Κλοιός ασφαλείας για τα πολεμικά του ΝΑΤΟ

Η άφιξη των δύο πολεμικών σκαφών του Ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού εντυπωσίασε τους Ηρακλειώτες και πολλοί εξέφρασαν την επιθυμία τους να τα επισκεφτούν.

Αυτή την επιθυμία τη γνωρίζουν οι Αρχές των δύο πολεμικών και την έχουν διαβιβάσει στο Ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Δεν αποκλείεται, αν και θεωρείται δύσκολο, να δοθεί η έγκριση και τα ισπανικά πλοία να είναι τελικώς επισκέψιμα στους πολίτες .

Αυτό όμως θα γίνει γνωστό σήμερα, όπως έλεγαν οι αρμόδιοι.

Στο αεροπλανοφόρο επέβαινε κι ένας Έλληνας, ο αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού κ. Ζησιμόπουλος, ο οποίος έφτασε χθες το πρωί στο Ηράκλειο


«Μας πήρανε το Κύπελλο (στο μπάσκετ) μας πήραν και το χώρο οι Ισπανοί» έλεγαν απογοητευμένοι αρκετοί Ηρακλειώτες χθες στις 5 το απόγευμα οι οποίοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την καλοκαιρία και να περπατήσουν στη «λεωφόρο μπαϊ-πας», αλλά βρήκαν στην είσοδο τους λιμενικούς που τους απαγόρευσαν να περάσουν για την καθιερωμένη τους βόλτα στο μόλο.

Η εντολή ρητή: απαγορευεται η είσοδος μετά τις 5 το απόγευμα και όσοι βρίσκονταν στο εσωτερικό, έπρεπε να επιστρέψουν πίσω. Η χθεσινή πρώτη ημέρα του κατάπλου των δύο ισπανικών πολεμικών συνοδεύτηκε και από τα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ο σχεδιασμός ασφαλείας ανέφερε ότι λόγω του χθεσινού προγραμματισμένου συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας από την επιτροπή Ειρήνης και υπό το φόβο επεισοδίων, η είσοδος απαγορεύτηκε σε όλους μετά τις 5 μ.μ . Έτσι κι έγινε . Σήμερα ωστόσο, τα πράγματα αναμένεται να είναι πιο χαλαρά και όσοι συνηθίζουν να περπατούν ή να κάνουν τζόκιγκ θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν μέχρι ενός σημείου. Θα μπορούν λένε οι πληροφορίες να φτάσουν μέχρι και σε απόσταση 300 μέτρων από τα δύο πολεμικά.

Η άφιξη των δύο πολεμικών σκαφών του Ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού εντυπωσίασε τους Ηρακλειώτες και πολλοί εξέφρασαν την επιθυμία τους να τα επισκεφτούν. Αυτή την επιθυμία τη γνωρίζουν οι Αρχές των δύο πολεμικών και την έχουν διαβιβάσει στο Ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό. Δεν αποκλείεται, αν και θεωρείται δύσκολο, να δοθεί η έγκριση και τα ισπανικά πλοία να είναι τελικώς επισκέψιμα στους πολίτες . Αυτό όμως θα γίνει γνωστό σήμερα, όπως έλεγαν οι αρμόδιοι. Στο αεροπλανοφόρο επέβαινε κι ένας Έλληνας, ο αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού κ. Ζησιμόπουλος, ο οποίος έφτασε χθες το πρωί στο Ηράκλειο.

Οι 800 περίπου ναύτες που αποτελούν τα πληρώματα το πρωί πήραν μία πρώτη γεύση από την πόλη του Ηρακλείου. Η μεταφορά τους από τα πλοία μέχρι και την έξοδο από το μόλο γινόταν με πούλμαν που είχε μισθώσει ο Ναύσταθμος στα Χανιά. Κινούνταν ελεύθερα χωρίς περιορισμούς και είχαν ημέρες πριν ρωτήσει με e- mail που είχαν στείλει, για τα αξιοθέατα της πόλης που θα μπορούσαν να επισκεφθούν, αλλά και τα μέρη με τη μεγαλύτερη κίνηση. Στα δύο πλοία παραμένει η βάρδια και οι υπόλοιποι ναύτες ανηφορίζοντας την 25ης Αυγούστου έκαναν επισκέψεις σε κεντρικούς δρόμους με έντονη εμπορική δραστηριότητα, μέρη που συχνάζει η νεολαία και φυσικά το ανάκτορο της Κνωσού.

