Ρεπορτάζ Γιώργος Μαραθιανός

Τα μείζονα και ζωτικά για το παρόν και το μέλλον προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν οι φοιτητές του σε ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε το Σάββατο στο Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Κέντρο στις Αρχάνες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού σε αυτό.

Στη συζήτηση που διήρκεσε αρκετή ώρα και χαρακτηρίσθηκε από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι φοιτητές, οι τελευταίοι τοποθετήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις πάνω στα «καυτά» ζητήματα των ιδιαίτερα υψηλών «διδάκτρων», της απουσίας πρυτανικών Aρχών και του προσοντολογίου που απασχολούν το Ίδρυμα, ενώ προβληματίστηκαν και πάνω στις κινήσεις στις οποίες από ‘δω και πέρα πρέπει να προχωρήσουν προκειμένου να διεκδικήσουν άμεσες λύσεις σε αυτά.

Όπως σημείωσε ο ειδικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Φοιτητών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ, κ. Μιχάλης Κουράτορας, «η συζήτηση αυτή πραγματοποιείται για να συζητηθούν κάποια ζητήματα καίρια για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και για την εύρυθμη λειτουργία του», η άμεση επίλυση των οποίων «είναι πλέον επιτακτική ανάγκη». Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα σε αυτά ο κ. Κουράτορας ξεκίνησε από «το οικονομικό θέμα που είναι και αυτό που αφορά πλέον άμεσα στους φοιτητές» και το οποίο συνίσταται στο γεγονός πώς «δεν είναι λογικό όταν μιλάμε για δωρεάν δημόσια Παιδεία οι φοιτητές του ΕΑΠ -ακόμα κι αν αυτό αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση- να καλούνται να πληρώνουν δίδακτρα που φτάνουν τα 700 ευρώ για κάθε θεματική ενότητα». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράτορας «αυτά τα χρήματα παρουσιάζονται ως οικονομική εισφορά απαραίτητη για να εφαρμοστεί το εξ αποστάσεως σύστημα εκπαίδευσης», κάτι που, ωστόσο, δε δικαιολογείται από την πραγματικότητα, μιας και «τα μόνα επιπλέον έξοδα του ΕΑΠ σε σχέση με τα συμβατά Πανεπιστήμια είναι αυτά της ταχυδρομικής αποστολής των εντύπων». Γι’ αυτό το λόγο, όπως εξήγησε ο ίδιος, «θα επιδιωχθεί από εμάς η αφύπνιση όλων των φοιτητών μέσω συζητήσεων όπως η σημερινή», ούτως ώστε «να διεκδικήσουμε τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στο ΕΑΠ με κινήσεις όπως αυτή που σχεδιάζουμε για προώθηση του όλου θέματος ακόμα και στο ΣτΕ».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κουράτορας αναφέρθηκε σε ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα του ΕΑΠ το οποίο συζητήθηκε στη συνάντηση και το οποίο δεν είναι άλλο από το ότι «μέχρι και σήμερα εφτά χρόνια μετά την ίδρυσή του δεν υπάρχουν σε αυτό εκλεγμένες πρυτανικές Αρχές και η διεύθυνση του έχει ανατεθεί σε διορισμένη διοικούσα επιτροπή», πράγμα που «δε μπορεί να δώσει στο Ίδρυμα την πρέπουσα ακαδημαϊκή του υπόσταση». Επίσης σοβαρό θέμα, δε, κατά τον κ. Κουράτορα, είναι και αυτό του προσοντολογίου των αποφοίτων του ΕΑΠ, το οποίο «συνιστά μια μορφή ιδιότυπου ρατσισμού και δημιουργεί μια σημαντική ανισότητα», μιας και «οι απόφοιτοι του ΕΑΠ έχουν μεν, για παράδειγμα, δυνατότητα πρόσληψης μέσω των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, αλλά όχι και σε άλλες θέσεις ανάλογες με το αντικείμενο σπουδών τους όπως συμβαίνει με τους αποφοίτους των υπόλοιπων Πανεπιστημίων». Τέλος, ο κ. Κουράτορας αναφέρθηκε και σε «κάποια ακόμη επί μέρους προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις ανεπάρκειες στις κτιριακές εγκαταστάσεις, την τεχνολογική υποστήριξη και την ομαλή διανομή βιβλίων και σημειώσεων τα οποία συζητήθηκαν στη συνάντηση από τους φοιτητές» και τα οποία, ωστόσο, κατά τον ίδιο, «δε θα δυσκολευτούν να μπουν κι αυτά στο δρόμο τους όταν λυθούν τα πρωτεύοντα ζητήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω».