Η Γαλλία τιμά το Νίκο Καζαντζάκη με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της.

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, η Ελληνική Πρεσβεία, το Ελληνικό Προξενείο της Μασσαλίας, η ελληνική κοινότητα Νικαίας, ο Δήμος της Antimp και ο Γαλλικός σύλλογος «Κρήτη: γη συναντήσεων» διοργάνωσαν τις παρακάτω εκδηλώσεις που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία:

• Νίκαια, 20 Σεπτεμβρίου: Διάλεξη της κυρίας Αθηνάς Βουγιούκα, συγγραφέως και μεταφράστριας με θέμα «Νίκος Καζαντζάκης και Γαλλία».

• Μασσαλία, 22 Σεπτεμβρίου: Παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος και των τοπικών αρχών διεθνές συνέδριο με θέμα «Νίκος Καζαντζάκης και Ελληνολατινικές χώρες».

• Antimp, 23 Σεπτεμβρίου: Χαιρετισμός επισήμων, απόθεση λίγων λουλουδιών στη μικρή πλατεία που φέρει το όνομα του μεγάλου Κρητικού και ανάγνωση αποσπασμάτων από την «Οδύσσεια».

• Παρίσι, 9 και 10 Οκτωβρίου: Έκθεση χαρακτικής και γλυπτικής του Χρήστου Σανταμούρη και της Jenny Goethals και αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας από τον πρέσβη της Ελλάδος, το δήμαρχο και βουλευτή του διαμερίσματος Καρτιέ Λατέν και την πρόεδρο του Γαλλικού τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, σε ξενοδοχείο όπου έμενε ο Νίκος Καζαντζάκης όταν φοιτούσε στη γαλλική πρωτεύουσα από το 1907-1909.