Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν 24ωρο αποκλεισμό των λιμανιών του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου, αναμένεται να πάρουν σήμερα οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης. Οι διοικήσεις των τεσσάρων κτηνοτροφικών συλλόγων του νησιού θα συνεδριάσουν στο Ρέθυμνο για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες των κινητοποιήσεων που σχεδιάζουν με κύρια αιτήματα την εφαρμογή της νομοθεσίας για τον έλεγχο της προέλευσης των τροφίμων και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, που «συνθλίβει» την ελληνική κτηνοτροφία.

Το πιθανότερο είναι οι κινητοποιήσεις, που θα έχουν προειδοποιητικό χαρακτήρα, να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή. Οι κτηνοτρόφοι θα αποκλείσουν τα λιμάνια και θα ακινητοποιήσουν τα φορτηγά αυτοκίνητα. Οι πολίτες, σύμφωνα με τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων, θα ταξιδεύουν κανονικά και τα πλοία, χωρίς τα φορτηγά, αναμένεται να αναχωρήσουν. Οι κτηνοτρόφοι του νομού Ηρακλείου, προγραμματίζεται να συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία τους στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων γύρω στις 11 το πρωί της Παρασκευής για να κατευθυνθούν στη συνέχεια στο λιμάνι προκειμένου να αποκλείσουν τις πύλες εισόδου του. Εκεί θα παραμείνουν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, για ένα 24ωρο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της «Π» ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ηρακλείου Κώστας Καράτζης είπε ότι οι κτηνοτρόφοι ξέρουν ότι ο κόσμος θα ταλαιπωρηθεί τη μέρα του συλλαλητηρίου. «Δεν έχουμε όμως, λέει, άλλη λύση. Η κτηνοτροφία του τόπου μας βουλιάζει».

«Βουλιάζουμε!!»



Όπως λέει μιλώντας στην «Π» ο αντιπρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ηρακλείου Διονύσης Καψάλης, οι κτηνοτρόφοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης είναι όσοι επένδυσαν στον τομέα της κτηνοτροφίας και δεν προσδοκούσαν να επιβιώσουν από τα λεγόμενα πανωγραψίματα. «Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι προσπαθούμε να επιβιώσουμε από τη δουλειά μας. Δουλεύουμε νύκτα μέρα, Σαββατοκύριακα και γιορτές, γιατί τα ζώα χρειάζονται πάντα φροντίδα. Δεν ξέρουμε ούτε εμείς, ούτε οι οικογένειες μας τι θα πει διακοπές, τονίζει ο κ. Καψάλης. Αλλά δεν μας νοιάζει η δουλειά. Αυτό που μας καίει, που μας πονάει, είναι ότι πολλοί από εμάς επενδύσαμε σε ένα τομέα, την αιγοπροβατοτροφία, δημιουργήσαμε σύγχρονους στάβλους με σωστά κτίρια και υποδομές, με ψύκτες και με αρμεκτικά συγκροτήματα και τώρα βουλιάζουμε. Γιατί όλα αυτά έγιναν με δάνεια και με την σιγουριά ότι θα κάνουμε απόσβεση, διότι το ίδιο το κράτος μας έλεγε πως η αιγοπροβατοτροφία έχει μέλλον. Το ίδιο το κράτος ενέκρινε σχέδια βελτίωσης και μας επιδότησε κατά ένα ποσοστό τις υποδομές μας».

Όπως επισημαίνει ο κ. Καψάλης, ο διπλασιασμός των τιμών των ζωοτροφών που ήταν απρόβλεπτος, «βουλιάζει» την κρητική κτηνοτροφία. «Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες περιμένεις να αυξηθούν ή να μειωθούν οι τιμές. Περιμένεις ότι θα υπάρχει κάποια διακύμανση. Αλλά το διπλασιασμό, δεν τον περιμένεις!! Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας, είναι όλης της κτηνοτροφίας στην Ευρώπη. Αλλά στην Κρήτη, έχουμε επιπλέον και το μεταφορικό κόστος των ζωοτροφών, που ανεβάζει ακόμα περισσότερο τις τιμές».



«Ζητούμε

να εφαρμοστούν

οι νόμοι»



Ο κ. Καψάλης επισημαίνει ότι αυτό που ζητάνε οι κτηνοτρόφοι είναι να εφαρμοστεί ο νόμος. «Υπάρχουν νόμοι που δεν εφαρμόζονται. Οι νόμοι που λένε να μην γίνεται παραπλάνηση του καταναλωτή. Ο καταναλωτής να ξέρει τι αγοράζει. Εμείς λέμε να εφαρμοστούν αυτοί οι νόμοι. Οι καταναλωτές όταν ζητάνε ντόπιο να αγοράζουν ντόπιο αρνί και κατσίκι, όχι Ρουμανίας και άλλων χωρών. Ζητάμε από το κράτος να φροντίσει ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία του» τονίζει.

Παράλληλα, ο κ. Καψάλης λέει ότι οι κτηνοτρόφοι ζητούν από το κράτος να πάρει έκτακτα μέτρα για την υποστήριξη της κτηνοτροφίας του. «Δεν μπορεί να γίνεται χαμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συζητούν τη λήψη έκτακτων μέτρων και το ελληνικό κράτος να μην έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα για να στηρίξει την ελληνική κτηνοτροφία, που είναι μεγάλο τμήμα της εθνικής μας οικονομίας» υπογραμμίζει.

«Έχουμε προτείνει μέτρα»

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ηρακλείου Κώστας Καράτζης, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι έχουν καταθέσει δέσμη προτάσεων για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Ανάμεσα σε αυτές τις προτάσεις είναι η προσωρινή κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές (9%) και η επιδότηση του κόστους μεταφοράς. «Πιστεύω ότι και με τις ανάλογες παρεμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει να μειώσει το κόστος παραγωγής, ιδιαιτέρως στην Κρήτη που πληρώνουμε και τα μεταφορικά των ζωοτροφών» τονίζει.