ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΕΑΠ

Από την Τετάρτη 29 Αυγούστου θα αρχίσει να καταβάλλεται, μέσω της τράπεζας Πειραιώς, το μέρισμα για τη χρήση του 2006, που ανέρχεται σε 0,123 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πειραιώς Α.Ε.Ε.Α.Π. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών της εταιρείας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 20ης Αυγούστου 2007. Από τις 21η Αυγούστου οι μετοχές της εταιρείας θα είναι υπό διαπραγμάτευση στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος.

REVOIL

Σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά έτοιμου project στις ΑΠΕ και συγκεκριμένα σε project που αφορά σε παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκό πάρκο, στην περιοχή της Εύβοιας ισχύος 10MW βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της εταιρείας πετρελοειδών Revoil. Το τίμημα του project, είναι το κύριο αντικείμενο των συζητήσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, με την έκβαση του deal να θεωρείται θετική. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της εταιρείας βρισκόταν σε συζητήσεις για την εξαγορά και ενός δεύτερου project φωτοβολταϊκού πάρκου, ωστόσο το συγκεκριμένο δεν τελεσφόρησε. Παράλληλα, η εταιρεία κατέθεσε στις 20 Ιουλίου στη ΡΑΕ την αίτηση για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και την άδεια παραγωγής στην περιοχή Νέα Καρβάλη Καβάλας, σε οικόπεδο έκτασης 15 στρεμμάτων δίπλα από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ισχύος 100 KW.

INFO -QUEST

Στην απόκτηση 98.250 κοινών ονομαστικών μετοχών της Unisystems Α.Ε.Ε, μετά δικαιώματος ψήφου, έναντι 2,08 ευρώ ανά μετοχή, προέβη η Info-Quest Α.Ε.Β.Ε μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η Info-Quest κατέχει πλέον ποσοστό 76,64% επί του συνόλου των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Unisystems.

EUROBANK EFG BULGARIA

Ευοίωνες προοπτικές για την επίτευξη αυξημένης κερδοφορίας αναγνωρίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch στην Eurobank EFG Bulgaria, που αποτελεί το επιστέγασμα της λειτουργικής συγχώνευσης μεταξύ της Postbank και της πρόσφατα εξαγορασθείσας DZI Bank. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή του, ο Fitch έδωσε αξιολόγηση Α- στην Postbank με σταθερή μελλοντική πρόβλεψη. Η μακροπρόθεσμη διαβάθμιση της Postbank βρίσκεται μόλις ένα επίπεδο χαμηλότερα από τη μητρική της Eurobank και ο οίκος σημειώνει πως διαβλέπει σημαντική προοπτική ανάπτυξης εξαιτίας του γεγονότος της συγχώνευσης. Ωστόσο επισημαίνει πως απαιτείται εγρήγορση στη διαχείριση πιστωτικού κινδύνου, εξαιτίας της αυξανόμενης πιστωτικής επέκτασης στη βουλγαρική αγορά, ενώ τονίζει πως ενδεχομένως να υπάρχουν κάποια λειτουργικά ρίσκα ως απότοκο της συγχώνευσης Postbank και DZI.

ΕΛ.ΠΕ

Στις 20 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η διανομή του προμερίσματος 0,15 ευρώ, η οποία ανακοινώθηκε με τα αποτελέσματα εξαμήνου του ομίλου. Δικαιούχοι είσπραξης του προμερίσματος είναι οι μέτοχοι που κατέχουν μετοχές των ΕΛ.ΠΕ. κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 11.09.2007. Από την 12.9.2007, ημέρα αποκοπής, οι μετοχές θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα απολαβής προμερίσματος. Η πληρωμή του προμερίσματος θα πραγματοποιηθεί μέσω της Εθνικής Τράπεζας (Πληρώτρια Τράπεζα). Η είσπραξη του προμερίσματος μέσω της Εθνικής Τράπεζας θα είναι δυνατή για χρονικό διάστημα ενός έτους, δηλαδή μέχρι την 20.9.2008.

ΟΤΕ

Πολλά μικρά πακέτα αλλά και δυο μεγάλα πραγματοποιήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση σε ότι αφορά στη μετοχή του ΟΤΕ. Ειδικότερα, το πρώτο μεγάλο πακέτο, αφορούσε σε 1.545.865 μετοχές (το 0,3% του μετοχικού κεφαλαίου) και έγινε στην τιμή των 22,86 ευρώ ανά μετοχή ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ένα μεγαλύτερο της τάξης των 4.628.476 μετοχών (0,9% του μετοχικού κεφαλαίου) επίσης στην τιμή των 22,86 ευρώ. Παράλληλα έγιναν και άλλα εννέα πακέτα που αντιστοιχούσαν σε 35.000, 24.583, 262.090, 200.000, 132.900, 39.260, 297.622, 250.000 και 880 μετοχές.

ΕΛΙΝΟΪΛ - EUROBANK ERGASIAS

Μια νέα συνεργασία ξεκινάει μεταξύ της ελίν και της Τράπεζας Eurobank ΕFG με τη συμμετοχή των πρατηρίων της ελίν στο πρόγραμμα επιβράβευσης πιστωτικών καρτών Eurobank, "επιστροφή". Μέσω του προγράμματος δίδεται η δυνατότητα στους πελάτες του δικτύου πρατηρίων της ελίν, οι οποίοι χρησιμοποιούν πιστωτική κάρτα Εurobank, να κερδίζουν σε κάθε συναλλαγή τους. Πιο συγκεκριμένα, κάθε φορά που οι καταναλωτές προμηθεύονται καύσιμα, λιπαντικά, πετρέλαιο θέρμανσης ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν διατίθεται από τα πρατήρια ης ελίν και πραγματοποιούν τη συναλλαγή τους μέσω πιστωτικής κάρτας Eurobank, κερδίζουν αυτόματα ευρώ "?πιστροφής", τα οποία μπορούν να εξαργυρώσουν σε επόμενες αγορές τους.

