Του Κώστα Μπογδανίδη

Στον απόηχο των εξαγγελιών του Μανόλη Κεφαλογιάννη για την μαρίνα στον κόλπο του Δερματά ξέσπασε νέος καβγάς μεταξύ δήμου Ηρακλείου και Οργανισμού Λιμένος!

Αφορμή στάθηκε ένας καθαρισμός της περιοχής ,που επιχείρησε ο δήμος με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος τον οποίο ο ΟΛΗ, θεώρησε…ύποπτο! Στον ΟΛΗ θεωρούν ότι στήθηκε μια επιχείρηση ‘κατάληψης’ του όρμου Δερματά για να εμποδιστούν τα σχέδια για την μαρίνα υπονοώντας ότι παίζονται πολιτικά παιγνίδια από το δήμο. Από τη Λότζια απαντούν ότι πρόκειται για σενάρια φαντασίας και χαρακτηρίζουν γελοίους τους ισχυρισμούς θυμίζοντας ότι το Λιμεναρχείο ήταν μπροστά σε όλες τις εργασίες!

Το όλο θέμα χθες πήρε διαστάσεις καθώς παρενέβη και το Λιμεναρχείο Ηρακλείου και ο λιμενάρχης κ.Παττακός προειδοποίησε τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ.Καμπανό ότι θα στείλει το δήμο στον εισαγγελέα. Ο κ.Καμπανός αντέδρασε έντονα και έγινε μεταξύ τους φραστικό επεισόδιο.

-Εγώ θα είμαι και σήμερα στο Δερματά με τα συνεργεία και ας έρθουν να μας πιάσουν, είπε ο κ.Καμπανός…

Όλα ξεκίνησαν στις 7 του Ιούνη, όταν ο δήμος συμμετέχοντας στην παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον διοργάνωσε με τα διαμερισματικά συμβούλια και σχολεία τον καθαρισμό παραλιών.

“Εμάς μας είχαν ζητήσει προφορικά την άδεια για να κάνουν ένα καθαρισμό. Η περιοχή είναι στη δικαιοδοσία του Οργανισμού Λιμένος. Εμείς δώσαμε την άδεια γιατί δεν πιστεύαμε ότι είχαν άλλους σκοπούς…” είπε ο αντιπρόεδρος του ΟΛΗ κ.Αντωνακάκης που ειδοποιήθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και το Λιμεναρχείο για την παρέμβαση που έγινε εκεί.

“Ενημερωθήκαμε από την Κτηματική Υπηρεσία ότι κάνουν εργασίες, διαμορφώνουν δρόμους, κάτι που είναι παράνομο. Τι σκοπό εξυπηρετεί αυτή η ενέργεια όταν είπαν ότι απλώς θα καθαρίσουν την περιοχή;” Αναρωτήθηκε ο κ.Αντωνακάκης που ζήτησε από το Λιμεναρχείο να παρέμβει.

“Μήπως ψάχνονται στον ΟΛΗ; Εμείς φυσικά και καθαρίσαμε την περιοχή. Και βάλαμε το μηχάνημα για να μπορούν τα φορτηγά να πάρουν τα μπάζα. Δεν υπήρχαν προσβάσεις. Δεν είχαμε κάτι άλλο στο νου μας. Έτσι σκέφτονται στον οργανισμό;” απάντησε ο αντιδήμαρχος κ.Καμπανός. Και πρόσθεσε:

“Το πιο αστείο όμως είναι ότι εκείνη την ημέρα ήμασταν όλοι μαζί. Ήταν και το Λιμεναρχείο εκεί! Τότε γιατί δεν μίλησαν;” λέει ο αντιδήμαρχος.

Χθες πάντως το Λιμεναρχείο διαπίστωσε παρανομίες και παρενέβη. Όργανα του Λιμεναρχείου πήγαν να συλλάβουν τον χειριστή του μηχανήματος και οι δημοτικές υπηρεσίες ειδοποίησαν τον κ.Καμπανό που έσπευσε στο σημείο. Μετά από διαβουλεύσεις που δεν έβαζαν αποτέλεσμα πήγαν στο Λιμεναρχείο κι εκεί άκουσε από τον λιμενάρχη ότι θα στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα.

“Εμείς ως είχαμε καθήκον ενημερώσαμε τον εισαγγελέα ο οποίος παρήγγειλε προανάκριση και να γίνει δικογραφία για τις εργασίες διαμόρφωσης του αιγιαλού χωρίς την απαιτούμενη άδεια» είπε ο λιμενάρχης κ.Παττακός.

“Εμείς τους εξηγήσαμε ότι θέλαμε να καθαρίσουμε την περιοχή. Να διαμορφώσουμε και την παραλία να πηγαίνουν να κάνουν μπάνιο οι Ηρακλειώτες’ απάντησε ο κ.Καμπανός.

- Τώρα θυμήθηκαν το Δερματά; Τόσα χρόνια τι κάνουν; Δεν είναι περίεργο αυτό; λέει στην «Π» ο κ.Αντωνακάκης που υπενθυμίζει ότι έχουν ετοιμάσει τη διακήρυξη για τον επενδυτή.

“Ας έρθουν να δουν τι κάναμε και μετά να μας πουν για παιγνίδια. Εμείς καθαρίσαμε τον τόπο εκεί από τα σκουπίδια και από τα μπάζα” λεει ο αντιδήμαρχος επισημαίνοντας ότι αυτή η κίνηση δεν συνδέεται με τη διαφωνία του δήμου για την μαρίνα στον κόλπο του Δερματά.

“Εμείς αύριο(σσ. σήμερα) θα συνεχίσουμε τις εργασίες και ας έρθουν να μας πιάσουν. Γιατί πράγμα; Επειδή καθαρίζουμε την περιοχή; Πρωτάκουστα πράγματα” καταλήγει ο κ.Καμπανός.