Τελειώνει η αγωνία των τελειόφοιτων και απόφοιτων Λυκείου που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, αφού μεθαύριο ανακοινώνονται οι βαθμολογίες τους από το υπουργείο Παιδείας.

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να περιμένουν για δύο περίπου μήνες, έως ότου ανακοινωθούν και οι βάσεις εισαγωγής, προκειμένου να μάθουν σε ποια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εισάγονται.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, την προσεχή Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι ο γενικός γραμματέας Ανδρέας Καραμάνος θα παρουσιάσει τα στατιστικά στοιχεία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Την ίδια μέρα θ’ αναρτηθούν στα Λύκεια της χώρας οι βαθμολογίες όλων των μαθημάτων.

Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των βαθμών σε όλα τα γραπτά των μαθητών της τελευταίας τάξης του Λυκείου, που εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο και στη συνέχεια ν’ ανακοινωθούν τ’ αποτελέσματα.

Οι υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από τη βάση φέτος θα είναι περίπου 8-10% λιγότεροι σε σχέση με το 2006, ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των νέων φοιτητών, αφού παρατηρείται αυξητική τάση στα τμήματα ΤΕΙ με χαμηλές βάσεις. Η βάση του 10 θα κρατήσει εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ το ένα τρίτο των 89.000 εξετασθέντων, αφού από τις 67.102 θέσεις εκτιμάται ότι θα καλυφθούν λιγότερες από 59.000. Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι οι υποψήφιοι που δε θα πετύχουν να εισαχθούν θα έχουν βαθμό κάτω από τη βάση. Αντίθετα, θα παρατηρηθεί το παράδοξο: ενώ οι υποψήφιοι που κατάφεραν να περάσουν τη βάση φέτος είναι περισσότεροι από πέρσι, ωστόσο δε θα εισαχθούν γιατί θ’ ανέβουν οι βάσεις στα ΤΕΙ. Έτσι, περισσότεροι υποψήφιοι από πέρσι με 10.000 και 11.000 μόρια θα μείνουν εκτός.

Στις περισσότερες σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων θα υπάρξει μικρή άνοδος από 10 έως και 200 μόρια. Αυτό θα είναι πιο έντονο στα ΑΕΙ του 1ου, του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου, σε αντίθεση με το 3ο και συγκεκριμένα σε σχολές όπως οι οδοντιατρικές, οι φαρμακευτικές και οι ιατρικές, που θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα. Η μεγαλύτερη άνοδος βάσεων σε σχέση με τα άλλα επιστημονικά πεδία, θα σημειωθεί στο 5ο.