Όλα τα σχολεία της πόλης του Ηρακλείου λειτούργησαν χθες κανονικά, μετά από τις καταλήψεις των δύο τελευταίων εβδομάδων. Όμως οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν αυτή τη φορά σε σχολεία της υπαίθρου, με τους μαθητές να δηλώνουν ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί, καθώς χάνουν καθημερινά πολλές ώρες διδασκαλίας, εξαιτίας της έλλειψης καθηγητών.

Χθες τελούσαν υπό κατάληψη το Λύκειο Λιμένα Χερσονήσου, το Γυμνάσιο Πύργου, τα Γυμνάσια και Λύκεια Αγίου Μύρωνα, Αγίων Δέκα, Πόμπιας (Aθλητικό) και το ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μαθητές διαμαρτύρονται για τα κενά καθηγητών, τα οποία υπολογίζεται ότι είναι γύρω στα εκατό σε όλο το νομό Ηρακλείου. Με την πρόσληψη δέκα καθηγητών γενικής παιδείας που καλύπτουν περίπου διακόσιες ώρες, δε λύνεται το πρόβλημα και τώρα αναμένεται η επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών. Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου Μανόλης Ιατράκης δήλωσε ότι στα σχολεία όπου υπάρχει συνεργασία του συλλόγου καθηγητών, του διευθυντή και των γονιών δεν υπάρχει πρόβλημα και πρόσθεσε «Καλώ γονείς, καθηγητές και διευθυντές σχολείων να συζητήσουν με τους μαθητές και να τους αποτρέπουν από την κατάληψη. Αν το σχολείο έχει έλλειμμα ενός καθηγητή, όταν κάνουν κατάληψη χάνουν και τα υπόλοιπα μαθήματα. Χάνει το σχολείο το ωράριό του. Αυτό είναι το πρόβλημα».



Στην Πόμπια



Αγανακτισμένοι είναι οι μαθητές του Γυμνασίου-ΤΑΔ και του Λυκείου-ΕΤΑΔ Πόμπιας, αφού το συγκεκριμένο αθλητικό σχολείο δεν έχει καθηγητές Φυσικής Αγωγής. Οι μαθητές σε έγγραφό τους προς τις διευθύνσεις του Γυμνασίου και του Λυκείου αναφέρουν τα παρακάτω:

«Σήμερα στο σχολείο μας στην Πόμπια, όλοι εμείς οι μαθητές Γυμνασίου- ΤΑΔ και Λυκείου- ΕΤΑΔ (Αθλητικό Σχολείο) αποφασίσαμε έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη και υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων να μη συμμετέχουμε σήμερα στα μαθήματά μας, με σκοπό να προβάλλουμε τα προβλήματα και τα αιτήματά μας. Αν και είχαμε πάρει υποσχέσεις, μετά από συνεχείς αναβολές ότι μέχρι τις 20/10 οι γυμναστές μας θα ήταν στις θέσεις τους, με λύπη διαπιστώνουμε ότι ούτε και σήμερα, αλλά πιθανόν ούτε και αύριο θα είναι. Αν και προσπαθούμε, μας είναι αρκετά δύσκολο να κατανοήσουμε πλέον τους λόγους που δεν είναι σήμερα εδώ. Για το λόγο αυτό και για το πολύ σοβαρό, επίσης, θέμα που μας απασχολεί από την αρχή της λειτουργίας του Αθλητικού Σχολείου, δηλαδή ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα για μας αποδυτήρια, αλλά ούτε και οι απαραίτητες εγκαταστάσεις στον ανοιχτό στίβο (στίβος με χώμα και χαλίκια). Θεωρούμε ότι τα προβλήματά μας πρέπει να λυθούν άμεσα. Σας κάνουμε γνωστό ότι η υπομονή μας εξαντλήθηκε και η αδιαφορία από την Πολιτεία συνεχίζεται και γι’ αυτό προχωρήσαμε σ’ αυτή την ενέργεια. Οι ενέργειές μας θα συνεχιστούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».