
Σε δύο χρόνια αναμένεται να τελειώσει το μαρτύριο των οδηγών που περνούν-ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες-από τα Μάλια και την Σταλίδα. Η παράκαμψη του δρόμου δεν αναμένεται να είναι συνολικά ολοκληρωμένη πριν το καλοκαίρι του 2009.
Στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία ο δεύτερος κλάδος της εθνικής οδού από τον Κατσαμπά μέχρι την Παπαναστασίου που τυπικά είναι το ίδιο έργο με αυτό των Μαλίων!
Η παράκαμψη των Μαλίων είναι στην ουσία ένα μεγάλο και δύσκολο τεχνικά έργο. Είναι συνολικού μήκους 8 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει 3 κοιλαδογέφυρες και άλλα τεχνικά έργα που καθιστούν την παράκαμψη της εθνικής ένα έργο που δεν είναι και από τα πιο εύκολα. Το σύνολο του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ και οι συμβάσεις υπεγράφησαν στα 10 περίπου εκατομμύρια.
“Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι αυτό το έργο δημοπρατήθηκε χωρίς να έχει και πλήρη μελέτη”, είπε ο προίστάμενος της ΕΔΥΕ/ΒΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης που ενημέρωσε το δήμαρχο Μαλίων Κώστα Λαγουδάκη για την πορεία των εργασιών του δρόμου που θα απαλλάξει τα Μάλια από το βραχνά και τους οδηγούς από την ταλαιπωρία της κίνησης ειδικά το καλοκαίρι.
Στην πραγματικότητα εκεί είναι δύο εργολαβίες. Η μία αφορά το πρώτο τμήμα από την Σταλίδα μέχρι τα Μάλια και η άλλη από τα Μάλια ως τα όρια του νομού Λασιθίου. Το πρώτο τμήμα είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2008. Αλλά θα δοθεί στην κυκλοφορία;
“Για να είμαστε ειλικρινείς και αυτό συζητήσαμε με το δήμαρχο δεν έχει νόημα να δώσουμε τον μισό δρόμο στην κυκλοφορία όταν μάλιστα αυτό το τμήμα καταλήγει στην εκκλησία των Μαλίων. Δεν έχει νομίζω νόημα να παίρνεις τον οδηγό που παρακάμπτει την Σταλίδα και να τον ξαναβάζεις στα Μάλια. Ίσως θα είναι χειρότερη η ταλαιπωρία για τους οδηγούς’ τόνισε ο κ. Αγαπάκης επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και πολλά ανοιχτά ζητήματα με τα Μάλια.
Είναι προφανές ότι η παράκαμψη θα ολοκληρωθεί και μετά θα δοθεί στην κυκλοφορία. Αυτό σημαίνει ότι πάμε στο καλοκαιρι του 2009 κι όταν έχει γίνει και το δεύτερο κομμάτι.
“Για να μην λέμε λόγια του αέρα φυσικά θα πρέπει να μιλάμε για 2 χρόνια περίπου ώστε να δοθούν αυτά τα 8 χιλιόμετρα στην κυκλοφορία. Θυμίζω ότι έχουμε 3 μεγάλες κοιλαδογέφυρες που είναι 128, 208 και 40 μέτρα μήκους’ ανέφερε.
Ο δήμαρχος κ. Λαγουδάκης ζήτησε να ενημερωθεί για το τι θα γίνει με τη σύνδεση των Μαλίων και τις μελέτες που αφορούν τους κόμβους αφού αυτό είναι και το σημείο κλειδί για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ο κ. Αγαπάκης υπενθύμισε επίσης ότι αυτά τα έργα στα Μάλια είναι το ίδιο έργο με την παράκαμψη του Ηρακλείου, δηλαδή τον διπλό κλάδο που ήδη κατασκευάζεται και σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.
“Είμαστε σχεδόν έτοιμοι και την ερχόμενη εβδομάδα θα τον δώσουμε στην κυκλοφορία τον διπλό κλάδο”, είπε ο διευθυντής του ΒΟΑΚ επισημαίνοντας ότι μετά από ένα μήνα θα δοθούν και οι ράμπες της λεωφόρου Κνωσού για όσους μπαίνουν στο Ηράκλειο από Αγιο Νικόλαο και όσους πηγαίνουν προς το Λασίθι.
“Αμέσως μόλις δοθούν οι ράμπες θα αρχίσει και το έργο της κατασκευής του ανισόπεδου κόμβου της Παπαναστασίου αφού έχουμε ήδη υπογράψει τη σύμβαση’ ανέφερε ο κ. Αγαπάκης.

