Κλίμα φόβου καλλιεργεί το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ με ισχυρή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας στην πρωτεύουσα για να εμποδίσει περαιτέρω διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, την ώρα που παραμένει άγνωστη η τύχη περισσότερων από 1.000 μοναχών και πολιτών που συνελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ουδείς γνωρίζει τι απέγιναν εκατοντάδες άτομα που συνελήφθησαν από την περασμένη Τετάρτη στο πλαίσιο της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανάμεσά τους και εκατοντάδες βουδιστές μοναχοί που συνελήφθησαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εφόδους στα μοναστήρια, συχνά μέσα στη νύχτα.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν έντονη ανησυχία για την τύχη των συλληφθέντων, αναφέροντας πως οι μοναχοί, πρωτοπόροι των μαζικών διαδηλώσεων της περασμένης εβδομάδας, υφίστανται τα πάνδεινα στα χέρια των αστυνομικών.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ θα συναντηθεί σήμερα με τον αρχηγό της χούντας Θαν Σβε.

Ο Νιγηριανός διπλωμάτης Ιμπραήμ Γκαμπάρι βρίσκεται από το Σάββατο στη Μιανμάρ, επιχειρώντας να διασφαλίσει ότι δεν θα δοθεί συνέχεια στην αιματηρή καταστολή των μεγαλύτερων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το 1988.

Συναντήθηκε στη Γιανγκόν με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αουνγκ Σαν Σούου Κίι, η οποία τελεί σε κατ' οίκον περιορισμό, καθώς και με αξιωματούχους του στρατιωτικού καθεστώτος. Δεν έγινε δεκτός από τον ηγέτη της χούντας, στρατάρχη Θαν Σβε, αλλά τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως θα τον συναντήσει τελικά σήμερα στη νέα πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Ναϊπιντάβ.

Η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας είναι ισχυρή τη Δευτέρα στη Γιανγκόν, μετέδωσε χθες ο ραδιοσταθμός της αντιπολίτευσης Δημοκρατική Φωνή της Μιανμάρ από το Όσλο, όπου έχει τη βάση του. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του σταθμού Μόι Αγιε, δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαδηλώσεις στη Γιανγκόν.

Πληροφορίες θέλουν το στρατό και τη μυστική αστυνομία να συνεχίζουν τις εφόδους τους, συλλαμβάνοντας μόνο στη διάρκεια της νύχτας 20 άτομα. Ο σταθμός λαμβάνει μηνύματα SOS από ανθρώπους, μέλη των οικογενειών των οποίων «εξαφανίζονται».

Χθες απομακρύνθηκαν τα συρματοπλέγματα που εμπόδιζαν την πρόσβαση στην παγόδα Σβενταγκόν, τον ιερότερο βουδιστικό ναό της Μιανμάρ και τόπο συνάντησης των μοναχών που εδώ και μία εβδομάδα διαδηλώνουν κατά του στρατιωτικού καθεστώτος. Όμως, σύμφωνα με μαρτυρίες, φρουρούνται ακόμη οι τέσσερις εισόδοι του ναού.

Οι βουδιστές ανακοίνωσαν πως πέντε μοναχοί έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με την αστυνομία στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε 20 χρόνια. Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πριν «φιμωθούν» πως τουλάχιστον δέκα πολίτες σκοτώθηκαν όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις επενέβησαν για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις.