Το σχέδιο για το κτίριο του ΙΚΑ

- Από το 2005 επί διοικήσεως Βαρθολομαίου η απόφαση για να πουληθεί


Από το Σεπτέμβριο του 2005, επί της διοίκησης του μακαρίτη Γιάννη Βαρθολομαίου, το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ είχε αποφασίσει την πώληση του κτιρίου του επί της Αγίου Μηνά, παρά το γεγονός ότι ήδη είχε τεθεί το θέμα για τη λειτουργία ιατρειών εντός της πόλης, μετά την έναρξη λειτουργίας του υπό ανέγερση ακινήτου στον Εσταυρωμένο. Μάλιστα η απόφαση, με βάση το σχεδιασμό για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα, προβλέπει ότι η εκποίηση θα πρέπει να γίνει μέχρι το 2010, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο του πενταετούς γενικού οικοδομικού προγράμματος, που ξεκίνησε να υλοποιείται το 2005. Η «Π» σήμερα αποκαλύπτει τα έγγραφα τόσο της εισήγησης που κατατέθηκε στο συμβούλιο όσο και της απόφασης του ΔΣ, τα οποία διαψεύδουν το σημερινό διοικητή Γιώργο Μέργο που επιχείρησε να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει καμιά απόφαση, ούτε καν σκέψη για την πώληση.

Σε εκείνη την απόφαση είχαν μειοψηφήσει μόνο δύο από τα μέλη, όπως αναφέρεται στην με αριθμό 226 απόφαση της 22-9-2005. Το θέμα είχε εισηγηθεί η διεύθυνση Τεχνικής και Στέγασης.

Μόνο δύο μέλη, ο Θ. Κακαβάς, και ο Β. Κόκκαλης, μειοψήφησαν, ο πρώτος διαφωνώντας συνολικά με την εισήγηση για την περιουσία του ΙΚΑ και ο δεύτερος με την πώληση 12 ακινήτων, ανάμεσα στα οποία ήταν και αυτό της Αγίου Μηνά.

Το πενταώροφο κτίριο της Αγίου Μηνά 11 έχει επιφάνεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν στη διοίκηση του ιδρύματος, 2.468,8 τ.μ. Δεν αναφέρεται το τίμημα, όμως στην ίδια κατάσταση των προς πώληση ακινήτων περιλαμβάνεται και ένα κτίριο του ΙΚΑ στα Χανιά, στη συμβολή των οδών Νεάρχου και Σολωμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη πληροφορία της πώλησης υπήρχε από το 2005 όταν είχε αναφερθεί ακροθιγώς σε έγγραφο του τότε υπουργού Απασχόλησης Πάνου Παναγιωτόπουλου, σε απάντηση με αφορμή ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου για το νέο κτίριο του ιδρύματος στον Εσταυρωμένο. Το θέμα επανήλθε τις τελευταίες μέρες με στοιχεία που έφτασαν στους εργαζόμενους του Ιδρύματος και προκάλεσε ήδη τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων του ασφαλιστικού οργανισμού. Ο σημερινός διοικητής Γιώργος Μέργος επιχείρησε, πάντως, να διαψεύσει ότι υπάρχει τέτοια απόφαση. Ο τελευταίος, σε συνάντηση του με το βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μπαντουβά, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καν τέτοια σκέψη, γεγονός φυσικά που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, όπως αποδεικνύεται από τη σημερινή αποκάλυψη της «Π».ΑντιδράσειςΉδη το θέμα έχει τεθεί στη Βουλή και αναμένεται τις επόμενες μέρες να υπάρξει απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ την πλήρη αντίθεσή τους με την απόφαση να πωληθεί το κτίριο του ΙΚΑ στον Αγιο Μηνά εκφράζουν τα μέλη της Ενωσης Διοικητικού και Τεχνικού Προσωπικού ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ανατολικής Κρήτης.

«Από την ημερομηνία έναρξης των οικοδομικών εργασιών στο νέο κτίριο του Ιδρύματος στην περιοχή “ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ” Ηρακλείου, διαχρονικά και ομόφωνα όλα τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μας, είχαν αποφασίσει και προτείνει στην εκάστοτε Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ την επιτακτική ανάγκη λειτουργίας νέου τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πόλης Ηρακλείου στο ιδιόκτητο κτίριο της οδού Αγ. Μηνά 11. Κτίριο για το οποίο την τελευταία πενταετία δαπανήθηκαν περίπου 1.000.000,00 ευρώ για την ανακαίνισή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση που πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση.

Πρόσφατα με το αρ. πρωτ. 263/20-04-07 έγγραφό μας, προς τους αρμόδιους αποδέκτες της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναλυτικά και τεκμηριωμένα, υποβάλαμε ολοκληρωμένη πρόταση οργάνωσης των Διοικητικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος σε επίπεδο Νομού, ενόψει της αναμόρφωσης και τροποποίησης του Οργανισμού Λειτουργίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η παραπάνω πρόταση, μεταξύ και άλλων περιείχε κυρίαρχα την ίδρυση και λειτουργία νέου τοπικού υποκαταστήματος πόλης στο ιδιόκτητο κτίριο της οδού Αγ. Μηνά 11 και με ασφαλιστικά όρια αυτά, που καθορίστηκαν ομόφωνα στην κοινή σύσκεψη της συντονίστριας Κρήτης, των διευθυντών και του συλλόγου εργαζομένων. Τονίζαμε ιδιαίτερα την ριζική και κάθετη αντίθεσή μας σε οποιοδήποτε σχεδιασμό εκποίησης του ιδιόκτητου κτιρίου.

Τελευταία και απρόσμενα πληροφορηθήκαμε ότι η Διοίκηση του ΙΚΑ έχει αποφασίσει την εκποίηση του ιδιόκτητου κτιρίου και μάλιστα η μεθόδευση αυτή έχει “νομιμοποιηθεί” με απόφαση του Δ.Σ. του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και έχει ενταχθεί στο ισχύον οικοδομικό πρόγραμμα του 2005-2010. Καταγγέλλουμε απερίφραστα την Διοίκηση του Ιδρύματος για την μεθοδευμένη απόφαση της να εκποιήσει την ακίνητη περιουσία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ δηλαδή το ιδιόκτητο κτίριο της οδού Αγ. Μηνά 11. Απόφαση που θεωρούμε τουλάχιστον απαράδεκτη και η οποία λήφθηκε χωρίς να λάβουν υπόψη τους τις προτάσεις των εργαζομένων προς όφελος του Ιδρύματος και των ασφαλισμένων του. Διαφωνούμε ριζικά με την μεθόδευση αυτή και εκφράζουμε τη θέληση μας να αντιδράσουμε δυναμικά μαζί με όλους τους πολίτες της πόλης μας».

Παράλληλα, ο σύλλογος των γιατρών του ΙΚΑ στο Ηράκλειο έχει διαφωνήσει με την εκποίηση του κτιρίου και έχει προτείνει να λειτουργήσει με ιατρεία ως Κέντρο αστικού τύπου.