Νέα ρεκόρ σημείωσαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά ανησυχεί για τις νέες κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος του Ιράν αλλά και για τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων.

Το αργό πετρέλαιο εκτοξεύθηκε έως τα 92,22 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 91,89 δολάρια με άνοδο 1,48 δολαρίων έναντι της Πέμπτης.

Προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, η τιμή του παραμένει κάτω από τα 101,70 δολάρια που είχε ανέλθει το αργό τον Απρίλιο του 1980, ένα χρόνο μετά την Ιρανική επανάσταση. Το Μπρεντ σημείωσε και αυτό νέο ρεκόρ, αγγίζοντας τα 89,30 δολάρια. Την Πέμπτη, στην αγορά της Νέας Υόρκης, το ελαφρό αργό παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισε στα 90,46 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 3,9% (η προηγούμενη υψηλότερη τιμή ήταν 90,07 δολάρια το βαρέλι), ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε και τα 90,60 δολάρια.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές το αργό αναρριχήθηκε στα 91,10 δολάρια.

Στο Λονδίνο, το Μπρεντ έφτασε μέχρι και τα 88,80 δολάρια το βαρέλι (+1,5%), για πρώτη φορά στην ιστορία του. Από τις αρχές του έτους, το πετρέλαιο είναι ακριβότερο κατά 50%, λόγω της αυξημένης ζήτησης σε ΗΠΑ και Κίνα, της διολίσθησης του δολαρίου, των ροών κερδοσκοπικών κεφαλαίων στην αγορά ενέργειας και των γεωπολιτικών εντάσεων (Ιράν, Τουρκία-Κούρδοι κ.τλ.)