Ο αναπληρωτής καθηγητής Σειρουργικής Οδυσσέας Ζώρας και ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας Ηλίας Κουρούμαλης, θα δώσουν σήμερα την μάχη για την προεδρία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Υποψήφιοι για την θέση του αναπληρωτή προέδρου είναι ο καθηγητής Παθολογίας - Ογκολογίας κ. Βασίλης Γεωργούλιας (με τον κ. Ζώρα) και με τον κ. Κουρούμαλη ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Αστέριος Κατσαμούρης.

Το εκλεκτορικό σώμα αποτελείται από 130 καθηγητές, όλων των βαθμίδων, 105 φοιτητές, 7 μεταπτυχιακούς φοιτητές, 7 που ανήκουν στο ειδικό τεχνικό και εκπαιδευτικό προσωπικό και 7 ειδικό ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό.

Οι εκλογές γίνονται κάθε δυο χρόνια.

Η εκλογική διαδικασία αρχίζει στις 2 το μεσημέρι και το όνομα του νέου προέδρου θα είναι γνωστό, αργά το απόγευμα.Οι θέσεις των υποψηφίωνΣε ανοικτή επιστολή τους προς το εκλεκτορικό σώμα οι υποψήφιοι Ο. Ζώρας και Β. Γεωργούλιας μεταξύ άλλων αναφέρουν:

“Θεωρούμε σημαντικά σημεία για την ανάπτυξη του Τμήματος:

• Προσέλκυση αξιόλογων επιστημόνων σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες, ενώ παράλληλα, δεν παραγνωρίζεται η αξιοκρατική και η εντός των προβλεπόμενων από το νόμο χρονικών ορίων, εξέλιξη των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ.

• Δημιουργία και επέκταση υποδομών ερευνητικών, εκπαιδευτικών αλλά και κλινικών προκειμένου να προωθηθεί και εδραιωθεί η πρωτοποριακή θέση που ήδη κατέχει το Τμήμα στον ελληνικό χώρο, προσβλέποντας, γενικότερα, στη διεθνή πρόκληση και προβολή.

Μετέχουμε ως υποψήφιοι στην εκλογική διαδικασία και θα αγωνιστούμε όπως άλλωστε είναι η μέχρι σήμερα ιστορία του καθενός από εμάς για ένα Τμήμα:

• ισοπολιτείας και αντικειμενικότητας.

• μετριοπάθειας και αλληλοσεβασμού.

• συναίνεσης και διαλόγου.

• προόδου και ήθους.

Στην επιστολή τους προς το εκλεκτορικό σώμα, οι υποψήφιοι κ.κ. Η. Κουρούμαλης και Α. Κατσαμούρης σημειώνουν μεταξύ άλλων:

“Πιστεύουμε ότι η μέγιστη πλειοψηφία των μελών του ΤΙ επιθυμεί σφόδρα να απαγκριστρωθούμε από τις οπισθέλκουσες ακαδημαϊκές συμπεριφορές ή νοοτροπίες, οι οποίες συχνά οδηγούσαν ακόμη και στη μη υλοποίηση του αυτονόητου, και να συμπορευθούμε όλοι μαζί δημιουργικά, ώστε να ανταποκριθούμε στις διεθνείς προδιαγραφές εκπαίδευσης και έρευνας, αλλά και στις προκλήσεις των αναμενόμενων αλλαγών του ακαδημαϊκού τοπίου.

Η απόφασή μας να θέσουμε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΤΙ αντανακλά αυτήν ακριβώς την πίστη και ευελπιστούμε ότι θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη σας.

Τρία θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της διοίκησής μας. Η συμμετοχική λειτουργία, η εξωστρέφεια και η προώθηση της αριστείας. Τα χαρακτηριστικά αυτά θα αναδειχθούν μέσα από σειρά επιμέρους ενεργειών που συνοψίζονται στα εξής:

• Συνεχής φυσική παρουσία της προεδρίας στο Τμήμα και αποκατάσταση αποτελεσματικής διαθεσιμότητας, ενημέρωσης και συνεχούς διαλόγου και επικοινωνίας με όλα τα μέλη του ΤΙ.

• Δημιουργία ολιγομελών αποτελεσματικών επιτροπών, στις οποίες θα αποδώσουμε ουσιαστικές αρμοδιότητες σε κρίσιμα θέματα”.