Του Μανόλη Γ. Δρεττάκη*

Στις 13.6.07 ανακοινώθηκε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (Ο.Λ.Η.) αποφάσισε την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την εξεύρεση επενδυτή που θα αναλάβει την μαρίνα στον κόλπο του Δερματά .

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ στην «Πατρίδα» στις 14.6.07, στην απόφαση αυτή είναι αντίθετος ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου ο οποίος, με ανακοίνωσή του στις 20.5.07 επεσήμανε την ιστορική σημασία που έχει ο κόλπος του Δερματά και τα ενετικά τείχη και τόνιζε ότι η ενδεχόμενη μετατροπή του σε μαρίνα ακυρώνει όλο το σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου για την υλοποίηση του οποίου έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά και πρόκειται να δαπανηθούν και άλλα.

Για να πάρουμε μια «γεύση» του τι μπορεί να συμβεί στην περιοχή, παραθέτω ένα απόσπασμα πρόσφατου ρεπορτάζ σε αθηναϊκή εφημερίδα για μια μαρίνα που ήδη λειτουργεί στο Παλαιό Φάληρο:

«Στη μαρίνα αυτή κτίστηκαν δύο κτιριακά συγκροτήματα 3.000 τετραγωνικών μέτρων πάνω στο κύμα όπου θα στεγαστούν εστιατόρια, καταστήματα και κλάμπ πριβέ. Η μαρίνα φιλοξενεί τώρα τα μεγαλύτερα και ακριβότερα σκάφη…..… ενώ οι πολίτες της περιοχής εκφράζουν φόβους ότι σύντομα θα αναζητηθεί λύση για το πάρκινγκ των οχημάτων των υψηλών προσκεκλημένων εις βάρος των ελεύθερων ή κοινόχρηστων χώρων που έχουν απομείνει»

Μια τέτοια –ή και χειρότερη– μοίρα επιφυλάσσεται στην ιστορική αυτή περιοχή του Ηρακλείου στην περίπτωση που θα υλοποιηθεί η απόφαση για τη μετατροπή του κόλπου του Δερματά σε μαρίνα, οπότε ο χώρος θα παραδοθεί στους ξένους και ντόπιους ιδιοκτήτες πανάκριβων σκαφών. Και αυτό θα συμβεί όταν, στην περιοχή αυτή λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια το Ιστορικό Μουσείο, θα λειτουργήσει σύντομα πλήρως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και διαμορφώνεται ο χώρος του πρώην «Ξενία» για αναψυχή και ανάπαυση.

Σ’ ένα άρθρο μου στην «Πατρίδα» στις 14.4.07 με τίτλο «Ο κόλπος του Δερματά να γίνει δημοτική πλάζ», είχα επανέλθει σε μια από τις προτάσεις που είχα κάνει για το Ηράκλειο σ’ ένα άρθρο μου στη ίδια εφημερίδα στις 9.11.2004. Στο άρθρο εκείνο πρότεινα να γίνει:

«Καθαρισμός του πυθμένα του κόλπου του Δερματά και όλης της παραλίας από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μέχρι το Παγκρήτιο Στάδιο, εκτέλεση ορισμένων εκβραχισμών και, ίσως, και μικρών προστατευτικών μώλων. Αφού διαπιστωθεί η καταλληλότητα των νερών τόσο στο κόλπο του Δερματά όσο και στην παραλία μέχρι το Παγκρήτιο Στάδιο να επιτραπεί στους Ηρακλειώτες και στους τουρίστες να κολυμπούν εκεί όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν όπως γινόταν πριν από 50-60 χρόνια»

Στο πρόσφατο άρθρο μου στις 14.4.2007 ανέφερα ότι ο κόλπος του Δερματά μπορεί να γίνει σύντομα Δημοτική Πλάζ, δεδομένου ότι τώρα λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός. Είναι μια πλαζ που τη χρειάζονται πολλοί Ηρακλειώτες οι οποίοι δεν διαθέτουν τα μεταφορικά ή/και τα οικονομικά μέσα για να πηγαίνουν να κολυμπούν έξω από την πόλη. Η πρόταση αυτή συνάδει με τη μορφή που έχει πάρει η περιοχή αυτή ως χώρος πολιτισμού και αναψυχής.

Τα έργα που χρειάζεται για να γίνει ο κόλπος του Δερματά Δημοτική Πλάζ θα τα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από σχετική μελέτη του θέματος και προτάσεις από επιτροπή ειδικών, πάντοτε, φυσικά, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορία του χώρου.

