Δισταχτικά χαμηλότερα κινήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας ακολουθώντας ουσιαστικά την πορεία των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έστω και αν μετά το μέσον της συνεδρίαση η ανάκαμψη του τίτλου της Εθνικής που έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό τράβηξε τον δείκτη από τα χαμηλά ημέρας.

Από εκεί και πέρα καμία ουσιαστική διαφοροποίηση όσον αφορά την γενικότερη εικόνα που παρουσίασε η αγορά κατά την τελευταία εβδομάδα, συνεχίστηκαν οι επιλεκτικές κινήσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους, αλλά και η έλλειψη διάθεσης σημαντικών ημερήσιων κερδών για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο ένα προς δύο.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι εκτιμώντας ότι η ανοδική κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχει περατωθεί, επισημαίνουν όμως την σχετική αδρανοποίηση ή τουλάχιστον την επιφυλακτικότητα των θεωρούμενων περιφερειακών δυνάμεων στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Από τις μετοχές του FTSE μόνο η Intralot καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κατέγραφε και έκλεισε τελικά με αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη. Με αξιοσημείωτα κέρδη και σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον μετά το μέσον της συνεδρίασης και τα Ελληνικά Πετρέλαια, απλά θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Αντίθετα, με σημαντικότατες απώλειες ο Τιτάνας (-6,43%), μετά την απόφαση της κομητείας της Φλόριντα για προσωρινή διακοπή εξόρυξης αδρανών υλικών που αφορά την θυγατρική Tarmac, αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΤΕ, Cosmote, MPB και αρνητική μεταβολή για Πειραιώς, Eurobank, ΔΕΗ, Coca Cola, Ελληνική Τεχνοδομική και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, έφτασε μέχρι τις 5.119,05 μονάδες, σταθερά πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι το χαμηλό των 5.075,57, εκ νέου ανοδική αντίδραση με αρωγό την Εθνική που έφερε τον δείκτη μέχρι τις 5.104,39 μονάδες και στιγμιαία με θετικό πρόσημο για να ακολουθήσει εκ νέου πλαγιολίσθηση και κλείσιμο στις 5.093,75 μονάδες, με απώλειες 0,21%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών (δεύτερη μεγαλύτερη για το τρέχον έτος) ξεπέρασε το 1,2 δισ. ευρώ από τα οποία τα 580 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σχετικά διαφοροποιημένη η εικόνα στην αγορά παραγώγων, όπου αν και με χαμηλές συναλλαγές τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν μικρά κέρδη, σε αντίθεση με τις σχετικές απώλειες του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των υποτιμήσεων.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE που χθες εμφάνισε κάποιες πρώτες αρνητικές αποκλίσεις, όσο τουλάχιστον ο εν λόγω δείκτης διατηρείται υψηλότερα από την ζώνη 2.686-2.670 μονάδων δεν αλλάζει κάτι για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Παραμένουν οι αντιστάσεις στις 2.725 και 2.790-2.780 μονάδες και οι στηρίξεις στις 2.700, 2.686-2.683 και 2.670 μονάδες.

Ουδέτερα συναισθήματα δημιουργεί η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές έναντι 178 πτωτικών και μόλις επτά τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

Από τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές ξεχώρισε καταρχήν το νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για την ΕΧΑΕ, τα σημαντικά ημερήσια κέρδη της Vivartia (+30%) που έκλεισε στο ανώτατο επιτρεπτό όριο, ακολούθησε η Αλφα Γκρίσιν πριν την αποκοπή του δικαιώματος διανομής δωρεάν μετοχών, ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον για την FHL Mermeren, κινητικότητα και σημαντικά ημερήσια κέρδη για Ιμπέριο, ΑΕΓΕΚ, Δάιο, Δομική Κρήτης, Λογισμό, SingularLogic, τα ”πακέτα” έφεραν κινητικότητα στην AS Company, νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για το ΚΡΙ-ΚΡΙ, ενώ συνέχισαν Κέκροψ, Εβροφάρμα, Euroline, Δρομέας, Κούμπας και Αλουμύλ.