VIVARTIA

Στην απόκτηση 3.570.000 μετοχών της Vivartia, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,87 % περίπου του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου, προέβη η Marfin Investment Group. Έτσι, το συνολικό ποσοστό της Marfin ανέρχεται σε 74,635%. Η τιμή κτήσης των μετοχών ανήλθε σε 24,9922 ευρώ ανά μετοχή.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ

Αλλαγή επωνυμίας για τη θυγατρική της στη Ρουμανία αποφάσισε η εταιρεία Μύλοι Λούλη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από την 1η Αυγούστου 2007 ο τίτλος της S.C. Loulis S.A. άλλαξε σε S.C. Titan S.A.

BLUE STAR

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων της και της τιμής στόχου προχωρά για τη μετοχή της Blue Star η Piraeus Sec μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου, τα οποία, όπως σημειώνει, ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων της ενώ την ίδια ώρα προβλέπει ότι και το τρίτο τρίμηνο θα είναι ισχυρό με τα μεγέθη να ξεπερνούν και πάλι τις προβλέψεις της. Την νέα τιμή-στόχο την τοποθετεί στα 4,4 ευρώ έναντι 4,1 ευρώ προηγουμένως, ενώ διατηρεί τη σύσταση "outperform". Ανεβάζει δε παράλληλα τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 18% για το 2007 και 10% το 2008.

ΕΘΝΙΚΗ

Αύξηση κατά 58% στα 865 εκατ. ευρώ από 546 εκατ. ευρώ πέρυσι προβλέπει για τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Εθνικής στο εξάμηνο η δημοσκόπηση μεταξύ των αναλυτών που έκανε το πρακτορείο Bloomberg. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου στις 30 Αυγούστου. Από την πλευρά της η Eurobank Sec. στο πρωινό report (16/08) επισημαίνει ότι στα καθαρά κέρδη της Εθνικής περιλαμβάνονται κεφαλαιακά κέρδη περίπου 100 εκατ. ευρώ από την πώληση του μεριδίου στον Ηρακλή. Εξάλλου, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η Finansbank στο εξάμηνο κατέγραψε αύξηση 47,9% στα καθαρά κέρδη, τα οποία ανήλθαν στα 202 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εσόδων από τόκους και προμήθειες. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 345,77 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από προμήθειες στα 141,36 εκατ. ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις ενισχύθηκαν κατά 13,2%, με υπόλοιπα ύψους 7 δισ. ευρώ.

ΕΛΤΕΧ

Σε αγορές μετοχών της εταιρείας Ελληνική Τεχνοδομική προχώρησαν οι βασικοί της μέτοχοι, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Λεωνίδας Μπόμπολας, Δημήτριος Καλλιτσάντσης και Δημήτριος Κούτρας, στις 13 Αυγούστου. Ειδικότερα, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΤΕΧ, προέβη στις 13.08.2007 σε αγορά 58.330 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 530.803 ευρώ. Επίσης, ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας, διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΤΕΧ, προέβη στις 13.08.2007 σε αγορά 175.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 1.592.500 ευρώ. Ακόμα, ο κ. Δημήτριος Καλλιτσάντσης, μέλος εκτελεστικό του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΤΕΧ, προέβη στις 13.08.2007 σε αγορά 58.330 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 530.803 ευρώ. Τέλος, ο κ. Δημήτριος Κούτρας, μέλος εκτελεστικό του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΤΕΧ, προέβη στις 13.08.2007 σε αγορά 58.340 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 530.894 ευρώ.

ΔΕΗ

Υπεγράφη από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Νίκο Στεφάνου, η άδεια παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 120MW στην περιοχή Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή στο Δήμο Νότιας Ρόδου. Η μονάδα θα λειτουργεί σε πρώτη φάση με μαζούτ χαμηλού θείου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για φυσικό αέριο. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, με την κατασκευή της νέας μονάδας, πουθα ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 1η Ιουνίου του 2011, διασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης της Ρόδου και ιδίως των υψηλών αιχμιακών φορτίων της θερινής περιόδου.

ALUMIL ΜΥΛΩΝΑΣ

Αύξηση καθαρών κερδών κατά 4% και εργασιών κατά 37,6% πέτυχε, στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου (BVB) βιομηχανία επεξεργασίας και διανομής αλουμινίου Alumil Rom, θυγατρική της Alumil Μυλωνάς. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας στο εν λόγω διάστημα διαμορφώθηκαν συγκεκριμένα σε 1,81 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 49,466 εκατ. λέι. Η Γ.Σ. των μετόχων της εταιρείας ενέκρινε, κατόπιν τούτου, τη διανομή κερδών 11,25 εκατ. λέι (μέρισμα 0,36 λέι ανά μετοχή), ποσό που αντιστοιχεί στο 82% των ετήσιων καθαρών κερδών της εταιρείας. Η διοίκηση της εταιρείας προσβλέπει για το σύνολο της χρήσης σε καθαρά κέρδη 14,39 εκατ. λέι, με κύκλο εργασιών 111,05 εκατ. λέι, έναντι 96,36 εκατ. λέι του 2006.