Η όσο το δυνατό συντομότερη λειτουργία της Δημοτικής Πλάζ στον κόλπο του Δερματά πιστεύω πως θα γίνει ευμενώς δεκτή τόσο από τους μόνιμους κατοίκους της πόλης όσο και από τους τουρίστες και δεν αποκλείεται να γίνει τόσο δημοφιλής ώστε να μην επαρκεί για όσους θα ήθελαν να τη χρησιμοποιούν.

Στην περίπτωση που ο κόλπος του Δερματά αποδειχθεί ανεπαρκής για τον αριθμό εκείνων που θα θελήσουν να κολυμπούν εκεί, η δημοτική αρχή θα πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση της πρότασης που έκανα στο άρθρο μου της 9.11.2004, με την εκτέλεση έργων παρόμοιων με εκείνα που προτείνονται πιο πάνω για τον κόλπο του Δερματά στην περιοχή από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μέχρι το Παγκρήτιο Στάδιο.

Αυτά έγραφα στο άρθρο μου της 14.4.07. Αμέσως μετά επικοινώνησα προσωπικά τόσο με το Δήμαρχο Ηρακλείου όσο και με τη Νομάρχη Ηρακλείου. Και οι δύο μου είπαν ότι και αυτοί είναι εναντίον της μετατροπής του κόλπου του Δερματά σε μαρίνα και συμφωνούν με την πρόταση να γίνει ο κόλπος δημοτική πλαζ. Στη συνέχεια Βουλευτές Ηρακλείου υπέβαλαν σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, και από τις απαντήσεις που έλαβαν φάνηκε ότι υπήρχαν αντιρρήσεις στο να μετατραπεί ο κόλπος του Δερματά σε μαρίνα τόσο από το ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Δεδομένου ότι, όπως αναφέρουν οι αρχιτέκτονες, έχει ξεκινήσει κατασκευή μαρίνας στα Μάλια, δεν γνωρίζω αν χρειάζεται να γίνει και άλλη. Αν χρειάζεται οπωσδήποτε να γίνει, υπάρχουν να γίνει έξω από τα όρια της πόλης του Ηρακλείου.

Η απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Λ.Η. να μετατραπεί ο κόλπος του Δερματά σε μαρίνα ήρθε να επικυρώσει απλώς μια απόφαση της κυβέρνησης. Η απόφασή, όμως, αυτή έρχεται σε αντίθεση με την άποψη των εκλεγμένων εκπροσώπου του λαού τόσο στο Δήμο όσο και στο νομό Ηρακλείου καθώς και των αρμόδιων ειδικών επιστημόνων δεδομένου ότι αγνοεί την ιστορία της πόλης μας, θέλει να αλλάξει ριζικά τη μορφή ενός σημαντικού τμήματός της και να το στερήσει από τους κατοίκους της, οι οποίοι δεν έχουν πολλούς και εύκολα προσβάσιμους χώρους αναψυχής. Αν οι Ηρακλειώτες πληροφορηθούν για το τι συνεπάγεται η μετατροπή του κόλπου του Δερματά σε μαρίνα, είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσουν με όλα τα νόμιμα μέσα. Για όλους αυτούς τους λόγους η απόφαση του Ο.Λ.Η. (δηλαδή της κυβέρνησης) πρέπει να ανακληθεί.

Αν, παρ’ όλα αυτά, ο Ο.Λ.Η. δεν ανακαλέσει την απόφασή του, προτείνω το Δημοτικό Συμβούλιου Ηρακλείου να προκηρύξει δημοψήφισμα. Στο δημοψήφισμα αυτό ο λαός του Ηρακλείου να κληθεί να αποφασίσει αν εγκρίνει την απόφαση να γίνει μαρίνα ο κόλπος του Δερματά ή την πρόταση να γίνει δημοτική πλαζ. Κατά συνέπεια τα ερωτήματα που θα πρέπει να τεθούν στο δημοψήφισμα αυτό είναι:

Ποια από τις δύο λύσεις επιλέγετε για τον κόλπο του Δερματά:

- Να γίνει δημοτική πλάζ;

- Να μετατραπεί σε μαρίνα;

Είναι αυτονόητο ότι ο λαός του Ηρακλείου θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το τι σημαίνει η καθεμιά από τις δύο λύσεις. Είναι, επομένως, ανάγκη να δοθεί επαρκής χρόνος για ενημέρωση και δημόσιο διάλογο στον οποίο, αφού προβληθούν τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών τόσο από τα ηλεκτρονικά και τα έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και σε συγκεντρώσεις, να κληθούν οι κάτοικοι της πόλης του Ηρακλείου να ψηφίσουν ποια από τις δύο εναλλακτικές λύσεις προτιμούν. Αυτό που θα αποφασίσει ο λαός θα πρέπει να γίνει σεβαστό από την κυβέρνηση.

*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην : Αντιπρόεδρος της Βουλής, Υπουργός και Καθηγητής της ΑΣΟΕΕ