Οι αξιωματικοί τους από σήμερα ξεκινούν τις εθιμοτυπικές επισκέψεις στις πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνονται να είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί, ενώ έχουν πάρει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά τους κατά την παραμονή τους στο Ηράκλειο. Εκτός από τα δύο οχήματα που τους μεταφέρουν από και προς τα πολεμικά πλοία ο Ναύσταθμος έχει εξασφαλίσει και τη μεταφορά στο Ηράκλειο της σκάλας αποβίβασης αλλά και δύο πλωτών ναυπηγημάτων που παρεμβάλλουν μεταξύ της προβλήτας και του αεροπλανοφόρου. Κάποια από τα αιτήματά τους που ικανοποιήθηκαν είχαν να κάνουν με τον ανεφοδιασμό των πλοίων με νερό και η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Για την ασφάλειά τους έχουν επιστρατευτεί περισσότεροι από 50 λιμενικοί από διάφορες υπηρεσίες της Κρήτης και δεκάδες αστυνομικοί από το Ηράκλειο που ανέλαβαν από χθες μέχρι και τις 5 του μηνός την ασφάλεια των νατοϊκών ισπανικών πλοίων και την ασφάλεια των 800 Ισπανών ναυτών που αποτελούν τα πληρώματά τους.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως τώρα ένα παραπάνω που η επίσκεψη δύο νατοϊκών πλοίων αποτέλεσε την αιτία εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Τον κύριο όγκο των μέτρων για την ασφάλεια των δύο πολεμικών πλοίων έχει αναλάβει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, το οποίο ενισχύθηκε με λιμενικούς από τα Λιμεναρχεία Χανίων, Αγίου Νικολάου, αλλά και από τις λιμενικές υπηρεσίες του νομού Ηρακλείου. Το ΚΛΗ όλες αυτές τις ημέρες έχει στενή συνεργασία για το σχεδιασμό των μέτρων και τη λήψη αυτών με την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, αφού οι εκατοντάδες Ισπανοί ναύτες θα παραμείνουν για κάποιες ημέρες στο Ηράκλειο, θα κυκλοφορούν στην πόλη και η διακριτική παρουσία της αστυνομίας για την προστασία τους κρίνεται ως απαραίτητη.

Το Λιμεναρχείο για την ασφάλεια των δύο πλοίων έλαβε όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τους διεθνείς κανονισμούς. Συγκεκριμένα, για την ασφάλειά τους υπάρχει περιφρούρηση σε 24ωρη βάση από την Ομάδα Ειδικών Αποστολών του ΚΛΗ.

Η πρόσβαση πεζών και τροχοφόρων είναι ελεγχόμενη. Παράλληλα, λίγες ώρες πριν από τον κατάπλου δύτες του λιμενικού πραγματοποίησαν χθες υποθαλάσσιο έλεγχο για τον εντοπισμό εκρηκτικών υλών, σύμφωνα με το σχεδιασμό. Το αεροπλανοφόρο «Principe de Asturias», συνολικού μήκους 196 μέτρων και το ισπανικό πετρελαιοφόρο(166 μέτρων μήκος) ήρθαν από ανοικτή θάλασσα και συμμετείχαν σε νατοϊκή άσκηση.

Σημειώνεται τέλος ότι στις 6 του μήνα, μία ημέρα δηλαδή μετά την αναχώρηση των δύο ισπανικών πλοίων, θα επισκεφτούν το Ηράκλειο και θα παραμείνουν μέχρι και τις 9 Μαρτίου δύο ακόμη πολεμικά πλοία του Ολλανδικού Πολεμικού Ναυτικού.