Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Παρέλυσαν χθες τα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και αναβλήθηκαν 20-25 προγραμματισμένες επεμβάσεις λόγω της στάσης εργασίας του Σωματείου Εργαζομένων που θα επαναληφθεί την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιουνίου.

Η χθεσινή στάση εργασίας διήρκησε 5 ώρες από τις 7 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Το Σωματείο και εργαζόμενοι στα χειρουργεία συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα της Διοίκησης του νοσοκομείου και ζήτησαν να γίνουν άμεσα προσλήψεις βοηθητικού προσωπικού και κυρίως καθαριστών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Μανόλη Αχλαδιανάκη, οι εργαζόμενοι διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας στα χειρουργεία και ενίσχυση της απογευματινής βάρδιας με προσωπικό για να μην παρατείνεται το ωράριο εργασίας της πρωινής βάρδιας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι έχουν γίνει αποσπάσεις εργαζομένων της Υπηρεσίας Καθαριότητας σε άλλες υπηρεσίες όπως η ΔΥΠΕ και πρέπει να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους. Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου Χρήστος Μελάς, είπε στην “Π” ότι το Πανεπιστημιακό έχει πολύ καλύτερη στελέχωση σε βοηθητικό προσωπικό από άλλα νοσοκομεία του ίδιου μεγέθους όπως είναι της Πάτρας και των Ιωαννίνων και σημείωσε ότι φέτος τα χειρουργικά περιστασικά που αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία δεν είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι.

Το Σωματείο συνεδρίασε χθες το μεσημέρι και αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα 7ωρη στάση εργασίας στα χειρουργεία την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιουνίου από τις 7 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του Σωματείου σημειώνει ότι “η κυβερνητική πολιτική βλάπτει σοβαρά την υγεία”.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Είναι φανερή πλέον η παρακμή - διάλυση του ΕΣΥ

Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την επικοινωνιακή πολιτική και να κάνει πράξη τις υποσχέσεις:

• 13.000 προσλήψεις Κακλαμάνη

• 7.000 προσλήψεις Αβραμόπουλου

Τις συνέπειες αυτής της κυβερνητικής πολιτικής τις βιώνει ο Κρητικός λαός. Απόδειξη αυτού , αντί ν’ αναπτύξει πλήρως την Καρδιολογική Κλινική όπως έχει υποσχεθεί, σταμάτησε και το ένα καρδιοχειρουργικό περιστατικό την εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ήμαστε οργισμένοι και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις ζητώντας δικαίωση των αιτημάτων μας.

Είναι ώρα λοιπόν για την συγκρότηση μιας πλατιάς συμμαχίας, μιας συστράτευσης των κοινωνικών φορέων των πολιτών και των λειτουργών Υγείας για την συζήτηση και ανάδειξη των προβλημάτων του ΕΣΥ αλλά κυρίως για την διεκδίκηση και απαίτηση άμεσων λύσεων από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της αναβάθμισής του με διατήρηση του κοινωνικού ρόλου”.