Με την τήρηση σιγής ξεκίνησαν στον τόπο όπου βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (WTC) οι εκδηλώσεις για την έκτη επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με ένα λεπτό σιγής στις 8:46 (15:46 ώρα Ελλάδος), την ώρα που το πρώτο αεροσκάφος χτύπησε σε έναν από τους δύο πύργους. Από ένα λεπτό τηρήθηκε την ώρα της σύγκρουσης του δευτέρου αεροσκάφους και την ώρα της κατάρρευσης των πύργων.

Στον χώρο των εκδηλώσεων είχε μεταφερθεί μία αμερικανική σημαία που είχε βρεθεί στα ερείπια των διδύμων πύργων.

«Ο τόπος μας εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό σας» τόνισε σε ομιλία του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Στην εκδήλωση αναγνώστηκαν από τους διασώστες τα ονόματα των 2.750 θυμάτων της επίθεσης στη Νέα Υόρκη. Πολλοί πυροσβέστες και διασώστες αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα λόγω της τοξικής σκόνης των Πύργων.

Παρόμοιες εκδηλώσεις έγιναν και στο Πεντάγωνο - τον στόχο του τρίτου αεροσκάφους - αλλά και στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνιας όπου και κατέπεσε μετά από τη μάχη μεταξύ αεροπειρατών και πληρώματος το τέταρτο αεροσκάφος στο οποίο είχε διεξαχθεί αεροπειρατεία.

Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ο. Μπους και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι και οι σύζυγοί τους τήρησαν σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων στους κήπους του Λευκού Οίκου.

Ο συνολικός αριθμός θυμάτων από τις τρεις επιθέσεις έφτασε τους 2.993 μεταξύ των οποίων και 19 αεροπειρατές.



Νέο βίντεο από την Αλ Κάιντα



Ανήμερα της επετείου δόθηκε στη δημοσιότητα ένα νέο βίντεο από την Αλ Κάιντα όπου εμφανίζεται ένα σταθερό πλάνο του Οσάμα μπιν Λάντεν ενώ ακούγεται η φωνή του να πλέκει το εγκώμιο ενός 19 αεροπειρατές, του Ουαλίντ αλ-Σέχρι. Αξιωματούχος αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως η φωνή ανήκει στον ίδιο τον Μπιν Λάντεν.

Τέσσερις ημέρες νωρίτερα είχε δημοσιοποιηθεί το πρώτο βίντεο του Μπιν Λάντεν μετά από χρόνια όπου εικονιζόταν να ζητά από τους Αμερικανούς να μεταστραφούν στο Ισλάμ.