Κοσμοσυρροή σημειώνεται στις αίθουσες όπου προβάλλεται η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή Ελ Γκρέκο, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από διακόσιοι χιλιάδες θεατές την πρώτη βδομάδα προβολής της! Η εταιρεία διανομής παρήγγειλε επιπλέον κόπιες της ταινίας που θα δώσουν περισσότερες προβολές για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.

Την ταινία που μιλάει για τη ζωή ενός υπερασπιστή και μαχητή της ελευθερίας, του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, κατά κόσμο ‘El Greco’ γνώρισε το σινεφίλ κοινό σε όλη την Ελλάδα από την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου που κατέκλυσε τις κινηματογραφικές αίθουσες για να την παρακολουθήσει.

200.000 θεατές μέσα σε μία εβδομάδα βίωσαν την αναμέτρηση του καλού απέναντι στο κακό, του ηθικού απέναντι στο ανήθικο, της ελευθερίας απέναντι στη μισαλλοδοξία, της πίστη απέναντι στο φανατισμό και είδαν... το Φως απέναντι στο σκοτάδι!

Η ταινία «EL GRECO» του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή με πρωταγωνιστές τους Νικ Ασντον, Λάκη Λαζόπουλο, Χουάν Ντιέγκο Μπόττο, Λάγια Μαρούλ ,Δήμητρα Ματσούκα, Γιώργο Χαραλαμπίδη, Γιώργο Χριστοδούλου και τον μεγάλο ηθοποιό Σωτήρη Μουστάκα, στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση, στο ρόλο του ζωγράφου Τισιάνο, σημειώσε ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα από τις πρώτες κιόλας ημέρες της προβολής της.

Οι 104 κινηματογραφικές αίθουσες γέμισαν με κόσμο που παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον και υπερηφάνεια τη δύναμη ενός άντρα και της δημιουργικής του συνείδησης να ξεπεράσει την άγνοια και τη βαρβαρότητα.

Υπενθυμίζουμε πως στην ταινία «EL GRECO» συμμετέχουν ακόμα, η Ντίνα Κώνστα, η Κατερίνα Χέλμη, η Λήδα Πρωτοψάλτη, ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, Γιώργος Χαραλαμπίδης, ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ο Τάσος Παλαντζίδης, ο πρωτοεμφανιζόμενος Θοδωρής Ζουμπουλίδης, ο Γιώργος Καραμίχος, ο Κώστας Δελακούρας κ.α. Στην ταινία εμφανίζονται σε χαρακτηριστικούς ρόλους ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και ο Ψαραντώνης.

Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, με ταινίες όπως “Οι Δρόμοι της Φωτιάς”, “Blade Runner” , “1492-Conquest of Paradise” , “Αλέξανδρος” και την “Μυθωδία” στο βιογραφικό του.

Ο Δαμιανός Ζαρίφης υπογράφει την τελευταία του σκηνογραφία, που εκτελέστηκε με τη συνεργασία του Ισπανού Ουριόλ Πουτζ.

Τα αυθεντικά κοστούμια της ταινίας σχεδιάστηκαν απο την πολυβραβευμένη (2 βραβεία GOYA) Ισπανίδα Λάλα Ουέτε (‘Βelle Epoque’ - Oscar καλύτερης ξένης ταινίας, ‘Το κορίτσι των ονείρων σου’, ‘Στρατιώτες της Σαλαμίνας’), σχεδιάστρια των κοστουμιών της ταινίας‘Ο Λαβύρινθος του Πάνα’

Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται ελεύθερα στη μυθιστορηματική βιογραφία ‘El Greco – ο ζωγράφος του Θεού’, του Δημήτρη Σιατόπουλου.

Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν η Βρετανίδα Τζάκι Παβλένκο και ο Γιάννης Σμαραγδής.

Τις χορογραφίες της ταινίας επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Ρήγος.

Συμπαραγωγοί της ταινίας είναι ο Ισπανός Ραϊμόν Μασλόρενς και ο Ούγγρος Ντένες Τζέκερες. Παραγωγός της ταινίας είναι η Ελένη Σμαραγδή. Από την Ελλάδα μετέχουν οι συμπαραγωγοί, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ε.Ρ.Τ., NOVA, LE SPOT, GRAAL, MAX, και oι Δήμοι Ηρακλείου, και Γαζίου.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε επίσης η έκθεση «Στιγμές από την ταινία EL GRECO» που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο του μετρό Συντάγματος.

Την έκθεση επισκέφθηκαν πάνω από 200.000 επισκέπτες, αριθμός ρεκόρ αν σκεφθεί κανείς ότι ο χώρος για την έκθεση παραχωρήθηκε μόνο για τέσσερις ημέρες.

Η έκθεση περιελάμβανε κοστούμια πρωταγωνιστών από την ταινία, πίνακες που ξαναδημιούργησαν ή επιμελήθηκαν οι ζωγράφοι Σάββας Γεωργιάδης, Στέλιος Πετρουλάκης και ο Hρακλειώτης Νίκος Μόσχος.

Το χέρι του τελευταίου ήταν και το «χέρι» του El Greco στην ταινία.

Επίσης, στην έκθεση υπήρχαν σπαθιά, παλέτες, πινέλα, πήλινα και γυάλινα δοχεία χρωμάτων, γύψινα εκμαγεία χεριών, βουλοκέρια, φτερά γραφής σχέδια καθώς και πολλά άλλα αντικείμενα από την ταινία.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση ζητήθηκε να μεταφερθεί στην Ν. Υόρκη στα Ηνωμένα Έθνη μαζί με την ταινία. Ζητήθηκε επίσης να μεταφερθεί στο φεστιβάλ του Τορόντο, στο Παρίσι καθώς και σε Λατινικές χώρες.

Όλα αυτά, ο Γιάννης και η Ελένη Σμαραγδή έχουν αποφασίσει να τα παραχωρήσουν για μόνιμη εγκατάσταση στον γενέθλιο τόπο του Ελ Γκρέκο και του Γιάννη Σμαραγδή, τον Δήμο Ηρακλείου, για να γίνει ο πρώτος πυρήνας για ένα μουσείο Γκρέκο.

Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου ο Δήμος Ροδίων, όπου πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα στην ταινία EL GRECO , θα βραβεύσει τον Γιάννη Σμαραγδή για την προσφορά του και την προβολή της Ρόδου στην Ελλάδα αλλά και στην διεθνή κοινότητα , αφού υπολογίζουν ότι η ταινία θα κάνει διεθνή καριέρα.

Να σημειωθεί επίσης ότι σε ένδειξη τιμής, ο Δήμαρχος Ροδίων κύριος Χατζής Χατζηευθυμίου, ο Αντιπρόεδρος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ροδίων ζήτησαν να παρευρεθούν και παρευρέθησαν στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στην Αθήνα, μεταφέροντας τις ευχαριστίες τους στον Γιάννη Σμαραγδή.