Μία ουσιαστική επαφή με το ελληνικό κρασί και τους δημιουργούς του θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι «οινόφιλοι» επισκεφτούν την πρώτη Πανελλαδική Έκθεση Κρασιού “OINOTELIA” που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο.

Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Candia Maris όπου θα φιλοξενείται μέχρι και την Κυριακή.

Για την έκθεση αλλά και τον κρητικό οίνο μίλησε χθες ο Γενικός Διευθυντής της Perfect Plan που διοργανώνει την Oinoteleia, Παύλος Παυλίδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, και υποστήριξε πως χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και κοινές προδιαγραφές για να προωθηθεί το κρητικό κρασί, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει τεράστιες δυνατότητες.

Ο κ. Παυλίδης τόνισε πως ένα καλό βήμα για την ανάπτυξη του τοπικού οίνου θα ήταν να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα οινοποιεία, τα οποία θα μπορούσαν να διαμορφωθούν κατάλληλα και να γίνουν επισκέψιμα, κάτι που εύκολα μπορεί να επιτευχθεί εφόσον υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις, τελειοποιημένα μηχανήματα και φυσικά βοηθάει το γεγονός ότι η Κρήτη αποτελεί τουριστική περιοχή. Ανέφερε, ακόμα, πως θα ήθελε η συγκεκριμένη έκθεση να γίνει θεσμός για το Ηράκλειο, ιδέα που υποστήριξε και ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Μιχάλης Περισυνάκης.

Όλοι οι επισκέπτες της θα μπορούν να απολαύσουν το ποιοτικό ελληνικό κρασί με γνωριμία και επικοινωνία με τους ίδιους τους οινο

παραγωγούς, με τον αρμονικό συνδυασμό κρασιού και εξαιρετικών εδεσμάτων στο γαστρονομικό σαλόνι που λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης και τα σεμινάρια που διοργανώνονται παράλληλα με την «Oinoteleia».

Το σύνθημα “περί οίνου ο λόγος” δείχνει την πρόθεση και την προσπάθεια, το καλό κρασί να βρει επιτέλους τη θέση που του αξίζει και να είναι ο πρωταγωνιστής της έκθεσης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ενημέρωση του κόσμου για το κρασί και οι διοργανωτές ελπίζουν στην επόμενη γενιά καταναλωτών, αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που δύο σεμινάρια θα πλαισιώσουν τις εργασίες της έκθεσης. Συγκεκριμένα, σήμερα στο ξενοδοχείο Ατλαντίς (17.00-19.00) θα γίνει σεμινάριο με θέμα “Βασικές αρχές γευσιγνωσίας” ενώ αύριο στο ξενοδοχείο Candia Maris (17.00-19.00) θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα “Γιατί τα κρασιά είναι διαφορετικά μεταξύ τους” από το διεθνή κριτή και δημοσιογράφο Σίμο Γεωργόπουλο. Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι 15 ευρώ για το καθένα και περιλαμβάνει παρακολούθηση, έντυπο και βεβαιωτικό παρακολούθησης. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα δοθούν τιμητικές διακρίσεις σε τρεις ανθρώπους που με τη δική τους προσπάθεια έβαλαν ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη και προώθηση του ελληνικού κρασιού. Συγκεκριμένα, θα βραβευτούν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης, Αντώνης Παναγιωτόπουλος, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Νίκος Ψιλάκης και ο πρώην Υπουργός Τουρισμού, Νίκος Σκουλάς.

Ωράριο έκθεσης: Σάββατο 14.00-21.00

Κυριακή: 12.00-21.00

Είσοδος 10 ευρώ.

Στην 6η oinotelia συμμετέχουν 33 οινοπαραγωγοί από όλη την Ελλάδα εκ των οποίων οι οχτώ είναι από την Κρήτη:

Αμπελώνες Γιάννη Βατίστα, Αντωνόπουλος Οινοποιητική, Γαία Οινοποιητική, Δουλουφάκης Νίκος, Ιδαία Οινοποιητική, Καριπίδης Οινοποίηση, Κρέτα Ολυμπιάς, Κτήμα Αργυρού, Κτήμα Βιβλία Χώρα, Κτήμα Γεροβασιλείου, Κτήμα Γκόφα, Κτήμα Λουπάκη, Κτήμα Λυραράκη, Κτήμα Μανουσάκη, Κτήμα Μερκούρη, Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου, Κτήμα Παλυβού, Κτήμα Παναγιωτόπουλου, Κτήμα Πατεριανάκη, Κτήμα Παύλου, Κτήμα Τάτση, Κτήμα Φράγκου, Μίνως Κρασιά Κρήτης, Μπουτάρης Οινοποιητική - Φανταξομέτοχο, Ντούγκος Δημήτριος, Οινοποιϊα Αϊβαλή, Οινότρια Γη Κτήμα Λαζαρίδη Κώστα, Πύργος Ιουλία Κτήμα Λαζαρίδη Κώστα, Σκλάβος Κρασιά, Συμεωνίδης Κρασιά, Ταμιωλάκης Μηνάς Οινοποιητική, Τετράμυθος, Χατζηγεωργίου Οινοποιία, Χατζής Ιωάννης Οινοποιείο.