Τάξη στο ξέφραγο αμπέλι των προμηθειών επιχειρεί να βάλει το νέο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί από τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Η επεξεργασία του νέου θεσμικού πλαισίου ολοκληρώθηκε μετά από τρία χρόνια επεξεργασίας προτάσεων από όλους τους φορείς και εκτιμάται, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ότι θα συμβάλει για να εξοικονομούνται τουλάχιστον 500 εκατομ. ευρώ ετησίως, τα οποία θα διατεθούν για προσλήψεις στο χώρο της υγείας, αλλά και για υποδομές που θα αφορούν την ψυχική υγεία.

Σημαντικές τομές χαρακτηρίζονται όσα περιέχει το νέο νομοσχέδιο, καθώς βάζει όρους και προϋποθέσεις στις προμήθειες των νοσοκομείων. Ουσιαστικά καθορίζει απόλυτα ένα νέο σύστημα προμηθειών, το οποίο θα είναι ιδιαίτερα αυστηρό, με σκοπό να περιοριστούν σημαντικά τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, αλλά και οι ίδιοι να αντιμετωπίζουν πλέον με συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού τις προσφορές τους προς τους φορείς της δημόσιας υγείας.

Βάση του νέου συστήματος προμηθειών αποτελεί ο κεντρικός προγραμματισμός των προμηθειών, ο οποίος θα γίνεται από την επιτροπή προμηθειών που δημιουργείται, ακόμη και για την τυποποίηση των προϊόντων, την κωδικοποίηση προμηθευτών, προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και τον καθορισμό ανώτατων τιμών. Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει αυστηρή τήρηση των νόμιμων διαδικασιών για την σύναψη δημοσίων συμβάσεων με διασφάλιση της διαφάνειας, της νομιμότητας και των καλύτερων προσφορών.

Επίσης, θα έχει ως στόχο τη διενέργεια κεντρικών προμηθειών και οργάνωση σήματος logistics ώστε να μην αποθηκεύονται και εν συνέχεια καταστρέφονται αχρησιμοποίητα υλικά που παραμένουν στις αποθήκες των νοσοκομείων.

Επίσης, το νέο σχέδιο νόμου παρεμβαίνει δραστικά στην χρηματοδότηση των συμβάσεων προμηθειών μέσα από τη διαδικασία είσπραξης των καθορισμένων απαιτήσεων από τα νοσοκομεία και την προεξόφλησή τους από τις εμπορικές τράπεζες. Όσοι επιχειρήσουν εκατέρωθεν, προμηθευτές ή υπάλληλοι νοσοκομείων, να παραβιάσουν την διαφάνεια και τις διαδικασίες που θα ισχύσουν, θα έχουν να αντιμετωπίσουν σκληρή τιμωρία, η οποία προβλέπεται για όσους παραβαίνουν το νόμο.