Το αφιέρωμα του Δήμου Ηρακλείου για τα πενήντα χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα και περιλαμβάνει σημαντικές εκδηλώσεις. Την ερχόμενη Δευτέρα θα παρουσιαστεί ο «Καπετάν Μιχάλης» σε θεατρικό αναλόγιο με αφηγητή το Γρηγόρη Βαλτινό και με τη συνοδεία της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κιαγιαδάκη.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 9.30 το βράδυ, στην πλατεία Αγίου Τίτου. Την επόμενη μέρα σε συναυλία στην πλατεία Αγίου Τίτου θα παρουσιαστούν αποσπάσματα της «Οδύσσειας», μελοποιημένα από το Μάνο Μουντάκη. Δραματοποιημένη παρουσίαση σε μορφή θεατρικού αναλογίου από το έργο «Οδυσσέας» θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, από τον ηθοποιό Κώστα Καστανά, με τη συνοδεία της Σοφίας Λαμπροπούλου στο κανονάκι. Την Παρασκευή 24 Αυγούστου θα δοθεί συναυλία με μελοποιημένα αποσπάσματα από τις «Τερτσίνες» και την «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη, σε μουσική του Μανώλη Κουναλάκη.

Η συναυλία θα δοθεί στην πλατεία Αγίου Τίτου και συμμετέχουν οι ερμηνευτές Μιχάλης Κλώντζας, Ελένη Τσαγκαράκη και Χάρης Παπαδάκης. Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί με αντίστοιχες εκδηλώσεις, καθώς και την προβολή των ταινιών, που είναι βασισμένες σε έργα του Νίκου Καζαντζάκη, στο Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο.

Συγκεκριμένα θα προβληθούν οι ταινίες: «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» του Ζυλ Ντασσέν (25 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου), ο «Αλέξης Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη (26 Αυγούστου) και «Ο Τελευταίος Πειρασμός» του Μάρτιν Σκορτσέζε (31 Αυγούστου). Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 9.30 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.