“Η σοβαρή εγκληματικότητα στην Κρήτη απασχολεί σοβαρά το υπουργείο Εσωτερικών”, λέει στην απάντησή του ο υφυπουργός κ. Χηνοφώτης μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Στρατάκη.

Επίσης ο υφυπουργός αναφερόμενος στα περιστατικά ληστειών και κλοπών ΑΤΜ από την ομάδα των κακοποιών που έχει στη διάθεσή της καλάσνικοφ, τονίζει “η έρευνα των υποθέσεων παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, καθότι δεν έχουν ανευρεθεί επαρκή στοιχεία για εργαστηριακή εξέταση”.

Ακόμα ο κ. Χηνοφωτης αναφέρει ότι το υπουργείο θα προχωρήσει στη σταδιακή πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων του προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου.

Αναλυτικά στην απάντησή του ο υφυπουργός σημειώνει:

“Eιδικότερα, σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα στο νομό Ηρακλείου, αλλά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, σας πληροφορούμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών μας, από οκταμήνου περίπου, έχει συσταθεί ομάδα, αποτελούμενη από έξι (6) τουλάχιστον άτομα, η οποία με δομή και χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης διαπράττει εντυπωσιακές και βίαιες εγκληματικές πράξεις, όπως ληστείες τραπεζών ή χρηματαποστολών και κλοπές διαρρήξεις ΑΤΜ τραπεζών και χρηματοκιβωτίων. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η ενέργεια που έλαβε χώρα την 25-9-2007 σε βάρος του υποκαταστήματος της ΑΤΕ Κρουσώνα.

Η σοβαρή αυτή μορφή εγκληματικότητας στην Κρήτη, όπως είναι φυσικό, απασχολεί σοβαρά το υπουργείο μας και τις υπηρεσίες του. Για την αντιμετώπιση δε του φαινομένου αυτού έχουν εκπονηθεί και εφαρμόζονται από όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες ειδικά σχέδια δράσης, με στόχο τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών. Στα πλαίσια των δράσεων αυτών έχουν δοθεί συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες, δεδομένου ότι από την μέχρι τώρα καταγεγραμμένη συμπεριφορά των δραστών έχει διαπιστωθεί η αποφασιστικότητα και το επικίνδυνο δράσης τους. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι η έρευνα των υποθέσεων παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, καθότι δεν έχουν ανευρεθεί επαρκή στοιχεία για εργαστηριακή εξέταση. Για τους λόγους αυτούς, η έρευνα-προανάκριση των εν λόγω υποθέσεων έχει ανατεθεί σε ομάδα αστυνομικών της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας υπό αξιωματικό, με αποκλειστική απασχόληση τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών, η οποία συνεπικουρείται και από τις λοιπές Υπηρεσίες.

Πέραν αυτών σας γνωρίζουμε ότι η αναδιοργάνωση των περιφερειακών αστυνομικών Υπηρεσιών της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα για το υπουργείο μας και ήδη η μεταρρυθμιστική οργανωτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί σταδιακά, στο πλαίσιο εφαρμογής του συνολικού οργανωτικού προγράμματος. Ήδη, στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκαν τα π.δ. 48/2006 και 116/2007 για την αναδιοργάνωση των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Θεσσαλονίκης και Περιφερειών Νοτίου και Ιονίων Νήσων.

Ο βασικός προσανατολισμός της ως άνω οργανωτικής διαδικασίας συνίσταται στη δημιουργία δυναμικότερων, αποτελεσματικότερων και με μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες υπηρεσιακών μονάδων και στην ορθολογικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση του συνόλου του προσωπικού και των διαθέσιμων μέσων. Στο σχεδιασμό αυτό περιλαμβάνεται και η αναδιοργάνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, η οποία δεν είναι δυνατό να αποτελέσει αντικείμενο αποσπασματικής, του γενικότερου σχεδιασμού αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, ρυθμίσεως.

