Ρεπορτάζ Σοφία Τσεντελιέρου

Ακόμα και διευθυντές σχολείων… επιστρατεύονται για να γίνει μάθημα, αφού οι αναπληρωτές που κάλεσε το υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη κενών θέσεων σε Δημοτικά Σχολεία του νομού Ηρακλείου είναι στρατιώτες.

Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν το υπουργείο Παιδείας για προχειρότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία Δημοτικών Σχολείων του νομού Ηρακλείου.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας με καθυστέρηση έδωσε επτά πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών, που θα κάλυπταν τα κενά σε Δημοτικά Σχολεία του νομού. Και ενώ οι διευθύνσεις των σχολείων και οι γονείς περίμεναν να αποκατασταθεί το πρόβλημα, ενημερώθηκαν την επόμενη μέρα ότι οι έξι από τους επτά είναι φαντάροι και θ’ απολυθούν σε επτά και οκτώ μήνες!

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου Στέλιος Νταλιαδάκης υποστηρίζει ότι παρουσιάζονται δυσκολίες στην κάλυψη των κενών γιατί δεν υπάρχουν αδιόριστοι δάσκαλοι. Έτσι, τώρα αναμένεται η ορκωμοσία των τελειόφοιτων φοιτητών των Παιδαγωγικών Τμημάτων, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Μάλιστα, λέει ότι το περασμένο καλοκαίρι από τους δασκάλους οι οποίοι υπέβαλαν δικαιολογητικά διορισμού, οι πρώτοι διορίστηκαν σε μια εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι οι έξι από τους επτά δασκάλους που κλήθηκαν για να καλύψουν τα κενά στα σχολεία του νομού δε μπορούν να κάνουν αποδεκτή την πρόσληψη, οφείλεται στο γεγονός ότι οι δάσκαλοι οι οποίοι υποβάλλουν αιτήσεις για να ενταχθούν στους πίνακες αναπληρωτών δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία.

Ο κ.Νταλιαδάκης προσθέτει ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται προσωρινά με διάφορους τρόπους, όπως με την ανάθεση υπερωριακής εργασίας, με εσωτερική διευθέτηση στο πρόγραμμα του σχολείου, ακόμα και με την επιβάρυνση διευθυντών, οι οποίοι πέρα από τα άλλα καθήκοντά τους, καλούνται να μπουν και στην τάξη. Πάντως, ο ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρξουν επιστροφές δασκάλων από αναρρωτική άδεια κι έτσι θα τακτοποιηθούν τα τμήματα σε όλα τα σχολεία.

Για πρόχειρη αντιμετώπιση ενός πολύ σοβαρού θέματος, όπως αυτό της ύπαρξης κενών θέσεων σε Δημοτικά Σχολεία, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» Απόστολος Κλινάκης. Συγκεκριμένα, αναφέρει, «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά το πόσο πρόχειρα αντιμετωπίζεται ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που είναι αυτό των κενών στα σχολεία του νομού Ηρακλείου, ενώ βρισκόμαστε στο Γενάρη. Δυστυχώς συνεχίζουν να χάνονται δεκάδες διδακτικές ώρες από σχολεία του νομού Ηρακλείου που έχουμε κενά από εκπαιδευτικούς και το υπουργείο Παιδείας δεν προτίθεται να καλύψει με αναπληρωτές τα κενά αυτά». Ο κ.Κλινάκης τονίζει ότι ενώ το υπουργείο μπαίνει-καλώς- στη διαδικασία να ικανοποιεί αιτήματα εκπαιδευτικών για απόσπαση, την ίδια στιγμή δεν καλύπτει με πιστώσεις τα κενά που δημιουργούνται. Παράλληλα, δημιουργούνται κενά από πολύμηνες αναρρωτικές άδειες, οι οποίες δεν καλύπτονται πια από εκπαιδευτικούς «μπαλαντέρ», γιατί ο συγκεκριμένος θεσμός έχει άτυπα καταργηθεί, όπως λέει.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Π.Ε. «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» διαφωνεί με την άποψη ότι δεν υπάρχουν αδιόριστοι δάσκαλοι, αφού σε επικοινωνία που είχε με συναδέλφους του στο ΚΥΣΠΕ, ενημερώθηκε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά «το πρόβλημα έγκειται στη διάθεση του υπουργείου να καλύψει τα κενά δασκάλων, νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων».

Καταλήγοντας, ο κ.Κλινάκης λέει ότι από τη μια πλευρά κατηγορούνται οι εκπαιδευτικοί για τις χαμένες διδακτικές ώρες, εξαιτίας της πολυήμερης απεργίας, και από την άλλη το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει με προχειρότητα την όλη κατάσταση.