απόλυτη πλειοψηφία στη γερμανική RWΕ που θα έχει το 51% της εταιρείας.