Νησάκια-"παράδεισοι" για Ροβινσώνες ...Κροίσους αναζητούν ιδιοκτήτη σε όλη την Ελλάδα, σε τιμές που ξεκινούν από 500.000-1,5 εκατ. ευρώ. και φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη, ανάλογα με την έκταση και τη γεωγραφική θέση.

Τα ελληνικά νησάκια -που σε κάποιες περιπτώσεις κοστίζουν λιγότερο από ό,τι η αγορά ενός σαλέ στο δημοφιλές 'Ασπεν ή ενός καλού οικοπέδου στην Απω Ανατολή- παραμένουν πάντως αισθητά ακριβότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα της Κροατίας (όπου, π.χ., το γραφικό νησάκι Πλίτβιτσε, που βρίσκεται μέσα σε λίμνη, κοστίζει 350.000 ευρώ).

Στην Τουρκία, το νησί Κιστάκ, μόλις 9 μίλια από το Μποντρούμ, βγαίνει "στο σφυρί" προς 5 εκατ. ευρώ.

Ρώσοι, Βούλγαροι, Αραβες και κοινοτικοί αγοραστές επιδιώκουν να τα "χτυπήσουν" σε καλή τιμή, ακόμη και αν το αίτημά τους χρειάζεται να φτάσει μέχρι την Ελλάδα μέσω ...Καναδά. Αν, πάντως, ο υποψήφιος ιδιοκτήτης προέρχεται από ανατολική χώρα εκτός ΕΕ και επιθυμεί να αποκτήσει ιδιωτικό νησάκι κοντά σε παραμεθόριο, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει -για λόγους εθνικής ασφαλείας- μια χρονοβόρα διαδικασία, πριν επιτραπεί η αγορά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, έχουν καταγραφεί ακόμη και περιστατικά ίδρυσης εταιριών σε Γερμανία ή Κύπρο, για να ελαττωθεί ο χρόνος αναμονής και να εξασφαλιστεί ο πολυπόθητος τίτλος ιδιοκτησίας.

"Τα ελληνικά νησιά θεωρούνται ως το απόλυτο σύμβολο κοινωνικής θέσης [...] αλλά στην πραγματικότητα είναι σχετικά προσιτά ως προς την τιμή τους. Τα ζεστά και ξηρά ελληνικά καλοκαίρια είναι τέλεια για να τεμπελιάζει κάποιος στο ιδιωτικό του νησί, απολαμβάνοντας ένα ούζο", αναφέρει η καναδέζικη εταιρία "Private Islands"(Ιδιωτικά Νησιά), διαφημίζοντας τα νησιά που έχει προς πώληση, σε ένα σενάριο που μπορεί να φαντάζει εξωπραγματικό στους ...κοινούς θνητούς, αλλά φαίνεται ότι δελεάζει πολλούς υποψήφιους αγοραστές μεγάλης οικονομικής επιφάνειας.

Το Νησί της Ναυσικάς για ...8 εκατ. ευρώ

Προς 8 εκατ. ευρώ πωλείται το "Νησί της Ναυσικάς" στο Ιόνιο, που ανήκει διοικητικά στην Ιθάκη, έχει έκταση 500 εκταρίων και διαθέτει τρία μεγάλα φυσικά λιμάνια και πολλούς προφυλαγμένους κολπίσκους μοναδικής φυσικής ομορφιάς, όπως αναφέρει η Private Islands. Για ελαφρώς μικρότερα βαλάντια προορίζεται το νησάκι "Πεταλιοί" στη νότια Εύβοια: κοστίζει 7 εκατ. ευρώ και θεωρείται "τέλειο για ανάπτυξη θερέτρων".

Το μαγευτικό Γαλαξίδι "αγναντεύει" το νησάκι "Αγιος Γεώργιος", έκτασης 94 στρεμμάτων. Απέχει μία ώρα από τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου και πωλείται προς 1,5 εκατ. ευρώ. Πγνωστη η τιμή του νησιού "Ρίνια", που βρίσκεται τρία μίλια από το λιμάνι Λινάρια Σκύρου.



Νησάκια με ...πολύπλοκη ιδιοκτησία στη Χαλκιδική

Πιο ακριβά είναι δύο νησάκια που πωλούνται στη Χαλκιδική (περιοχή Μαρμαρά). Το πρώτο ονομάζεται "Πούντα", έχει έκταση 104 στρεμμάτων και κοστολογείται γύρω στα 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ το δεύτερο, 150 στρεμμάτων, αποτιμάται στα 6 εκατ. ευρώ. Οι μεσίτες που ανέλαβαν την πώληση των νησιών έχουν δεχτεί πολλές και επίμονες κρούσεις από Ελληνες και ξένους αγοραστές.

Ωστόσο, αμφότερα τα νησιά έχουν πολλούς ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα η πώλησή τους να αποδεικνύεται δύσκολο εγχείρημα, όπως εξήγησε ο γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, Βασίλης Τσενεκλίδης.

Στην περίπτωση της "Πούντας", το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σχετικά σύντομα: σύμφωνα με τον κ.Τσενεκλίδη, τον Μάρτιο του 2008 πρόκειται να εκδικαστεί υπόθεση που εκκρεμεί επί χρόνια μεταξύ αντιδίκων ιδιοκτητών.

