«Επιθετική» πολιτική στον τομέα του ελαιόλαδου προσανατολίζεται να ακολουθήσει η Τουρκία, όπου έχουν ήδη φυτευτεί 130 εκατ. δέντρα, πολλά από τα οποία δεν έχουν μπει ακόμα στην παραγωγή.

Σύμφωνα μάλιστα με τους επικεφαλής του τμήματος ελαιόλαδου της κεντρικής συνεταιριστικής οργάνωσης της Τουρκίας «Τaris» μέσα στην προσεχή δεκαπενταετία η ετήσια παραγωγή ελαιόλαδου θα φθάσει τους 700.000 τόνους!

Όπως αναφέρεται σε έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία καταλαμβάνει την 3η θέση παγκοσμίως μετά την ΕΕ και την Τυνησία. Εάν όμως λάβουμε υπόψη ξεχωριστά τις εξαγωγικές επιδόσεις των ελαιοπαραγωγών κρατών μελών της ΕΕ προς τρίτες χώρες, τότε η Τουρκία καταλαμβάνει την 4η θέση μετά την Ιταλία, την Ισπανία και την Τυνησία.

Οι εξαγωγές του τουρκικού ελαιόλαδου σε ανεπτυγμένες αγορές (κυρίως Ιταλία, Ισπανία και ΗΠΑ) είναι υπό μορφή χύδην, ενώ ως προς τις χώρες της Μ. Ανατολής (Συρία, Σ. Αραβία, Ιράν) πραγματοποιούνται είτε χύδην είτε σε συσκευασία.

Το τυποποιημένο τουρκικό ελαιόλαδο δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλής ποιότητας, οι εταιρείες που το παράγουν και το συσκευάζουν απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικώς στην τοπική αγορά, όπου δεν αντιμετωπίζουν κανένα ανταγωνισμό λόγω του προστατευτικού εισαγωγικού καθεστώτος που ισχύει.

Το τυποποιημένο τουρκικό ελαιόλαδο είναι ουσιαστικά άγνωστο στις ανεπτυγμένες αγορές, καθώς στερείται ποιότητος και καλής συσκευασίας. Αντιθέτως, στο χώρο της Μ. Ανατολής, όπου τα καταναλωτικά πρότυπα επηρεάζονται κυρίως από τη σχέση τιμής-ποσότητος διατηρεί παρουσία.

Τιμές

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ελληνικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη οι τιμές των επώνυμων προϊόντων ελαιόλαδου, όπως αυτές παρουσιάζονται στα μεγάλα σουπερμάρκετ της Κων/πολης δεν απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες τιμές των ελληνικών. Πιο συγκεκριμένα η τιμή της συσκευασίας 1 λίτρου της μάρκας Komili (οξύτητας έως 2%) ανέρχεται σε 12,95 τουρκικές λίρες (6,8 ευρώ), το αντίστοιχο προϊόν της μάρκας TARIS σε 12,90 ΤΛ (6,78 ευρώ). Στην Ελλάδα το εύρος διακύμανσης αντίστοιχου προϊόντος μάρκας Minerva είναι 6,60-6,70 ευρώ και της ΕΛΑΙΣ με 6,64-6,74 ευρώ. Η συσκευασία 1 λίτρου με ιδιωτική ετικέτα (σουπερμάρκετ) είναι πολύ φθηνότερη με 8,00 ΤΛ (4,21 ευρώ) πρόκειται δε για κατώτερης ποιότητος ελαιόλαδο. Το αντίστοιχο προϊόν στην Ελλάδα αποτιμάται 5,70 ευρώ. Η συσκευασία 2 λίτρων της μάρκας Riviera ανέρχεται στις 22,75 ΤΛ (11,92 ευρώ). Το αντίστοιχο προϊόν της μάρκας Minerva στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 13,10-13,30 ευρώ. Από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στα μεγάλα σουπερμάρκετ της Κων/πολης (MIGROS, GIMA) δεν εντοπίσαμε την ύπαρξη επώνυμου συσκευασμένου προϊόντος εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου (οξύτητα όχι μεγαλύτερη του 0,8%). Είναι άξιο παρατήρησης ότι οι τιμές λιανικής εμφανίζονται ελαφρώς ανώτερες των αντίστοιχων ελληνικών, γεγονός που εν μέρει εξηγείται από την απουσία ανταγωνισμού από ξένα επώνυμα προϊόντα λόγω του ιδιαιτέρως περιοριστικού εισαγωγικού καθεστώτος.