Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από το θάνατο του κορυφαίου Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή, Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 74 ετών στις 26 Οκτωβρίου του 1957 στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Η Ελένη Καζαντζάκη ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος να παραμείνει η σορός στην Αθήνα, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό. Έτσι, η σορός μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο. Η κηδεία έγινε μετά από μεγάλη λειτουργία στον Ναό του Αγίου Μηνά, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου και 17 ακόμη ιερέων. Τη σορό του συνόδευσαν ο τότε υπουργός Παιδείας Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος και ο ιερέας Σταύρος Καρπαθιωτάκης. Στον τάφο του, χαράχθηκε η επιγραφή: Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβούμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος.

Το μνημόσυνο

Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φίλων Νίκου Καζαντζάκη τελείται σήμερα στις 10.30 το πρωί στην Τάπια Μαρτινέγκο μνημόσυνο για το Νίκο Καζαντζάκη, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κκ Ειρηναίου, και παρουσία τοπικών αρχών. Μαθητές θα διαβάσουν κείμενα του μεγάλου Κρητικού και οι χορωδίες του δήμου Ηρακλείου και Φραγκίσκος Λεονταρίτης του Πανεπιστημίου Κρήτης θα πλαισιώσουν μουσικά την τελετή.