ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Ο διεθνής οργανισμός Τυποποίησης ( International Standards Organization ISO ) ορίζει την έννοια της ποιότητας ως το σύνολο των ιδιοτήτων και των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος τα οποία του προσδίδουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του καταναλωτή.

Είναι δηλαδή το σύνολο των ιδιοτήτων και των χαρακτηριστικών του προϊόντος (ή υπηρεσίας) που εξυπηρετούν καθορισμένες ή υπονοούμενες ανάγκες.

Ποιότητα Τροφίμων, ορίζεται ο βαθμός προσαρμογής των τροφίμων στις απαιτήσεις του καταναλωτή που έχουν σχέση με την θρεπτικότητα και τις οργανοληπτικές ιδιότητες του.

Οι παράμετροι που χαρακτηρίζουν και επηρεάζουν την ποιότητα των τροφίμων είναι:

1. H ΑΣΦΑΛΕΙΑ

2. TA ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

3. H ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

4. Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

5. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

6. Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Είναι πρωταρχικής σημασίας παράγοντας της ποιότητας των τροφίμων και αφορά την προστασία της υγείας του καταναλωτή,

Το αυξημένο ενδιαφέρον για την ασφάλεια των τροφίμων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προστασία της δημόσιας υγείας και δευτερευόντος στις επιπτώσεις που έχει στα εισοδήματα των αγροτών και των μεταποιητών, στις τιμές των προϊόντων στις επιλογές των καταναλωτών, στην ισχύ της εθνικής οικονομίας και στην Διεθνή ανταγωνιστικότητα των συστημάτων τροφίμων.

Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση του παρασκευαστή και των δημοσίων αρχών αλλά και απαίτηση του καταναλωτή.

2) ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

(εμφάνιση, υφή, γεύση και οσμή)

Η ποιότητα των τροφίμων επηρεάζεται σημαντικά από την αισθητική και γευστική ικανοποίηση του καταναλωτή. Η συσκευασία του προϊόντος αποβλέπει στην ικανοποίηση της αισθητικής απαίτησης του καταναλωτή.

3) ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

(Νutritional value)

Αποτελεί το λόγο για τον οποίο καταναλώνουμε τα τρόφιμα.

Τα τρόφιμα είναι η πηγή των θρεπτικών στοιχείων τα οποία είναι απαραίτητα στον οργανισμό για τις φυσιολογικές του λειτουργίες. Τα θρεπτικά συστατικά διακρίνονται σε:

Μακροθρεπτικά συστατικά: (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά) τα οποία χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες.

Μικροθρεπτικά συστατικά: (βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, ένζυμα) τα οποία χρειάζονται σε μικρότερες ποσότητες.

Τα θρεπτικά συστατικά εξυπηρετούν διάφορους ρόλους στη διατροφή, όπως:

a) πηγή ενέργειας

b) παραγωγή δομικών συστατικών του σώματος

c) παράγοντες γεύσης, κτλ.

4) Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η νομοθεσία των τροφίμων καλύπτει θέματα όπως:

a) ασφάλειας

b) σύστασης

c) συσκευασίας

d) επισήμανσης ( ετικέτας)

e) προστατεύει την προέλευση των τροφίμων

Η γνώση της νομοθεσίας των τροφίμων και η τήρηση της είναι υποχρεωτική και χαρακτηρίζει τον σωστό επαγγελματία παραγωγής τροφίμων.

5) ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Η διαμόρφωση του κόστους είναι δυνατόν να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα των τροφίμων διότι έχει σχέση με την δυνατότητα απορρόφησης των τροφίμων από την αγορά.

6) Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Διάφοροι κοινωνικοί λόγοι (περισσότερες εργαζόμενες μητέρες, νοικοκυριά ενός ατόμου, κ.α) επιβάλουν την παραγωγή τροφίμων με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

a) φρέσκα

b) ικανά να διατηρηθούν

c) γρήγορα στην προετοιμασία

d) υγιεινά

e) εύκολα στην προμήθεια.