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου και των λοιπών Υπηρεσιών της Κρήτης, σας πληροφορούμε ότι το υπουργείο μας θα προχωρήσει στη σταδιακή πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων του προσωπικού που έχουν παρουσιαστεί και αφέθηκαν να υπάρχουν ήδη προ του 2004, ώστε να μπορέσουν τα Σώματα Ασφαλείας να επιτελέσουν την αποστολή τους, όπως απαιτεί ο ρόλος τους. Οι αστυνομικές Υπηρεσίες, σήμερα, στελεχώνονται με το απαραίτητο προσωπικό, μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η δύναμη του Σώματος, με ορθολογική κατανομή αυτής.

Στο πλαίσιο αυτό έχει στελεχωθεί και η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου με δύναμη, η οποία παρουσιάζει έλλειμα έναντι της οργανικής της, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες αστυνομικές Υπηρεσίες. Πάντως στα πλαίσια των υπηρεσιακών δυνατοτήτων η εν λόγω Διεύθυνση, κατά τις τακτικές και συμπληρωματικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους, ενισχύθηκε με 17 αστυνομικούς διαφόρων βαθμών και 4 ειδικούς φρουρούς. Επίσης πρόσφατα ενισχύθηκε με 3 αξιωματικούς και 20 ειδικούς φρουρούς, νεοεξελθόντες των Σχολών, καθώς και με 6 νεοπροσαχθέντες αρχιφύλακες, ενώ εντός του τρέχοντος μηνός τοποθετούνται και 2 νέοι αστυφύλακες. Δηλαδή συνολικά ενισχύθηκε με 52 αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς. Από τους προαναφερόμενους αστυνομικούς 4 τοποθετούνται στα Αστυνομικά Τμήματα Μοιρών και Αγίου Μύρωνα και στον Αστυνομικό Σταθμό Τυμπακίου. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου η Διεύθυνση Αυτή ενισχύθηκε και με ικανό αριθμό δοκίμων αστυφυλάκων.

Το θέμα της πληρέστερης στελέχωσης των Υπηρεσιών της ανωτέρω Διεύθυνσης και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας της θα αντιμετωπισθεί και με την ολοκλήρωση της προαναφερόμενης αναδιάρθρωσης-αναδιοργάνωσης, με την οποία συναρτάται και η ανακατανομή της οργανικής δύναμης αυτών, ώστε να εξοικονομηθεί προσωπικό, που θα διατεθεί σε μάχιμες Υπηρεσίες.

Πέραν αυτών, σας πληροφορούμε ότι και το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης οπλοφορίας-οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, για το υπουργείο μας και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, συνεχίζει να αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας, όπως αυτός τέθηκε για πρώτη φορά το έτος 2005.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν δραστηριοποιηθεί οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας και φυσικά αυτές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, οι οποίες αναπτύσσουν ειδικές δράσεις κυρίως στις περιοχές όπου το ανωτέρω φαινόμενο εμφανίζεται εντονότερο και διενεργούν συνεχείς ελέγχους. Ειδικότερα δε από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, έχουν εκδοθεί διαταγές προς όλες τις υφιστάμενες Υπηρεσίες της για εντονότερη παρουσία τους στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στις περιοχές αρμοδιότητάς τους, για την πρόληψη και καταστολή του φαινομένου της παράνομης οπλοφορίας - οπλοκατοχής-οπλοχρησίας και των άσκοπων πυροβολισμών. Παράλληλα, δίδεται η μέγιστη δυνατή προσοχή κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών και αξιοποιείται στο έπακρο κάθε αποδεικτικό στοιχείο, καθώς και το πληροφοριακό δίκτυο, για την εξιχνίασή τους και τον εντοπισμό και την σύλληψη των υπαιτίων.

Προς την ίδια κατεύθυνση ενθαρρύνονται περαιτέρω ιδιωτικές πρωτοβολίες, που αποσκοπούν στην εξεύρεση σύννομων πρακτικών και λύσεων, για τη νόμιμη κατοχή και χρήση όπως, η ίδρυση και λειτουργία σκοπευτηρίων, η δήλωση στις Αρχές των χαρακτηριζόμενων ως συλλεκτικών-ιστορικών-οικογενειακών κειμηλίων πυροβόλων όπλων και τέλος η παράταση της διάρκειας ισχύος των αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων κ.λπ.

