To πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας παρουσίασε ο Γ.Παπανδρέου, στη διάρκεια επίσκεψης σε Κέντρο του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των προτάσεων, η θεσμοθέτηση της κοινωνικής εργασίας για εργαζόμενους που θέλουν λίγα χρόνια να βγουν στη σύνταξη. Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τον ΟΑΕΔ σε ρουσφετολογικό μηχανισμό.

«Η κυβέρνηση λέει ότι υπάρχει μείωση της ανεργίας, αλλά εγώ που γυρνάω στην Ελλάδα δεν βλέπω να υπάρχει» τόνισε.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει μεγάλη διόγκωση των προσλήψεων, οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα είναι ελάχιστες (2.000 τον τελευταίο χρόνο) και ότι στα χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ αυξήθηκε στο 30% η «μαύρη εργασία».

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι ο ΟΑΕΔ έχει μετατραπεί σε ρουσφετολογικό μηχανισμό, σε συνεργασία με γραφεία υπουργών, «γαλάζιων» δημάρχων και παραγόντων της ΝΔ και το ρουσφέτι λέγεται «εξατομικευμένη παρέμβαση».

Μίλησε για «εκμαυλισμό συνειδήσεων» και είπε χαρακτηριστικά: «Ζητούν από τους νέους να σκύψουν το κεφάλι, να πουλήσουν την ψυχή τους και το δικαίωμα της ψήφου για ένα κομμάτι ψωμί».

Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και αναφέρθηκε στις προτάσεις για αλλαγή του υπουργείου Απασχόλησης σε ένα επιτελικό υπουργείο, τη θεσμοθέτηση της κοινωνικής εργασίας για εργαζόμενους που θέλουν λίγα χρόνια να βγουν στη σύνταξη, την περιφερειακή αποκέντρωση του ΟΑΕΔ.

Σε επίπεδο νομοθεσίας είπε ότι υπάρχει υπερπροστατευτισμός των εργαζομένων, αλλά στην πράξη επικρατεί αυθαιρεσία. Αν πρέπει να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία, να γίνουν, τόνισε, αλλά αυτή πρέπει να τηρηθεί και να λειτουργούν οι μηχανισμοί ελέγχου.

Ο βασικός κορμός στην Παιδεία και την Υγεία πρέπει να είναι δημόσιος, είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος και πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ εξήγησε πως η περιφερειακή αποκέντρωση του ΟΑΕΔ, που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, δεν σημαίνει και κατακερματισμό του.

Σχόλιο Αντώναρου

Για υποκρισία και παραπληροφόρηση κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Επιστρατεύουν την παραπληροφόρηση και τη μυθοπλασία επειδή δεν έχουν επιχειρήματα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αντώναρος παρέθεσε στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία τον Φεβρουάριο του 2004 είχαν καταγραφεί 4.269.897 θέσεις εργασίας, τρία χρόνια αργότερα είχαν αυξηθεί σε 4.438.621 θέσεις εργασίας, δηλαδή έχουν δημιουργηθεί περίπου 170 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μέσα σε τρία χρόνια.

Η ανεργία, ανέφερε ο κ. Αντώναρος, για πρώτη φορά μειώθηκε από 11,3% σε μονοψήφια νούμερα, ενώ τα εθνικά ποσοστά απασχόλησης ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 60% και έφθασαν το 61,5%.

Απάντηση Γιακουμάτου

Κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή τις δηλώσεις του στα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Θεσσαλονίκη, άσκησε ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος.

"Όταν η παραπληροφόρηση γίνεται επιστήμη, όταν η μυθομανία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα, όταν η προπαγάνδα εξελίσσεται σε εργαλείο και όταν η έλλειψη επιχειρημάτων αποτελεί μόνιμο «κουσούρι», τότε η αλήθεια παραποιείται, η πραγματικότητα διαστρεβλώνεται και η ιστορία παραχαράσσεται", αναφέρει ο κ.Γιακουμάτος, επισημαίνονοντας ότι ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη, "έδωσε μια ακόμη παράσταση αναξιοπιστίας".

Ο κ.Γιακουμάτος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι, σύμφωνα με τα πρόσφατα και πλέον επίσημα (εγκεκριμένα από τη Eurostat) στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο αριθμός των απασχολουμένων, από 4.269.897 τον Φεβρουάριο του 2004, αυξήθηκε στους 4.438.6214 τον αντίστοιχο μήνα του 2007, δηλαδή δημιουργήθηκαν περίπου 170.000 νέες θέσεις εργασίας τα τρία τελευταία χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

"Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επιπρόσθετα ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το 2006 ιδρύθηκαν συνολικά 26.774 επιχειρήσεις και έγινε διακοπή λειτουργίας μόλις σε 9.743. Και μάλιστα σε σχέση με το 2003 οι διακοπές λειτουργίας επιχειρήσεων ήταν μειωμένες κατά 38%, ενώ οι ενάρξεις ήταν αυξημένες κατά 3%", αναφέρει ο κ.Γιακουμάτος.

"Οι φρέσκιες ιδέες του Κ. Παπανδρέου για την «περιφερειακή αποκέντρωση του ΟΑΕΔ» δεν είναι τίποτε άλλο από τις προβλέψεις του νόμου 2224 του 1994 για τις «Περιφερειακές Διοικητικές Επιτροπές» του ΟΑΕΔ. Ενός νόμου που τελικά το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να εφαρμόσει ποτέ", επισημαίνει επίσης ο κ.Γιακουμάτος.