Εφόσον η υπόθεση τελεσιδικήσει και ολοκληρωθεί σειρά άλλων διαδικασιών-π.χ., εξασφάλιση απαιτούμενων εγγράφων από το Δασαρχείο- τότε η πώληση του νησιού θα είναι ευκολότερη. "Μέχρι στιγμής με έχουν προσεγγίσει πάνω από 10 αγοραστές, ανάμεσα στους οποίους Ελληνες, Βούλγαροι και Ρώσοι, αλλά και ένας Αυστριακός", σημειώνει ο κ.Τσενεκλίδης, εξηγώντας ότι αγοραστικό ενδιαφέρον υπάρχει και για μεμονωμένα τεμάχια που βρίσκονται πάνω σε ιδιόκτητα νησάκια της Χαλκιδικής.

'Αλλωστε, μόλις τον Ιούλιο του 2006, στο Ιντερνετ μπορούσε να βρει κάποιος αγγελία σε άπταιστα ρωσικά, αλλά και σε ελληνικά και αγγλικά, για την πώληση αγροτεμαχίων στα νησάκια "Διάπορος" και "Αγιος Ισίδωρος", στην περιοχή της Βουρβουρούς (Δήμος Σιθωνίας).

Η περιοχή της Χαλκιδικής δεν είναι, πάντως, η μοναδική που έχει την τιμητική της, όσον αφορά τους πλωτούς παραδείσους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μεσιτών της Καβάλας, Γεώργιο Ταμανέ, ιδιόκτητα νησάκια υπάρχουν προς πώληση και στο Β.Αιγαίο. Μεταξύ αυτών, μια βραχονησίδα περίπου 30 στρεμμάτων νοτιοδυτικά της Θάσου, ελληνικής ιδιοκτησίας, με μοναδικό δασικό πλούτο. Εξάλλου, προ 15ετίας "άλλαξε χέρια" και το νησάκι "Φιδονήσι", που ανήκει σήμερα επίσης σε Ελληνα.



Και Βούλγαροι ξενοδόχοι στη Θάσο

Οπως δήλωσε ο κ.Ταμανές, το εξ αλλοδαπής αγοραστικό ενδιαφέρον για τα νησιά του Β.Αιγαίου δεν αφορά τόσο βραχονησίδες, όσο αγροτεμάχια και οικόπεδα πάνω στα μεγάλα νησιά. "Στη Θάσο, για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα, πάνω από 10 Βούλγαροι έχουν κάνει σοβαρές αγορές οικοπέδων, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ έκαστη, με σκοπό να τα εκμεταλλευτούν, πχ, για την ανάπτυξη τουριστικών χρήσεων", σημείωσε ο κ.Ταμανές, για να προσθέσει ότι, στα επόμενα χρόνια και ιδίως μετά το 2009, όταν η Εγνατία Οδός θα είναι πλέον ολοκληρωμένη, Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς επενδυτές αναμένεται να "εκδράμουν" προς Β.Αιγαίο, για καθαρά επενδυτικού-τουριστικού χαρακτήρα κινήσεις.



Ενοικιάζεται νησί, με όλες τις ανέσεις

Και αν τα εκατομμύρια ευρώ "βαραίνουν" πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό σας, αλλά το όνειρο του ιδιωτικού νησιού εξακολουθεί να σας μαγεύει, υπάρχει πάντα η εναλλακτική της ...ενοικίασης. Σε απόσταση 10 λεπτών από την Ερέτρια της Εύβοιας (ακτοπλοϊκώς) βρίσκεται το νησάκι Αγία Τριάδα, που ενοικιάζεται προς 16.582 δολ την εβδομάδα, σε μία οικογένεια κάθε φορά, ώστε να εξασφαλίζεται η αίσθηση του ιδιωτικού παραδείσου. Το νησάκι, που διαθέτει όλες τις ανέσεις -κήπους, ελαιόδεντρα, μέχρι ...κότες- είναι διαθέσιμο στην περίοδο από 15/6 έως 10/9 κάθε χρόνο.

Σε άλλες χώρες, υπάρχουν πολύ πιο οικονομικές λύσεις. Το νησάκι "Ile de Patiras" στη Γαλλία μπορεί να ενοικιάζεται έναντι 620 δολαρίων την εβδομάδα, ενώ στην κοντινή Κροατία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενοικιάσουν έναν υπέροχο παραδοσιακό φάρο για επτά ημέρες, προς μόλις 134 ευρώ συνολικά.



Πολύπλοκες διαδικασίες

Πάντως, προκειμένου κάποιος να προσθέσει στη φορολογική του δήλωση ένα ...ιδιόκτητο ελληνικό νησί, τα απαιτούμενα χρήματα δεν είναι η μόνη προϋπόθεση. Πρέπει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες από τα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας, Εθνικής Αμυνας και το δασαρχείο, αλλά και να καθορίσει με σαφήνεια τα όρια του αιγιαλού. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από οκτώ μήνες έως έναν χρόνο, κάτι που αποθαρρύνει υποψήφιους αγοραστές, αφού σε άλλες χώρες ο όλος κύκλος μπορεί να "κλείσει" σε δέκα μέρες.