Με τα προαναφερόμενα μέτρα, σε συνδυασμό με τη βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων της Αστυνομίας που επιδιώκουμε, αναμένουμε θετικότερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά και των λοιπών αστυνομικών προβλημάτων στο νομό Ηρακλείου, ώστε να παγιωθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών”.Ερώτηση ΣκραφνάκηΣτο θέμα της έξαρσης της εγκληματικότητας που παρουσιάζεται στο νομό Ηρακλείου αναφέρεται με ερώτηση που κατάθεσε προς τον υπουργό Εσωτερικών η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μ. Σκραφνάκη.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

“Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη, για την έξαρση της εγκληματικότητας που παρουσιάζεται τελευταία στο νομό Ηρακλείου και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το υπουργείο για την επαναφορά του αισθήματος ασφαλείας στο νομό. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, είναι το ακόλουθο:

“Έντονο αίσθημα ανασφάλειας επικρατεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στους πολίτες της Κρήτης. Ιδιαίτερα στο νομό Ηρακλείου εμφανίζεται μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας, η οποία δεν περιορίζεται σε απλές παραβατικές συμπεριφορές, όπως οι μικροκλοπές, αλλά κλιμακώνεται σε ιδιαίτερης επικινδυνότητας ακραίες πράξεις, όπως ένοπλες ληστείες, ξακαθαρίσματα λογαριασμών, συμμοριών με ένοπλες συμπλοκές, πυροβολισμούς άοπλων πολιτών, διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπόριο κ.α.

Είναι πλέον συχνά τα φαινόμενα κλοπής καλωδίων χαλκού ή ένοπλων ληστειών οχημάτων που μεταφέρουν εμπορεύματα, αλλά και χρηματαποστολών. Σε συγκεκριμενο υποκατάστημα μεγάλης τράπεζας του νομού, έχουν πραγματοποηθεί τρεις ένοπλες επιθέσεις συνοδευόμενες από χωματουργικά μηχανήματα για την κλοπή μηχανήματος ΑΤΜ, χωρίς ποτέ να εντοπισθούν οι ένοχοι. Κοινός παρανομαστής στις εγκληματικές ενέργειες που σημειώνονται είναι η διαφυγή των δραστών εν μέσω πυροβολισμών και η μη διαλεύκανση των υποθέσεων. Η δε, καταγεγραμμένη οπλοκατοχή που παρατηρείται σε όλο το νησί της Κρήτης, θα πρέπει να συνδυαστεί με φαινόμενα οπλοχρησίας, διακίνησης ναρκωτικών, κλοπών, σωματεμπορίας και “παροχής προστασίας”. Όλα πάντως τα φαινόμενα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται περί εμφάνισης οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο η Πολιτεία οφείλει άμεσα να αντιμετωπίσει.

Σε όλους τους πολίτες του νομού έχει δημιουργηθεί η βεβαιότητα ότι δεν προστατεύεται πλέον όχι μόνο η περιουσία τους, αλλά και η ασφάλειά τους, αφού τα περιστατικά που σημειώνονται θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι απαράδεκτη.

Κατόπιν αυτών και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι πολίτες αισθάνονται απολύτως ανυπεράσπιστοι, αφού, όπως φαίνεται, η αστυνομία βρίσκεται σε αδυναμία αντιμετώπισης των νεοεμφανισθέντων τρόπων διάπραξης εγκληματικών πράξεων.

Ερωτάται ο κ. υπουργός

1. Ποιος είναι ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών ανά κατηγορία στο νομό Ηρακλείου κατά τα έτη 2005, 2006 και το 9μηνο 2007;

2. Ποιος είναι είναι ο αριθμός των παραπάνω περιπτώσεων που διαλευκάνθηκαν και ποια τα αποτελέσματά τους;

3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο για την επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας στο νομό;

4. Γιατί έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση των αστυνομικών τμημάτων και η αλλαγή του οργανογράμματος προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποτελεσματικότερη κατανομή των αστυνομικών δυνάμεων;.