«Ναι» στο διάλογο για το Ασφαλιστικό στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, είπε χθες η ΑΔΕΔΥ, ακολουθώντας την ίδια στάση με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος τόνισε την ανάγκη σύμπλευσης με την ΓΣΕΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι εργαζόμενοι θα είναι σε απεργιακή ετοιμότητα αν απαιτηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος πρότεινε κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ τις εξής ενότητες (οι οποίες έγιναν δεκτές) για τον διάλογο:

• Χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με έμφαση στις υποχρεώσεις του κράτους και των επιχειρήσεων (καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής).

• Ενοποίηση Ταμείων με σεβασμό στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων.

• Ενίσχυση χαμηλών και μεσαίων συντάξεων, καθώς και της μητρότητας.

• Οργάνωση και λειτουργία των Ταμείων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, τονίζεται, πάντως, ότι κανείς δεν μίλησε για ανατροπή δικαιωμάτων, ωστόσο τα συνδικάτα τηρούν σοβαρές επιφλυξάξεις.

Επιφυλάξεις, κυρίως με τη μορφή σκληρής κριτικής προς τον κ. Γκαργκάνα, έχουν και κυβερνητικοί βουλευτές, όπως οι κ.κ. Π. Παναγιωτόπουλος Γ. Μανώλης, αλλά και ο γ.γ. της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκης.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος είπε την Παρασκευή πως η κυβέρνηση έχει καλέσει σε διάλογο τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. «Η απόφαση κάθε υπεύθυνου οργάνου είναι σεβαστή. Κρίνουμε ικανοποιητική τη θέση που έλαβε η ΓΣΕΕ», επεσήμανε.

Σε άλλη ερώτηση για το αν τελικά αυτοί οι βουλευτές που απορρίπτουν τις θέσεις Γκαργκάνα είναι στη «γραμμή Καραμανλή» και ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός διαφωνεί με τον κ. Γκαργκάνα, αφού επανέλαβε ότι δεν σχολιάζει τις θέσεις της ΤτΕ, σημείωσε πως ο ίδιος εκπροσωπεί την κυβέρνηση της οποίας οι θέσεις είναι σαφείς.

«Προσβλέπουμε σε ένα διάλογο που θα είναι γόνιμος, ουσιαστικός, συστηματικός και θα καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα ώστε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι οι συνταξιούχοι θα έχουν αποδοχές όσο το δυνατόν καλύτερες», συμπλήρωσε.

Κατά του διαλόγου τάσσονται οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αριστεράς.