«Ως μοναδικό και σημαντικότατο γεγονός αναφέρεται η Μάχη της Κρήτης στα σχολικά βιβλία». Αυτό τόνισε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου από τα Χανιά, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης.

Η ίδια αναφέρθηκε στην ιστορική μνήμη στην Ελλάδα, η οποία, όπως υπογράμμισε, «είναι ίσως ισχυρότερη απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης».

«Δεν υπάρχει έλλειμμα ιστορικής μνήμης στην Ελλάδα» είπε κατηγορηματικά η υπουργός, η οποία τόνισε ότι η Μάχη της Κρήτης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Μάχη της Κρήτης αξίζει μεγαλύτερη αναφορά στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας, απάντησε: «Να μην αμφιβάλετε ότι η Μάχη της Κρήτης αναφέρεται ως μοναδικό και σημαντικότατο γεγονός.

Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι στα σχολικά βιβλία δεν υπάρχει μόνο το βιβλίο του μαθητή, υπάρχει το βιβλίο του δασκάλου, υπάρχει υποστηρικτικό υλικό και κυρίως -το σημαντικότερο- αυτή τη στιγμή δημιουργούμε βιβλιοθήκες και στα δημοτικά σχολεία και όλα τα βιβλία μας θα είναι στη διάθεση των μαθητών και επίσης κάνομε πολιτική κρατικών αρχείων που είναι κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, με ψηφιοποίηση όλου του υλικού, ώστε να είναι στη διάθεση των πάντων, ιστορικών, δασκάλων και παιδιών.

Κάνουμε δηλαδή μια πολιτική που έχουν αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια άλλες χώρες με τα αρχεία τους».