Θέμα χρόνου είναι πια η πλήρης αποσύνδεση της στρεμματικής ενίσχυσης από την παραγωγή σταφίδας και η «απελευθέρωση» των σταφιδοπαραγωγών να φυτεύουν ό,τι θέλουν στις εκτάσεις τους, μετά την πλήρη αποδοχή των σχετικών θέσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια προχθεσινής συνάντησης.

Την ίδια ώρα, με την πρόταση για πλήρη απελευθέρωση συμφωνούν και οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις COPA COGECA που απάντησαν πριν λίγες μέρες στην ΠΑΣΕΓΕΣ, ότι οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να διαχειριστούν όπως θέλουν το προϊόν τους, καθώς η σουλτανίνα παράγεται μόνο στην Ελλάδα. Ως γνωστό, η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίσης προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση του τομέα. Και απομένουν μόνο οι στοιχειωδώς σωστοί χειρισμοί από πλευράς της ηγεσίας του Υπουργείου, ώστε να ληφθεί μέχρι το τέλος του χρόνου απόφαση από το συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα αφήνει ελεύθερους τους παραγωγούς να καλλιεργούν ό,τι θέλουν στις εκτάσεις τους.

Μιλώντας χθες στην «Π» ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Βουμβουλάκης που μετείχε στη συνάντηση του προεδρείου της Συνομοσπονδίας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο και τους γενικούς γραμματείς Κώστα Σκιαδά και Χρήστο Αυγουλά, η πολιτική ηγεσία συμφώνησε με τις προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ. «Ο κ. Μπασιάκος μας απάντησε σαφέστατα ότι συμφωνεί απόλυτα με τις προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και των υπόλοιπων αγροτικών οργανώσεων για την πλήρη αποσύνδεση της στρεμματικής ενίσχυσης από την παραγωγή σταφίδας, είπε ο κ. Βουμβουλάκης και πρόσθεσε: Το υπουργείο συμφωνεί επίσης με τη θέση της ΠΑΣΕΓΕΣ, για πλήρη απελευθέρωση, δηλαδή να μπορούν να φυτεύουν οι παραγωγοί ό,τι θέλουν, ακόμα και μουρέλα».Νέες φυτεύσεις ελαιοδέντρωνΗ πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συμφωνεί επίσης με τον κανονισμό (2012/2006) της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος επιτρέπει την ένταξη των ελαιόδεντρων, που φυτεύτηκαν μετά το Μάιο του 1998, στο καθεστώς των επιδοτήσεων. Αυτά είπε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου κ. Αυγουλάς, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Βουμβουλάκη. Το ερώτημα όμως είναι πως οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί θα ζητήσουν δικαιώματα και για τις νέες φυτεύσεις από το εθνικό απόθεμα, κάτι το οποίο χρειάζεται να γίνει φέτος. Αλλά έτσι όπως είναι «μπλεγμένα» τα πράγματα με την ενεργοποίηση φέτος των δικαιωμάτων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί η «πολυτέλεια» στους παραγωγούς να δηλώνουν από φέτος τα νέα δέντρα τους.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στην Αθήνα σχολιάζεται έντονα ότι ο κανονισμός που επιτρέπει την επιδότηση των «νέων φυτεύσεων» δεν ανακοινώνεται στον αγροτικό κόσμο από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για λόγους κομματικής πελατείας εν όψει των εκλογών.