Της Αννας Παπαδοκωστάκη
Τουλάχιστον 100 αποφυλακίσεις κρατουμένων από τις φυλακές Αλικαρνασσού περνούν από “το κόσκινο” της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου με εντολή της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλη φορά πλαστά έγγραφα για να βγουν «σαν κύριοι» από τη φυλακή καταδικασθέντες για διάφορα αδικήματα.
Η αποκάλυψη ότι ο Μ. Παπαδομανωλάκης, καταδικασμένος με ποινές φυλάκισης 7 και 4 ετών για υποθέσεις απάτης, πήρε αποφυλακιστήριο στις 28 Οκτωβρίου 2006 με πλαστά έγγραφα, προκάλεσε αναστάτωση στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας από όπου φαινόταν ότι είχε σταλεί η διάταξη για την αποφυλάκιση του ,αλλά και στην Εισαγγελία Εφετών Κρήτης, που διέταξε έρευνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από μια εβδομάδα, κάποιος «κάρφωσε» στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ότι ο Μ. Παπαδομανωλάκης, είχε βγει από τη φυλακή με παράνομο τρόπο. Έτσι, ζητήθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Κρήτης να κάνει έρευνα και να αποστείλει όλα τα έγγραφα πίσω στην Αθήνα και συγκεκριμένα, την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου με την οποία δινόταν αναστολή εκτέλεσης των ποινών, η εισαγγελική διάταξη και οι αποδείξεις, ότι είχε καταβάλλει τα ποσά της εγγύησης -10.000 και 3.000 ευρώ αντίστοιχα- στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Έτσι προέκυψε ότι όντως έφεραν σφραγίδες της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών που προφανώς κάποιος είχε κατασκευάσει, υπογραφή αντεισαγγελέα ο οποίος όμως υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη και είχε πλαστογραφηθεί και υπογραφή ενός δικηγόρου –μαιμού ο οποίος είναι γνωστός απατεώνας και τώρα φέρεται ως νεκρός.
Το εντυπωσιακό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι τα έγγραφα είχαν αποσταλεί από το φαξ της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.
Οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν τον αριθμό του φαξ της Εισαγγελίας εξ αποστάσεως με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας καθώς το δικαστικό μέγαρο της Αθήνας φρουρείται ασφυκτικά και τις ημέρες των αργιών τηρείται βιβλίο εισερχομένων. Την 28η Οκτωβρίου, οπότε εστάλη ένα από τα φαξ στις φυλακές Αλικαρνασσού, μπήκε στο δικαστικό μέγαρο ένας αντεισαγγελέας, του οποίου όμως το γραφείο είναι σε άλλη πτέρυγα και δεν έχει πρόσβαση στα γραφεία της Εισαγγελίας Εφετών.
Στα πλαίσια της έρευνας που γίνεται θα αρθεί το απόρρητο μιας τηλεφωνικής συσκευής στις φυλακές Αλικαρνασσού για να βρεθούν όλοι οι αριθμοί τους οποίους κάλεσε ο Παπαδομανωλάκης, στις 27 Οκτωβρίου, οπότε έφτασαν τα χαρτιά της αποφυλάκισης του. Τότε, η διεύθυνση των φυλακών, διαπίστωσε ότι η απόφαση αποφυλάκισης δεν είχε εκδοθεί από το Πενταμελές Εφετείο αλλά από το Τριμελές και ενημέρωσε τον κρατούμενο ότι δεν θα έβγαινε αν δεν λυνόταν η παρεξήγηση. Τότε αυτός άρχισε να φωνάζει και να τηλεφωνεί διαρκώς σε άγνωστα προς το παρόν άτομα. Οι φύλακες, που προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν θυμούνται από ποιο τηλέφωνο μιλούσε και ποιες ώρες, οπότε είναι εύκολο να εντοπιστούν οι αριθμοί κλήσης. Τελικά, το διορθωμένο φάξ, εστάλη την επόμενη μέρα , πάλι από τα φαξ της Εισαγγελίας , χωρίς να έχει προηγηθεί ενόχληση από την πλευρά της φυλακής αφού ήταν ημέρα αργίας.
Η διεύθυνση των φυλακών, όταν πήρε το διορθωμένο έγγραφο και επειδή ο κρατούμενος, συνέχιζε να φωνάζει και να απειλεί , του έδωσε το χαρτί της εξόδου, χωρίς κανείς να υποψιαστεί τίποτα, αφού και σε αυτή τη σελίδα αναγραφόταν ότι το φαξ είχε σταλεί από τα γραφεία της Εισαγγελίας.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Παπαδομανωλάκης, συνελήφθη ξανά στην Αθήνα και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη «μιλήσει» για το κόλπο της αποφυλάκισης του. Οι διωκτικές αρχές πιστεύουν ότι υπάρχει κύκλωμα έκδοσης και αποστολής πλαστών εγγράφων και ότι δεν στήθηκε μια τόσο καλά οργανωμένη επιχείρηση για την αποφυλάκιση ενός και μόνο κρατουμένου. Για το λόγο αυτό θα ελεγχθούν τα έγγραφα αποφυλάκισης που εστάλησαν με φαξ ή ταχυδρομικά στις φυλακές όλης της Κρήτης. Χθες, ο εισαγγελέας Εφετών Κρήτης κ. Γ. Μπόμπολης, ζήτησε εγγράφως από τις διευθύνσεις των φυλακών να μην αποφυλακίζουν κρατούμενους με έγγραφα που στέλνονται με φαξ και σε κάθε περίπτωση να διασταυρώνουν την εντολή με τηλεφώνημα στην αρμόδια Εισαγγελία.

