Στις 30 Οκτωβρίου, θα εκδικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης, η υπόθεση απιστίας στην οποία εμπλέκονται πρώην και νυν στελέχη του ΠΑΓΝΗ .

Η δίκη επρόκειτο να γίνει χθες αλλά το δικαστήριο διέκοψε λόγω ωραρίου για να συνεχίσει την εκδίκαση των υποθέσεων του πινακίου στις 30 του μήνα. Κατηγορούμενοι είναι ένας πρώην διοικητής, δύο στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, δύο υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας και ένα στέλεχος της ΔΕΠΑΝΟΜ οι οποίοι κατηγορουνται ότι ζημίωσαν το νοσοκομείο με ποσό ανω των 50.000 ευρω.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 1999 και αφορά μια σύμβαση, ανάμεσα στο ΠΑΓΝΗ και μελετητικό γραφείο της Αθήνας, με την οποία αναλάμβανε να συντάξει μελέτη αποκατάστασης κακοτεχνιών στο νοσοκομείο με κατ’ αποκοπή αμοιβή 20.000.000 δραχμές. Στη συνέχεια όμως, στη σύμβαση που τελικά υπογράφηκε ,το ποσό των 20 εκατομμυρίων αναφερόταν ως εκτιμώμενη αμοιβή που «σκαρφάλωσε» στα 150 εκατομμύρια!

Σύμφωνα με την κατηγορία:

-Ο Ι.Μ υπέβαλε προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπ. Υγείας σχέδιο συμβάσεως αντίθετο με τον αρχικό όρο της διακήρυξης και εισηγήθηκε στο Διοικ. Συμβούλιο του ΠΕΠΑΓΝΗ την υπογραφή της σύμβασης.

-Ο Δ.Σ. διατύπωσε τις απόψεις του επί του σχεδίου συμβάσεως, χωρίς να εναντιωθεί στην τροποποίηση του όρου που αφορούσε την αμοιβή της μελετήτριας. Επίσης, ενώ η μελετήτρια καθυστερούσε στη σύνταξη της μελέτης, δεν ενημέρωσε την διοίκηση και ούτε έκανε τις αναγκαίες ενέργειες να τεθεί έκπτωτη ή να της επιβληθούν ποινικές ρήτρες.

-Η Ε.Π (υπουργείο) έκανε έλεγχο και θεώρηση του σχεδίου της συμβάσεως αποδεχόμενη την παράνομη ρύθμιση ως προς την αμοιβή της μελετήτριας.

-Η Μ.Μ. έκανε επίσης έλεγχο της συμβάσεως και εισηγήθηκε στην προϊσταμένη της Ε.Π τη θεώρηση της.

-Ο τότε διοικητής του νοσοκομείου, υπέγραψε τελικά τη σύμβαση με την αναθεώρηση των όρων αμοιβής.

Η μελετήρια-σύμφωνα με την κατηγορία- έπεισε με παραινέσεις, συμβουλές και φορτικότητα τους άλλους κατηγορούμενους να αλλάξουν τη σύμβαση και φέρεται έτσι ως ηθικός αυτουργός στο αδίκημα της απιστίας.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες . Ειδικά οι υπάλληλοι του Ηρακλείου, ισχυρίζονται ότι οι συμβάσεις αυτές συντάσσονται απ’ ευθείας ή με τις οδηγίες της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας.